Plămânărica tratează infecţiile respiratorii
Utilă şi fumătorilor
Una dintre principalele calităţi ale plantei este cea de a curăţa căile respiratorii şi de a elimina mucusul din plămâni, de aceea este recomandată şi fumătorilor sau celor care au renunţat la fumat. Pune la fiert 150 ml de apă şi adaugă 1 lingură de frunze de plămânărică. Lasă 15 minute la infuzat şi, dacă doreşti, adaugă miere (când se răceşte) dacă nu îţi place aroma sa amăruie. Bea 2-3 căni, în fiecare zi, până la ameliorarea problemelor respiratorii. Dacă acestea persistă mai mult de o săptămână, este indicat să mergi la un consult de specialitate.
Calmează arsurile gastrice
Plămânărica ajută la menţinerea sănătăţii aparatului digestiv şi poate fi folosită pentru combaterea acidităţii stomacului, în cadrul gastritei, ulcerului gastric sau duodenal. Totodată, datorită proprietăţilor sale diuretice, poate elimina disconfortul creat de balonare sau excesul de apă, fiind folosită şi pentru combaterea diareii. Prepară o infuzie din 2 linguri de plantă uscată la 1 cană cu apă fierbinte. După 15 minute, strecoară şi bea zilnic 3 ceşti.
Tratează infecţiile urinare Un cunoscut remediu pentru menţinerea sănătăţii tractului urinar, plămânărica a fost folosită de-a lungul timpului pentru tratarea cistitei, dar şi a altor tipuri de infecţie. Datorită proprietăţilor sale diuretice, poate fi utilizată şi pentru ameliorarea afecţiunilor rinichilor. Prepară-ţi un remediu din 3 linguri de plantă uscată, pe care le pui la infuzat în 250 de ml de apă fierbinte. Bea 2 ceşti, în fiecare zi.
Ceaiul de plămânărică are un conţinut ridicat de componente fenolice, cu efecte anti îmbătrânire, protejând organismul împotriva efectelor dăunătoare ale radicalilor liberi. De asemenea, ajută la prevenirea apariţiei cancerului sau a bolilor de inimă. Îl poţi prepara din 250 de ml de apă fierbinte în care adaugi 1 linguriţă de plantă. După 10 minute, strecori ceaiul şi bei 2-3 căni, zilnic, cu înghiţituri mici.
Folosită ca remediu extern, graţie proprietăţilor sale astringente şi antiinflamatoare, planta tratează cu succes rănile purulente, zgârieturile, arsurile, ulcerele, hemoroizii şi eczemele. Adaugă 2 linguri de frunze uscate şi mărunţite de plantă la o ceaşcă cu apă fierbinte. După 20 de minute de infuzat, strecoară şi lasă să se răcească. Umezeşte o bucată de bumbac şi aplic-o direct pe locul afectat.
Pudra de plămânărică este recomandată femeilor cu sângerări abundente în perioada ciclului menstrual. Aceasta poate fi obţinută prin măcinarea plantei uscate. Adaugă 1 linguriţă de pudră la un pahar cu apă şi bea de 3 ori pe zi.
Remediile cu plămânărică sunt contraindicate femeilor însărcinate sau care alăptează.