Picioare în formă, cu tratamente uşoare

1 2 jpg jpeg

Umflarea picioarelor este o problemă des întâlnită, mai ales când afară este cald. Din cauza temperaturilor ridicate, vasele de sânge se dilată, iar circulaţia sangvină este îngreunată.

Astfel, picioarele se umflă, apare senzaţia de durere, iar încăţămintea te strânge ca într-o menghină. La fel de neplăcută este şi senzaţia de „picioare grele”, care apare de regulă la sfârşitul zilei, dar şi cârceii care îţi dau bătăi de cap în cele mai nepotrivite momente.

Decoctul de dafin, remediu anticârcei

Crampele musculare sau cârceii sunt contracţii involuntare ale muşchilor, care apar ca urmare a deshidratării, a epuizării în urma efortului fizic sau a căldurii excesive. Un bun tratament pentru crampele musculare sunt cataplasmele cu ceapă, care ameliorează contracţiile musculare. Taie o ceapă mărunt şi adaugă puţină sare. Pune ceapa între două bucăţi de tifon şi aplică pe locul dureros. Ţine cataplasma până la dispariţia durerii.

Un bun „calmant” natural pentru cârcei este şi decoctul de dafin, care relaxează muşchii şi calmează durerile musculare. Îl prepari din 2 linguriţe de dafin la un litru de apă. Fierbe amestecul timp de 5 minute, după care lasă la infuzat 15 minute. Filtrează decoctul şi adaugă-l în apa de baie. Pe perioada verii poţi apela la acest tratament o dată pe săptămână dacă ai frecvent crampe musculare.

Încearcă şi: masajul cu ulei de levănţică sau cu muşeţel. Amestecă 15 picături de ulei de levănţică ori muşeţel cu 30 ml de ulei vegetal şi masează locul dureros până la dispariţia cârcelului.

Mai poţi citi:

- Soluţii naturale pentru picioare uşoare

- De ce ni se umflă picioarele?

- Totul despre sindromul picioarelor neliniştite

Usturoiul, „medicament” pentru picioarele umflate

O altă problemă cu care se confruntă multe persoane pe perioada verii este retenţia de apă (edemul), fapt ce duce la umflarea picioarelor (gambă, gleznă şi talpă). Pentru reducerea edemelor, fitoterapeuţii recomandă remediile cu usturoi, care au efect diuretic şi venotonic.

Prepară tinctura de usturoi din 50 g de căţei pisaţi pe care îi amesteci cu 250 ml de alcool de 70 de grade. Ţine la macerat amestecul 10 zile, timp în care agiţi des recipientul. La final strecoară şi ia câte 20 de picături de tinctură de două ori pe zi, timp de două săptămâni.

La fel de benefice sunt şi compresele cu infuzie de alun, care au proprietăţi vasoactive, antiedematoase şi tonifiante. Infuzia de alun o prepari din 25 g frunze la un litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit timp de 2 ore, după care strecoară şi bea câte 2 căni de infuzie pe zi, timp de o săptămână.

compresele cu foi de varză strivite, pe care le aplici pe locul umflat şi dureros.

Florile de sulfină înlătură senzaţia „de picioare grele”

Senzaţia neplăcută de „picioare grele” resimţită după o zi încărcată este provocată, în cele mai multe dintre cazuri, de o circulaţie venoasă deficitară. Problema apare mai des la femei, mai ales în perioada de dinaintea menstruaţiei sau atunci când este foarte cald.

Un bun remediu este şi infuzia obţinută din amestecul în părţi egale de: sulfină galbenă, castan sălbatic, alun şi hamamelis. Prepară infuzia din 2 linguriţe din acest amestec la o cană de apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care filtrează şi bea câte 2-3 căni pe zi, înainte sau după masă. Urmează tratamentul timp de 5-7 zile.

Eficientă în ameliorarea senzaţiei de „picioare grele” este şi infuzia din flori de sulfină, care are previne formarea cheagurilor de sânge. O prepari din 2 linguri de flori uscate la 200 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 15 minute, după care filtreză şi bea câte 2 căni de infuzie pe zi, între mese. Urmează cura timp de trei săptămâni de zile.

masajul cu ulei esenţial de mentă. Pune 5 picături de ulei esenţial de mentă în puţin ulei de măsline şi masează pornind de la glezne şi urcând spre genunchi (pentru a stimula circulaţia venoasă).

Băi de plante pentru picioare

Lavanda pentru efect calmant

După o zi încărcată, o baie cu lavandă ajută la calmarea senzaţiei de disconfort de la nivelul picioarelor. Adaugă în apa caldă 10-15 picături de ulei esenţial de lavandă, dar şi săruri de baie.

Salvia, remediu împotriva transpiraţiei excesive

Salvia este unul dintre remediile oferite de farmacia naturii care are dublu rol: ajută la înlăturarea mirosului neplăcut al picioarelor, dar are şi efect antiinflamator. Pune într-un lighean 2-3 litri de apă caldă în care adaugi decoct de salvie. Acesta se prepară din: 4 linguri de plantă la jumătate de litru de apă, pe care-l fierbi 15 minute. Masajul, „oaza” de relaxare

Masajul este o altă metodă eficientă de tratare a neplăcerilor care apar la nivelul picioarelor. În plus, masajul cu uleiuri esenţiale relaxează picioarele obosite şi creşte flexibilitatea. Masează uşor cu vârful degetelor toată laba piciorului prin mişcări repetitive, după care poţi masa şi gamba. Un masaj eficient durează în medie 10-15 minute.

INFO: Vitamina E, vitamina B6 şi vitamina D ajută la prevenirea şi calmarea crampelor musculare.