Peliniţa, aliat din natură pentru bilă
Creşte fluxul biliar
La fel ca majoritatea plantelor amare, peliniţa susţine buna funcţionare a organelor implicate în procesul de digestie. Tinctura şi siropul de peliniţă, luate de 3 ori pe zi, de obicei 1 linguriţă cu 10 minute înaintea fiecărei mese principale, alungă greaţa, vărsăturile, crampele şi durerile care se ivesc în crizele de bilă, după mesele copioase. Cura cu tinctură de peliniţă se poate ţine 14 zile. La final, se face o pauză de 10 zile, după care tratamentul se poate relua.
Ştiai că...
...vinul de peliniţă te protejează de indigestie şi alungă balonarea? Se poate lua atât înainte, cât şi după masă, pentru a îmbunătăţi tranzitul intestinal. Remediul se prepară dintr-un litru de vin alb în care se pun 10 tulpini zdrobite de peliniţă. După 21 de zile, timp în care stă la macerat, vinul se strecoară şi se bea zilnic, câte 1 lingură, de 3 ori pe zi.
Are efect antitumoral
În căutarea unui tratament natural contra cancerului, cu puţine efecte secundare, oamenii de ştiinţă au studiat efectele pelinului dulce asupra celulelor tumorale. Cu toate că sunt necesare studii detaliate, studiile clinice susţin că peliniţa poate fi utilizată sub formă de capsule pentru încetinirea evoluţiei cancerului ovarian şi pentru tratarea mai multor tipuri de cancer: de plămâni, colorectal, mamar sau pancreatic. Experienţele de laborator au arătat că poate să neutralizeze celulele canceroase în proporţie de aproape 30%, fără a le ataca pe cele sănătoase.
Te protejează de paraziţii intestinali
Peliniţa este şi o plantă cu puternic efect vermifug. Pentru combaterea viermilor intestinali, a oxiurilor, limbricilor, precum şi în cazul unei infecţii cu Giardia Lamblia, sunt utile remediile naturiste cu peliniţă sub formă de tinctură, pulbere sau băi cu infuzie combinată. Se poate urma o cură de o jumătate de lună cu tinctură de peliniţă din care se ia 1 linguriţă diluată în puţină apă, de 3-4 ori pe zi, înainte de a mânca. O altă cură, de data aceasta de 5 zile, presupune administrarea a 1-2 g de pulbere de peliniţă cu miere. Acest leac trebuie luat dimineaţa, pe nemâncate.
Atenţie!
Plantele amare, cum este şi peliniţa, trebuie evitate de gravide, deoarece poate declanşa contracţii uterine, şi de persoanele care suferă de gastrită.
Infuzie combinată cu efect antiinflamator
Anexita şi candidoza vaginală pot fi combătute cu ajutorul băilor de şezut cu infuzie combinată de peliniţă. Se pun la macerat 3 linguri de plantă în 500 ml de apă, se strecoară după 10 ore, iar planta rămasă se fierbe 5 minute într-o jumătate de litru de apă. Cele 2 infuzii se amestecă şi se folosesc pentru a face spălături vaginale zilnice, timp de o săptămână.
Extrapont
Tratamentele cu peliniţă se urmează numai pe o perioadă de o lună, cu 2 săptămâni pauză, pentru că supradozarea poate da convulsii şi chiar dependenţă.
Sfatul specialistului
Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, Bucureşti
După mesele îmbelşugate, hipercalorice, consumaţi plante care stimulează secreţia de bilă, cu rol în emulsionarea grăsimilor, în reglarea valorilor colesterolului şi trigliceridelor, dar şi cu acţiune detoxifiantă hepatică şi de protecţie şi regenerare a celulei hepatice: pelin, anghinare, armurariu, păpădie, cicoare, rozmarin, sunătoare - sub formă de infuzie (2-3 căni/zi, înainte de masă), tinctură (1 linguriţă de 2-3 ori/zi), pulbere uscată sau comprimate (3/zi, înainte de masă).