Peliniţa, aliat din natură pentru bilă

1 2 jpg jpeg

Cre┼čte fluxul biliar

La fel ca majoritatea plantelor amare, pelini┼úa sus┼úine buna func┼úionare a organelor implicate ├«n procesul de digestie. Tinctura ┼či siropul de pelini┼ú─â, luate de 3 ori pe zi, de obicei 1 linguri┼ú─â cu 10 minute ├«naintea fiec─ârei mese principale, alung─â grea┼úa, v─ârs─âturile, crampele ┼či durerile care se ivesc ├«n crizele de bil─â, dup─â mesele copioase. Cura cu tinctur─â de pelini┼ú─â se poate ┼úine 14 zile. La final, se face o pauz─â de 10 zile, dup─â care tratamentul se poate relua.

┼×tiai c─â...

...vinul de pelini┼ú─â te protejeaz─â de indigestie ┼či alung─â balonarea? Se poate lua at├ót ├«nainte, c├ót ┼či dup─â mas─â, pentru a ├«mbun─ât─â┼úi tranzitul intestinal. Remediul se prepar─â dintr-un litru de vin alb ├«n care se pun 10 tulpini zdrobite de pelini┼ú─â. Dup─â 21 de zile, timp ├«n care st─â la macerat, vinul se strecoar─â ┼či se bea zilnic, c├óte 1 lingur─â, de 3 ori pe zi.

Are efect antitumoral

├Än c─âutarea unui tratament natural contra cancerului, cu pu┼úine efecte secundare, oamenii de ┼čtiin┼ú─â au studiat efectele pelinului dulce asupra celulelor tumorale. Cu toate c─â sunt necesare studii detaliate, studiile clinice sus┼úin c─â pelini┼úa poate fi utilizat─â sub form─â de capsule pentru ├«ncetinirea evolu┼úiei cancerului ovarian ┼či pentru tratarea mai multor tipuri de cancer: de pl─âm├óni, colorectal, mamar sau pancreatic. Experien┼úele de laborator au ar─âtat c─â poate s─â neutralizeze celulele canceroase ├«n propor┼úie de aproape 30%, f─âr─â a le ataca pe cele s─ân─âtoase.

Te protejează de paraziţii intestinali

Pelini┼úa este ┼či o plant─â cu puternic efect vermifug. Pentru combaterea viermilor intestinali, a oxiurilor, limbricilor, precum ┼či ├«n cazul unei infec┼úii cu Giardia Lamblia, sunt utile remediile naturiste cu pelini┼ú─â sub form─â de tinctur─â, pulbere sau b─âi cu infuzie combinat─â. Se poate urma o cur─â de o jum─âtate de lun─â cu tinctur─â de pelini┼ú─â din care se ia 1 linguri┼ú─â diluat─â ├«n pu┼úin─â ap─â, de 3-4 ori pe zi, ├«nainte de a m├ónca. O alt─â cur─â, de data aceasta de 5 zile, presupune administrarea a 1-2 g de pulbere de pelini┼ú─â cu miere. Acest leac trebuie luat diminea┼úa, pe nem├óncate.

Atenţie!

Plantele amare, cum este ┼či pelini┼úa, trebuie evitate de gravide, deoarece poate declan┼ča contrac┼úii uterine, ┼či de persoanele care sufer─â de gastrit─â.

Infuzie combinat─â cu efect antiinflamator

Anexita ┼či candidoza vaginal─â pot fi comb─âtute cu ajutorul b─âilor de ┼čezut cu infuzie combinat─â de pelini┼ú─â. Se pun la macerat 3 linguri de plant─â ├«n 500 ml de ap─â, se strecoar─â dup─â 10 ore, iar planta r─âmas─â se fierbe 5 minute ├«ntr-o jum─âtate de litru de ap─â. Cele 2 infuzii se amestec─â ┼či se folosesc pentru a face sp─âl─âturi vaginale zilnice, timp de o s─âpt─âm├ón─â.

Extrapont

Tratamentele cu pelini┼ú─â se urmeaz─â numai pe o perioad─â de o lun─â, cu 2 s─âpt─âm├óni pauz─â, pentru c─â supradozarea poate da convulsii ┼či chiar dependen┼ú─â.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicin─â de familie, competen┼ú─â apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, Bucure┼čti

Dup─â mesele ├«mbel┼čugate, hipercalorice, consuma┼úi plante care stimuleaz─â secre┼úia de bil─â, cu rol ├«n emulsionarea gr─âsimilor, ├«n reglarea valorilor colesterolului ┼či trigliceridelor, dar ┼či cu ac┼úiune detoxifiant─â hepatic─â ┼či de protec┼úie ┼či regenerare a celulei hepatice: pelin, anghinare, armurariu, p─âp─âdie, cicoare, rozmarin, sun─âtoare - sub form─â de infuzie (2-3 c─âni/zi, ├«nainte de mas─â), tinctur─â (1 linguri┼ú─â de 2-3 ori/zi), pulbere uscat─â sau comprimate (3/zi, ├«nainte de mas─â).