Pătrunjelul, secretul sănătăţii tale

1 2 jpg jpeg

Deşi este văzut de către gospodine ca un simplu zarzavat, pătrunjelul conţine minerale şi vitamine având proprietăţi terapeutice deosebite. Din cauza faptului că prepararea sa termică stopează anumite calităţi terapeutice, se recomandă a fi consumat mai ales în stare crudă, în salate sau sucuri.

Suc de pătrunjel

Tot ce trebuie să faci este să-ţi procuri o mână de pătrunjel proaspăt, să-i adaugi 4 linguri de apă şi să-l laşi apoi la macerat aproximativ 30 de minute. Licoarea astfel obţinută este bine să o consumi imediat. Poţi să o păstrezi la frigider pentru maximum 4 ore.

O alternativă ar fi să diluezi ce ai obţinut prin macerare cu suc de morcovi, mai ales din rădăcină de morcov. Doza indicată ar fi de 4-6 linguri de macerat de pătrunjel diluat într-un sfert de pahar de suc de morcovi.

Salată de pătrunjel

Arabii consumă pătrunjelul tăiat fin şi amestecat cu zeama de la o lămâie şi o ceapă verde mărunţită. Cunoscută sub denumirea de tabbuli, îi mai poţi adăuga 1-2 linguri de ulei de măsline şi eventual un căţel de usturoi pisat, chiar şi nişte seminţe de susan sau de dovleac. Această salată se recomandă a fi consumată pe parcursul a 14-60 de zile, fiind cură revigorantă, care creşte imunitatea.

Vinul de pătrunjel are grijă de inima ta

Dacă te confrunţi cu probleme digestive, de apetit sau cardiace, vinul de pătrunjel pare a fi soluţia ideală pentru tine. Pentru a-l obţine, ai nevoie de 20 de tulpini proaspete cu tot cu frunze pe care să le mărunţeşti şi le pui într-un litru de vin. Adaugă 2 linguri de oţet şi lasă-l la macerat 7 zile. Adaugă apoi 300 de grame de miere de albine naturală, agită bine până se topeşte mierea, apoi depozitează-l în sticle. Un păhărel băut înainte de masă este suficient pentru a scăpa de problemele mai sus enumerate.

Beneficiile consumului de pătrunjel

Datorită conţinutului său de fier şi de vitamina C care ajută considerabil la asimilarea fierului, pătrunjelul s-a dovedit benefic mai ales în caz de anemii. Este un antioxidant puternic care ajută la distrugerea bacteriilor existente în organism.

Dacă eşti fumător sau te confrunţi cu mirosul deranjant al cavităţii bucale, câteva frunze de pătrunjel pe care să le mesteci încet sunt soluţia potrivită. Pe lângă faptul că ajută la purificarea sângelui şi la o mai bună digestie, rezultate bune au fost înregistrate şi în caz de alopecie. Pentru această problemă este necesar să freci pielea capului cu suc de pătrunjel.

Îmbunătăţeşte funcţia ficatului, a splinei, a rinichilor şi a glandelor suprarenale, fiind un bun remediu pentru a îndepărta oboseala şi pentru a scădea nivelul de colesterol din sânge.

Află ce tratamente naturiste au la bază pătrunjelul AICI

Stimulează producţia de estrogen

Pătrunjelul previne dezechilibrul hormonal, mai ales în cazul femeilor, restabileşte circulaţia sangvină la nivelul uterului, ameliorând durerile menstruale, menopauza sau problemele pielii. Datorită conţinutului de apiol, o componentă a estrogenului, pătrunjelul este aliatul perfect pentru sănătatea genitală a femeilor.

Pont

Dacă te-a înţepat o insectă, masează repede zona cu câteva frunze de pătrunjel, pentru ca umflătura şi mâncărimea să dispară imediat.

Albeşte dinţii

Deşi pare incredibil, pătrunjelul are şi această întrebuinţare. Un nivel scăzut de vitamina C poate duce la slăbirea dinţilor şi la pătarea lor, precum şi la sângerări gingivale. Vitaminele pe care această plantă le conţine îţi asigură o dantură sănătoasă şi albă.

În plus, sucul de pătrunjel te va ajuta să îţi ţii kilogramele sub control, mai ales datorită efectului său diuretic, consumă maxim 30-60 de grame de astfel de suc, îţi va proteja vederea, în special nervul optic.

Important!

Nu consuma niciodată sucul de pătrunjel nediluat, pentru că poate provoca tulburări ale sistemului nervos. Cel mai indicat ar fi să îl combini cu sucul de sfeclă, morcov, castravete sau măr.

Dacă vrei să te bucuri de efectele sale mai ales la nivelul tenului, aplică-l seara pe faţă şi lasă-l să acţioneze până a doua zi. Dimineaţa spală faţa cu apă călduţă, iar dacă eşti însărcinată evită acest tratament!

Mixează într-un blender câteva crenguţe de pătrunjel cu apă şi bucură-te de un plus de energie, o porţie de sănătate şi o modalitate de a-ţi detoxifica organismul.