Păpădia, leac hepato-biliar

1 2 jpg jpeg

Păpădia este deopotrivă aliment, cât şi leac pentru diverse afecţiuni. Conţine vitaminele B6, C şi K, tiamină, riboflavină, calciu, fier, potasiu, acid folic, magneziu, fosfor, cupru, precum şi fibre, care ajută tranzitul intestinal. Foarte eficientă în cure de detoxificare, păpădia face minuni mai ales pentru ficat, vezica biliară şi rinichi. În scop terapeutic, se folosesc frunzele, tijele şi rădăcina.

Benefică pentru rinichi, ficat şi vezica biliară

Bune pentru rinichi, frunzele de păpădie pot reface potasiul pierdut în acţiunea de susţinere a funcţiei acestui organ. Prin creşterea producţiei de urină, păpădia contribuie la eliminarea toxinelor din organism. Fluidifică mucusul stagnant în tubul digestiv, cu tulburări multiple (hepato-biliare, constipaţie, digestie dificilă), dizolvă pietrele de la vezica biliară şi rinichi, îmbunătăţeşte digestia, ameliorează funcţia ficatului şi producţia de bilă. Acizii graşi, fitonutrimentele şi o mulţime de antioxidanţi din conţinutul păpădiei pot reduce inflamaţiile din tot organismul, chiar şi depresia, ajută în boli de piele precum acneea, eczemele, în plus acţionează şi ca agent anti-îmbătrânire. Pentru capacitatea sa de a regla nivelul zahărului din sânge, este remediu pentru diabet. Poţi prepara remedii astfel:

- infuzie: 1 lingură cu frunze de păpădie uscate la 250 ml de apă clocotită. Ţii 15 minute la infuzat, strecori şi bei pe stomacul gol, câte 2-3 căni pe zi, cu 30 minute înainte de mese, maximum 3 săptămâni.

- macerat la rece – se pune o lingură cu frunze de păpădie în 250 ml de apă şi se ţine 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se beau pe stomacul gol 2-3 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese;

- decoct - 3 linguriţe de frunze mărunţite la 1 cană cu apă; fierbi 5 minute, infuzezi alte 5 minute. Bei 2 căni pe zi.

- tinctură (de la magazinele naturiste) - iei câte 30 de picături de 3 ori pe zi, diluate în puţină apă. Rădăcina de păpădie

- bună în cure de detoxificare, în afecţiuni hepato-biliare, renale (litiază renală), alergice, colesterol ridicat. O poţi lua sub formă de:

- pulbere (în magazinele naturiste). Iei înainte de masă câte 1 linguriţă de pulbere, de 3-4 ori pe zi, cu puţină apă sau miere. Pentru eficienţă maximă, ţii pulberea sub limbă 10-15 minute, apoi înghiţi.

- infuzie: peste 1 linguriţă de pulbere torni 1 cană de apă clocotită şi laşi la infuzat 10-15 minute, strecori şi bei 3-4 căni pe zi, înainte de masă.

- macerat la rece: pui 4 linguriţe de pulbere într-un litru de apă plată, la temperatura camerei, laşi 6-8 ore la macerat, apoi strecori şi consumi întreaga cantitate pe parcursul unei zile.

E bine să se respecte indicaţiile din prospect sau ale medicului fitoterapeut când se urmează o cură cu păpădie. În doze mari, păpădia poate cauza eczeme şi probleme stomacale.

Această plantă folosită tradiţional ca tonic pentru ficat, este utilă pentru dezintoxicare şi îmbunătăţirea funcţiilor hepatice. Păpădia e cunoscută ca stimulent şi este folosită în mod obişnuit pentru ameliorarea problemelor de ficat sau de rinichi, pentru reducerea efectelor secundare ale medicamentelor de sinteză, ca şi pentru tratarea infecţiilor, a problemelor de vezică, a retenţiei de lichide şi inflamaţiilor.

Păpădia este un coleretic, colagog, laxativ, stimulează peristaltismul tubului digestiv, secreţia salivară, gastrică şi intestinală. Este una din cele mai puternice plante antitoxice şi depurative. Ajută la mobilizarea şi eliminarea toxinelor din organism, intensifică tranzitul intestinal şi creşte tonusul întregului organism.

Frunzele verzi de păpădie, ce pot fi preparate scufundându-le în apă fierbinte timp de 20 de secunde doar pentru a elimina gustul amar (pot fi adăugate şi în sucul de legume obţinut în casă la storcător), conţin multe nutrimente. Păpădia se foloseşte şi în diverse salate de crudităţi. E bine ca frunzele să fie culese dimineaţa devreme, înainte ca floarea să se deschidă, deoarece după înflorire, în timpul zilei, pot fi foarte amare. După ce se culeg, se spală bine cu apă rece.