Opreste sangerarile gingivale cu remedii naturiste
Cariile netratate, acumularea tartrului pe dinti – care le slabeste rezistenta –, utilizarea incorecta a scobitorii, fumatul, sunt doar cateva dintre cele mai intalnite cauze care declanseaza sangerile gingivale. Din fericire exista solutii de tratament la-ndemana, care le pot opri.
Te sfatuiesc ca inainte de a recurge la solutii alternative, sa mergi la medicul stomatolog pentru un control de rutina. Cei mai multi oameni au sangerari gingivale, iar ele nu sunt alarmante daca apar ocazional. Daca te confrunti des cu aceasta problema sau daca sangerarea nu dispare, consulta un medic dentist pentru a verifica daca nu cumva anunta parodontoza, boala care distruge ligamentele de sustinere a dintilor si care, netratata, duce la pierderea dintilor. Alteori, de vina pentru sangerari sunt cariile netratate sau tartrul acumulat pe dinti, iar in ambele cazuri trebuie sa intervina dentistul. Sangerarile pot avea si alte cauze, cum ar fi traumatizarea gingiei cu o scobitoare, de exemplu, dar si fumatul si anemia. Ele mai apar si in perioada pubertatii si a sarcinii, la menstruatie si la menopauza. In toate aceste cazuri se pot folosi remedii naturale pentru a stopa sangerarile.
Cuisoarele calmeaza inflamatiile
Un remediu pe care majoritatea dintre noi il au in bucatarie sunt cuisoarele. Pe langa efectul hemostatic, ele au proprietati calmante, ceea ce le recomanda in mod deosebit in caz de gingivita (inflamatie a gingiei) sau in situatia in care sangerarea a aparut in urma unui traumatism al gingiei. Cuisoarele trebuie mestecate si mentinute cateva minute in gura, pentru ca eugenolul, substanta cu efect anestezic, sa-si poata face efectul. Atentie, acest remediu nu este indicat femeilor insarcinate!
Lamaile, o solutie la indemana
Daca nu te confrunti des cu sangerari ale gingiilor este foarte probabil sa nu ai in casa niciun produs procurat din magazinele cu profil naturist. Exista insa si remedii la indemana, cum ar fi lamaile. Aceste fructe au proprietati hemostatice (de oprire a sangerarilor), dar si antibacteriene, fiind utile in situatia in care sangerarea a fost cauzata de o infectie dentara. Maseaza zona afectata a gingiei cu o felie de lamaie sau prepara o limonada (dar fara zahar) si tine lichidul unul-doua minute in gura.
Scoarta de salcie, buna in hemoragii
Daca te confrunti des cu sangerari gingivale, ar trebui sa ai in casa cateva plante cu efect hemostatic. Unul dintre cele mai bune remedii este scoarta de salcie, indicata de altfel si in alte tipuri de sangerari, cum ar fi cele gastrice sau cele menstruale abundente. Se prepara sub forma de decoct: dintr-o lingura de scoarta maruntita si o cana cu apa, daca folosim lichidul pentru gargara sau dintr-o lingurita la aceeasi cantitate de apa daca lichidul se administreaza intern. Decoctul se obtine prin fierberea amestecului timp de zece minute. Alte plante care te vor ajuta sa opresti sangerarile gingivale sunt traista-ciobanului si coada-calului. Ambele se administreaza sub forma de infuzie, preparata din doua lingurite de planta uscata si maruntita si dintr-o cana cu apa clocotita. Se infuzeaza cinci minute si se beau cate doua cani pe zi, pana la disparitia sangerarilor.
Pasta de argila previne parodontoza
Cunoscuta mai degraba pentru proprietatile ei cosmetice, argila poate fi un bun remediu in caz de sangerari gingivale. Ea grabeste cicatrizarea ranilor, motiv pentru care se foloseste si sub forma de cataplasme pe diverse leziuni ale pielii. In caz de sangerari, se maseaza gingiile, de doua ori pe zi, cu praf de argila, aplicat pe un deget sau pe o bucata de tifon steril. Acest remediu mai poate fi utilizat si pentru a preveni parodontoza, caz in care se foloseste asemenea pastei de dinti: se aplica praful pe o periuta si se curata dintii dimineata si seara.