Oboseală continuă? Ia în calcul o tulburare hepatică!

1 2 jpg jpeg

Starea continuă de oboseală, durerile abdominale, greţurile, constipaţia şi balonarea sunt doar câteva dintre semnalele pe care le transmite organismul când ficatul este „atacat”. Dacă nu se iau măsuri, stilul de viaţă nu tocmai sănătos duce la apariţia bolilor hepatice, îngreunând şi alte funcţii alte organismului.

Predispoziţia de a dezvolta boli hepatice se poate moşteni, în timp ce alte tulburări apar ca urmarea a expunerii la anumite virusuri, fie în urma administrării îndelungate de medicamente. Sulfina regenerează ficatul

Pentru a proteja ficatul şi pentru a grăbi refacerea celulelor hepatice fitoterapeuţii recomandă remediile din fructe de armurariu şi pe cele din sulfină. Rol hepatoprotector are şi infuzia din armurariu, pe care o prepari dintr-o linguriţă şi jumătate de fructe măcinate la 250 ml cu apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care strecoară şi bea câte două căni pe zi. Prima o poţi bea înainte de micul dejun, după care stai culcat pe partea dreaptă pentru 20 de minute. Jumătate din cea de-a doua cană o bei după masa de prânz, iar cealaltă jumătate după cină. Cura trebuie urmată timp de două săptămâni, după care alte două faci pauză.

Şi infuzia de sulfină ajută la regenerarea hepatică. O prepari dintr-o linguriţă de plantă uscată (părţile înflorite) la o cană cu apă fierbinte. După ce laşi cana acoperită timp de 15 minute, filtrezi şi bei 1-2 căni de infuzie pe zi timp de trei săptămâni.

Infuzia din rostopască, ,,purificator” hepatic

O bună soluţie pentru a accelera procesul de eliminare a toxinelor sunt leacurile cu plante amare. Datorită substanţelor amare (inulina şi colina), remediile din cicoare şi rostopască ajută la purificarea ficatului. Infuzia din cicoare o prepari din 2 linguriţe de plantă la 250 ml de apă fiebinte. Lasă vasul acoperit 10 minute, după care filtrează şi bea câte trei căni pe zi, pentru două săptămâni.

Pentru ca perioada de detoxifiere să fie una mai intensă, poţi urma în paralel şi o cură cu polen. Ia câte o linguriţă de polen în fiecare dimineaţă, înainte de micul dejun.

Rostopasca este un alt aliat hepatic, care are efect tonic, regenerativ, drenor şi antiviral. Prepară infuzia din 2 linguriţe de plantă la 200 ml de apă clocotită, lasă vasul acoperit timp de 10 minute, după care strecoară şi bea treptat pe parcursul zilei. Urmează cura pentru o perioadă de 15 zile.

Măceşul, remediu în hepatită

Lichenul de piatră şi măceşul sunt doar câteva dintre plantele care aduc beneficii în cazul hepatitelor. Ceaiul din lichenul de piatră îl prepari dintr-o linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml de apă rece. Fierbe amestecul timp de 5 minute, lasă-l la răcit şi strecoară după 15 minute. Adăugă în ceai şi un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Bea câte două căni de ceai pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă, pentru o perioadă de trei luni.

Pentru a potenţa acţiunea antivirală a interferonului mai sunt recomandate şi remediile din măceş. Infuzia o prepari din 2 linguriţe de măceşe la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită pentru 15 minute şi bea câte 3 căni de infuzie pe zi. Infuzia o mai poţi prepara şi în alt mod: 2 linguriţe de pulpă de fruct la 500 ml de apă fierbinte.

Tinctura de genţiană stimulează ficatul

În cazul insuficienţei hepatice (ficatul nu are capacitatea de a-şi îndeplini funcţiile), fitoterapeuţii recomandă leacurile din coada-şoricelului şi cele din genţiană, care au rol stimulator şi antiinflamator. Decoctul din coada-şoricelului îl prepari dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă clocotită. După ce s-a răcit, filtrează decoctul şi bea câte 2-3 căni pe zi timp de 15 zile.

Şi infuzia din genţiană (ghinţură galbenă) ajută în cazul insuficienţei hepatice. O prepari dintr-o linguriţă de rădăcină mărunţită la 250 ml de apă fierbinte. După ce se răceşte, strecoară infuzia şi bea cel mult 2 căni pe zi, în care poţi adăuga şi miere.

Dintre remediile din genţiană mai este recomandată şi tinctura pe care o obţii tot din rădăcină. Pune 20 g de rădăcină mărunţită în 100 g de alcool de 70 de grade şi lasă la macerat timp de 7-8 zile. Din tinctură poţi lua câte 10 picături pe zi, cinci înainte de masa de prânz şi alte cinci înainte de cină.

INFO: Un pahar de suc de ridiche neagră consumat după masă ajută la regenerarea ficatului.