O plant─â medicinal─â poate cauza cancer

1 2 jpg jpeg

La noi ├«n ┼úar─â, aceast─â plant─â se folose┼čte cel mai des extern, dar circul─â ┼či recomand─âri privind administrarea sa intern─â.

Ce o face atât de periculoasă

O substan┼ú─â din compozi┼úia acestei plante, ┼či anume acidul aristolochic, este responsabil─â de formarea tumorilor cancerigene.

Un articol recent publicat ├«n Science Translational Medicine a confirmat leg─âtura dintre acidul aristolochic con┼úinut ├«n plant─â ┼či apari┼úia cancerelor la nivelul aparatului urinar.

Cercet─âtori de la universit─â┼úile americane Johns Hopkins ┼či Stony Brook au secven┼úiat genoamele celulelor provenite de la 19 pacien┼úi taiwanezi care fuseser─â expu┼či la acid aristolochic ┼či sufereau de cancere ale aparatului urinar, compar├óndu-le cu genoamele a 7 pacien┼úi care, din c├ót se ┼čtia, nu fusese expu┼či la substan┼úa respectiv─â.

Ce toxină este responsabilă de apariţia unui anumit cancer

Metoda utilizat─â a avut ├«n vedere secven┼úierea exomului, acea parte a genomului uman care codific─â sinteza proteinelor func┼úionale ┼či poate dezv─âlui prezen┼úa unor muta┼úii specifice - ├«n cazul de fa┼ú─â, muta┼úii asociate cu cancerul.

Prin aceast─â metod─â, expunerea la acid aristolochic a putut fi corelat─â direct cu apar┼úia cancerului la fiecare individ, deoarece aceast─â tehnologie permite recunoa┼čterea ÔÇ×semn─âturilor muta┼úionaleÔÇŁ specifice, care arat─â cu certitudine ce toxin─â este responsabil─â de apari┼úia unui anumit cancer.

Ce au g─âsit speciali┼čtii

Cercet─âtorii au g─âsit, ├«n medie, 753 de muta┼úii ├«n fiecare tumoare, ├«n r├óndul celor expu┼či la acid aristolochic, comparativ cu doar 91 de muta┼úii, ├«n medie, ├«n celulele celor care nu fuseser─â expu┼či la toxin─â. Un asemenea nivel al muta┼úiilor este mai mare dec├ót cel ├«nt├ólnit ├«n cazul meloanoamelor maligne cauzate de radia┼úiile ultraviolete ┼či ├«n cazul cancerelor pulmonare cauzate de fumat.