O plantă medicinală poate cauza cancer
La noi în ţară, această plantă se foloseşte cel mai des extern, dar circulă şi recomandări privind administrarea sa internă.
Ce o face atât de periculoasă
O substanţă din compoziţia acestei plante, şi anume acidul aristolochic, este responsabilă de formarea tumorilor cancerigene.
Un articol recent publicat în Science Translational Medicine a confirmat legătura dintre acidul aristolochic conţinut în plantă şi apariţia cancerelor la nivelul aparatului urinar.
Cercetători de la universităţile americane Johns Hopkins şi Stony Brook au secvenţiat genoamele celulelor provenite de la 19 pacienţi taiwanezi care fuseseră expuşi la acid aristolochic şi sufereau de cancere ale aparatului urinar, comparându-le cu genoamele a 7 pacienţi care, din cât se ştia, nu fusese expuşi la substanţa respectivă.
Ce toxină este responsabilă de apariţia unui anumit cancer
Metoda utilizată a avut în vedere secvenţierea exomului, acea parte a genomului uman care codifică sinteza proteinelor funcţionale şi poate dezvălui prezenţa unor mutaţii specifice - în cazul de faţă, mutaţii asociate cu cancerul.
Prin această metodă, expunerea la acid aristolochic a putut fi corelată direct cu aparţia cancerului la fiecare individ, deoarece această tehnologie permite recunoaşterea „semnăturilor mutaţionale” specifice, care arată cu certitudine ce toxină este responsabilă de apariţia unui anumit cancer.
Ce au găsit specialiştii
Cercetătorii au găsit, în medie, 753 de mutaţii în fiecare tumoare, în rândul celor expuşi la acid aristolochic, comparativ cu doar 91 de mutaţii, în medie, în celulele celor care nu fuseseră expuşi la toxină. Un asemenea nivel al mutaţiilor este mai mare decât cel întâlnit în cazul meloanoamelor maligne cauzate de radiaţiile ultraviolete şi în cazul cancerelor pulmonare cauzate de fumat.