Menta are şi efect antiinflamator
Tinctura de mentă reduce inflamaţiile
În colecistite, când secreţia biliară nu-şi mai poate continua drumul firesc, inflamaţia provoacă dureri intense în partea dreaptă. Un antiinflamator natural util în această situaţie este tinctura de mentă. Amestecă 30 de picături de tinctură cu 50 ml de apă şi ia-le de 3 ori pe zi.
Ceaiul de păpădie stimulează bila
Datorită efectelor coleretic (de stimulare a secreţiei biliare) şi colegog (de evacuare a acestei secreţii din duoden), ceaiul de păpădie este de ajutor când ai greaţă, vărsături, dureri. Peste o linguriţă de rădăcină de păpădie uscată şi mărunţită torni o cană de apă clocotită. Infuzezi 30 de minute şi bei câte 50 ml de 4 ori pe zi.
Anghinarea alungă durerea
Dacă ai dureri ascunţite în partea dreaptă a abdomenului care revin frecvent, este posibil să suferi de litiază biliară. Pe lângă un tratament recomandat de medic, încearcă şi o cură de 3 luni cu tinctură de anghinare! Ai nevoie de 30 de picături pe care le bei cu un pahar cu apă după fiecare masă principală.
Citeşte şi: Armurariul regenerează ficatul
Levănţica domoleşte durerile
În dischinezie biliară, aşa-numita bilă leneşă, durerile şi crampele devin suportabile sau se calmează cu o cură cu pulbere de levănţică. Macină levănţică şi păstreaz-o într-un borcan de sticlă. Din ea iei o linguriţă pe stomacul gol, de 4 ori pe zi.
Infuzia de rostopască are acţiune antispastică
Dacă ai o criză de bilă, contracţiile dureroase ale vezicii biliare te ajută să bei infuzie de rostopască, un bun antispastic (stopează spasmele). La o linguriţă de plantă pune 250 ml de apă. Bei ceaiul treptat, de-a lungul unei zile.