Lumânărica, antiinflamator natural

1 2 jpg jpeg

Florile lumânăricăi, de un galben-intens, conţin mucilagii, tanin, ulei volatil, saponozide, lipide şi substanţe minerale. Planta se recoltează dimineaţa, după ce se ridică roua. Indicat este să o alegi purtând mănuşi de cauciuc, pentru că perii de pe tulpină pot provoca inflamaţii pe piele. După ce ai ales frunzele şi petalele, întinde-le pe o coală albă şi pune-le într-o încăpere aerisită şi răcoroasă. Când s-au uscat, mărunţeşte-le şi depozitează-le în săculeţe din pânză sau recipiente din sticlă.

În ce probleme e de ajutor

Intern

Afecţiuni respiratorii: tuse convulsivă, bronşită, crize de astm, dureri de piept.

Boli digestive: dureri de stomac, digestie îngreunată, dureri abdominale cronice şi recidivante, boala Crohn (inflamaţia colonului), diaree, gastrită.

Afecţiuni ale vezicii urinare.

Inflamaţii articulare şi reumatism.

Anemie.

Extern

Regenerarea şi stimularea creşterii părului.

Probleme ale pielii: eczeme, varice, furuncule, eczeme, psoriazis, arsuri solare.

Hemoroizi.

Cum se prepară remediile

Macerat la rece: toarnă 1 cană de apă rece peste 1 lingură de plantă uscată. Acoperă şi lasă preparatul la macerat peste noapte. Dimineaţa, filtrează şi pune un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu. Omogenizează bine ingredientele şi ţine amestecul la frigider. Consumă câte 2-3 linguri înainte de fiecare masă.

Ceai: pune la fiert în 250 ml de apă 2 linguriţe de plantă uscată. Când a dat în clocot, ia vasul de pe foc, acoperă-l şi lasă preparatul la infuzat 10 minute, apoi filtrează-l. Bea ceaiul neîndulcit, dimineaţa, pe stomacul gol şi seara, înainte de culcare. Cura se ţine 3 săptămâni.

Decoct: amestecă 2 linguri de flori şi frunze uscate şi mărunţite de lumânărică în 250 ml de apă. Fierbe preparatul 15 minute, completând treptat lichidul care se evaporă. Consumă decoctul strecurat, pe stomacul gol, înainte de micul dejun.

Tinctură: pentru prepararea ei, ai nevoie de 1 lingură de lumânărică uscată şi 100 ml de alcool alimentar de 70 de grade. Pune ingredientele într-un recipient de sticlă cu filet şi amestecă. Lasă soluţia la macerat 10 zile, agitând vasul de 3-4 ori pe zi. Filtrează şi ţine combinaţia la decantat, în frigider, 6 zile. Strecoară din nou şi depozitează tinctura în sticluţe închise la culoare. Cura se ţine 2 sau 3 săptămâni, când se iau 20-30 de picături, dizolvate într-un pahar de apă, de 2-3 ori, înainte de masă.

Vin: pune într-un litru de vin alb 100 g de plantă uscată şi ţine poţiunea la macerat 10 zile, agitând zilnic. Strecoară soluţia şi păstrează vinul în recipiente închise la culoare, în camere răcoroase. Se administrează câte 2 linguri pe zi, dimineaţa şi seara, 6 săptămâni.

Sirop: se obţine amestecând 500 ml de decoct de lumânărică cu 500 g de zahăr. Pune preparatul pe foc şi ţine-l până când lichidul devine omogen. Aşteaptă să se răcească, apoi toarnă soluţia în recipiente de sticlă. Se ia 1 linguriţă de sirop, de 3 ori pe zi, în cazul copiilor, şi 2 linguriţe, în cazul adulţilor.

Are şi contraindicaţii

Ceaiul şi alte preparate pe bază de lumânărică nu sunt indicate femeilor însărcinate şi nici celor care alăptează. Pentru că pe spatele petalelor florilor sunt peri care pot provoca mâncărimi pe mâini, trebuie evitat să atingi faţa şi ochii, după ce le culegi.