Liliacul scade glicemia
Se utilizează în scop terapeutic atât florile, frunzele, mugurii, cât şi scoarţa tulpinii de liliac. Scoarţa este bogată în taninuri, rezine şi siringină, frunzele au în compoziţie polizaharide, iar florile, uleiuri volatile. Se recomandă în diverse afecţiuni, intern sau extern, fiind de folos în boli reumatice, hepatice, diabet, astenie, stări febrile şi arsuri.
Scade glicemia
Din acest motiv, fitoterapeuţii recomandă infuzia din muguri de liliac în tratarea diabetului, care este direct răspunzător de creşterea nivelului de zahăr din sânge. Într-un litru de apă clocotită se pune 1 lingură cu muguri de liliac. Se ia câte 1 lingură de 3 ori pe zi. Cere totuşi sfatul medicului înainte de a urma acest tratament.
Stimulează bila
Infuzia preparată din florile uscate de liliac ajută la atenuarea stărilor de disconfort hepatic, la stimularea producţiei de bilă şi tratarea afecţiunilor respiratorii. Tototdată, este folosită ca tratament şi pentru scăderea febrei, ameliorarea tusei, bronşitei, astmului şi pietre la rinichi, colici hepatice. Pune la infuzat 1 linguriţă cu flori uscate de liliac în 250 ml de apă fierbinte, 10 minute. Bea câte 1 cană cu ceai pe zi atunci când te confrunţi cu una dintre afecţiunile enumerate.
Tratează arsurile În cazul arsurilor uşoare sunt folosite ca tratament frunzele de liliac. Acestea se pun la fiert până când apa se închide la culoare. După ce s-a răcit, umezeşte un pansament steril cu apa în care au fiert şi aplică-l pe locul afectat de arsură timp de 24 de ore. În această perioadă trebuie să îl umezeşti încontinuu cu apa în care au fiert frunzele.
Pentru tratarea durerilor provocate de reumatism, uleiul preparat din flori de liliac face minuni. Pune la macerat 40 g de flori de liliac într-un litru de ulei, pentru 2 săptămâni, într-un loc întunecos şi cald. Unge zonele dureroase cu acest amestec de câteva ori pe zi, masând uşor.
Alungă insomnia
Pentru că are în compoziţia sa ulei volatil, ceaiul de liliac te ajută să ai un somn odihnitor. Combină 1 linguriţă cu flori uscate de liliac cu 1 linguriţă cu lavandă şi lasă-le infuzat într-o cană cu apă 10 minute. Bea câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Ameliorează simptomele de depresie
Uleiul de liliac este folosit pentru inhalare, deoarece dă o stare de relaxare minţii, fiind indicat în tratarea anxietăţii şi a depresiei.Pune la fiert pentru câteva minute 10 g de flori de liliac uscate împreună cu 100 ml de ulei de floarea-soarelui, pe baie de abur, în flacoane de sticlă. Lasă uleiul în repaus 2 zile, la loc uscat, iar la final filtrează-l cu ajutorul unui tifon.
Combate diareea
Datorită conţinutului de tanin provenit din scoarţă, liliacul are proprietăţi astringente şi este de folos în combaterea diareii. Foarte util este decoctul, obţinut din 4 linguri de scoarţă uscată şi mărunţită, pe care le pui la fiert 30 de minute, în 500 ml de apă, într-un vas de inox. La final, se completează apa evaporată şi se filtrează cu un tifon, cât lichidul este încă fierbinte. Bea 2 ceşti de ceai pe zi, îndulcite cu miere.
Distruge paraziţii interni
Tinctura din scoarţă de liliac are proprietăţi vermifuge. Ai nevoie de 20 de g de frunze sau scoarţă de liliac uscate şi mărunţite pe care le pui la macerat într-un recipient pentru 10 zile, în 100 ml de alcool. Trebuie să agiţi amestecul de 3-4 ori pe zi, să îl strecori cu un tifon şi apoi să îl laşi 6 zile la decantat în frigider. Partea limpede se mută într-un flacon de sticlă şi poate fi consumată timp de 2 ani de la data preparării. Se ia 1 linguriţă pe zi într-o cană cu apă sau cu ceai.
Infuzia de liliac poate fi folosită şi ca apă de gură, fiind recomandată în cazul afecţiunilor cavităţii bucale precum gura urât mirositoare.