Leurda protejează rinichii
Favorizează eliminarea toxinelor
Leurda (Allium ursinum) este un bun detoxifiant şi un adevărat depozit de vitamine şi minerale, subliniază dr. Daniela Buşneag, medic cu competenţe în apifitoterapie. Planta este bogată în magneziu, uleiuri volatile şi oligoelemente precum magneziu, fier şi sulf, conţine vitaminele A şi C, cât şi complexul de vitamine B. În medicina naturistă se folosesc frunzele, care se adună în lunile aprilie-mai, înainte de înflorire, iar bulbii se adună la sfârşitul verii şi toamna.
Beneficiile consumului de leurdă sunt numeroase, spune medicul fitoterapeut: ajută digestia, combate diareea, calmează colicile abdominale, activează enzimele, contribuind la eliminarea toxinelor şi a metalelor grele. Totodată, reduce zaharurile din sânge, ajută în reglarea tensiunii arteriale şi în tahicardie, reduce nivelul colesterolului şi este un bun expectorant.
„În fitoterapie, leurda se foloseşte crudă, în cure de 2-3 săptămâni, sub formă de infuzie, tincturi sau extract slab alcoolizat pe bază de vin“, afirmă dr. Daniela Buşneag. Leurda şi urzica, preparate sub formă de piure, se recomandă a fi consumate îndeosebi pentru efectul lor depurativ în perioada de post, deoarece favorizează eliminarea toxinelor.
Reglează funcţia renală
Pentru uz intern, frunzele de leurdă sunt recomandate în tratarea multor afecţiuni şi pot fi folosite nu doar crude, ci şi în infuzii. Planta are proprietăţi vitaminizante, mineralizante, depurative, diuretice şi tonificatoare. Nu doar curăţă organismul şi tractul intestinal, ci reglează şi funcţia rinichilor. „Leurda ajută şi la buna funcţionare a aparatului urinar, a eliminării excesului de acid uric. Este de mare ajutor în eliminarea surplusului de lichide reţinute în corp şi a menţinerii tensiunii arteriale normale. Se spune că, pe vremea dacilor, era frecvent folosită în tratarea bolilor de rinichi“, spune Dr. Daniela Buşneag.
Ce remedii se pot prepara din plantă
* Salată – Pentru ca planta să îşi păstreze toate proprietăţile şi calităţile, dr. Buşneag recomandă să consumăm frunzele de leurdă crude, subformădesalată. Se mărunţesc frunzele proaspete, se pun într-un bol şi se adaugă oţet de mere sau zeamă de lămâie, puţină sare şi ulei de măsline. Pe lângă frunze de leurdă, poţi pune în salată şi alte legume de sezon: ridichi, urzici, salată verde, pătrunjel etc. Salata se va consuma în cel mult 30 de minute de la preparare.
* Suc – Dacă doreşti, poţi face o cură cu suc din frunze de leurdă, mixate în blender. Cura se ţine 2-3 săptămâni. Se beau 2-3 căni de suc pe zi, pe stomacul gol. Fitoterapeuţii atrag atenţia că, în timpul curei, alimentaţia trebuie să fie echilibrată, fără grăsimi de origine animală, prăjeli, alcool sau cafea.
* Tinctură – Ca să beneficiezi tot anul de puterea curativă a plantei, prepară-ţi o tinctură din frunzele proaspete de leurdă. Umple o sticlă cu frunze şi bulbi tocate mărunt, dar nu le îndesa. Toarnă peste ele rachiu de secară sau de fructe cu alcool de 38-40º. Lasă sticla 14 zile la soare sau într-un loc cald, apoi strecoară şi păstrează tinctura în sticle de culoare închisă, într-un loc răcoros şi întunecos. Se iau de 3-4 ori pe zi câte 10-15 picături, dizolvate în puţină apă. Remediul se recomandă în caz de amnezie şi lapsusuri, deoarece creşte capacitatea de memorare.
* Vin – În caz de secreţii pulmonare abundente şi dificultăţi de respiraţie, tuse îndelungată şi insuficienţă respiratorie, fitoterapeuţii recomandă vinul de leurdă. Se foloseşte 1 pumn de frunze tocate mărunt. Se fierb în 250 ml de vin alb şi se dau de câteva ori în clocot. Opţional, vinul se poate îndulci cu miere. Se bea zilnic câte un pahar mic, cu înghiţituri mici.
Are şi contraindicaţii:
Leurda, spune dr. Buşneag, poate fi folosită până la înflorire, deoarece după această perioadă planta devine toxică. Este contraindicată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanelor care suferă de ulcer, gastrită hipoacidă, colită. Nu se recomandă în caz de hemoragii şi nici în tratamentele cu anticoagulante.
Bine de ştiut! Cura depurativă cu leurdă proaspătă poate fi prelungită de la 3 la 4 săptămâni, timp în care se vor folosi frunzele colectate înainte de înflorire. Planta curăţă rinichii, vezica şi favorizează astfel urinarea.
Sfatul specialistului: Dr. Daniela Buşneag
Specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie,
Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti
Proprietăţile leurdei sunt mult mai blânde comparativ cu cele ale usturoiului. Frunzele au proprietăţi extraordinare depurative, fiind un puternic agent de detoxifiere a sângelui, ficatului, stomacului, al întregului aparat digestiv. Leurda combate astenia, depresia, stările de anxietate. Stimulează memoria şi ameliorează infecţiile căilor respiratorii superioare. Recomand leurda în special pentru capacitatea ei de a ajuta corpul să îşi întinerească celulele. Este un agent foarte bun pentru sănătatea sistemului imunitar, a aparatului digestiv, a sângelui şi a inimii, întinereşte pereţii vaselor de sânge şi detoxifică organismul