Legumele crucifere previn cancerul
Cruciferele numite şi Brassicacee fac parte din categoria plantelor cu flori. Li se spune crucifere deoarece petalele inflorescenţelor au aspectul asemănător cu al unei cruci.
Printe cele mai cunoscute legume crucifere care sunt consumate de români se află următoarele: varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, dar şi ridichiile şi hreanul. Acestea sunt bogate în substanţe nutritive, precum vitaminele C, E şi K dar şi în minerale preţioase pentru organism. De asemenea, mai conţin şi carotenoide, spre exemplu betacaroten şi luteină, iar nutriţioniştii spun că aceste legume reprezintă o sursă nemaipomenită de fibre. Glucozinolaţii din crucifere sunt substanţele care le conferă plantelor respective o aromă iute ori amară.
Proprietăţi anticancer
Glucozinolaţii, în timpul preparării, mestecării şi digerării alimentelor din familia plantelor crucifere, se desprind din întreg pentru a se transforma în compuşi activi (izotiocianaţii şi indolii) care acţionează împotriva celulelor canceroase. Despre unele dintre aceste substanţe cercetătorii spun că practic inhibă dezvoltarea tumorilor maligne în anumite organe ale rozătoarelor, şoareci şi şobolani. Este vorba despre organe precum: colonul, plămânii, stomacul, vezică şi nu numai.
Ştiai că...
... Hipocrate numea varza drept „leguma cu o mie de virtuţi” şi o recomanda în tratamentul diareii şi dizenteriei? Aceasta, împreună cu „surorile ei de cruce“, conopida şi broccoli, erau la mare rang pentru puterea lor curativă, iar grecii şi romanii parcă pur şi simplu le divinizau.
Cercetări în domeniu
În urma a numeroase studii efectuate pe animale, dar şi ţinând cont de experimentele pe anumite celule crescute în laborator, s-a descoperit că aceste substanţe pot ajuta, pe mai multe planuri, la prevenirea bolii secolului, cancerul, notează cancer.gov. Oamenii de ştiinţă spun că printre beneficiile anticancer ale acestor legume se află şi acestea: acţionează împotriva virusurilor şi omoară bacteriile, inactivează substanţele cancerigene, au proprietăţi antiinflamatoare, inhibă formarea tumorilor la nivelul vaselor de sânge dar şi răspândirea celulelor tumorale şi, nu în ultimul rând, protejează celulele de deteriorarea ADN-ului.