Legumele crucifere previn cancerul

1 2 jpg jpeg

Cruciferele numite ┼či Brassicacee fac parte din categoria plantelor cu flori. Li se spune crucifere deoarece petalele inflorescen┼úelor au aspectul asem─ân─âtor cu al unei cruci.

Printe cele mai cunoscute legume crucifere care sunt consumate de rom├óni se afl─â urm─âtoarele: varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, dar ┼či ridichiile ┼či hreanul. Acestea sunt bogate ├«n substan┼úe nutritive, precum vitaminele C, E ┼či K dar ┼či ├«n minerale pre┼úioase pentru organism. De asemenea, mai con┼úin ┼či carotenoide, spre exemplu betacaroten ┼či lutein─â, iar nutri┼úioni┼čtii spun c─â aceste legume reprezint─â o surs─â nemaipomenit─â de fibre. Glucozinola┼úii din crucifere sunt substan┼úele care le confer─â plantelor respective o arom─â iute ori amar─â.

Proprietăţi anticancer

Glucozinola┼úii, ├«n timpul prepar─ârii, mestec─ârii ┼či diger─ârii alimentelor din familia plantelor crucifere, se desprind din ├«ntreg pentru a se transforma ├«n compu┼či activi (izotiociana┼úii ┼či indolii) care ac┼úioneaz─â ├«mpotriva celulelor canceroase. Despre unele dintre aceste substan┼úe cercet─âtorii spun c─â practic inhib─â dezvoltarea tumorilor maligne ├«n anumite organe ale roz─âtoarelor, ┼čoareci ┼či ┼čobolani. Este vorba despre organe precum: colonul, pl─âm├ónii, stomacul, vezic─â ┼či nu numai.

┼×tiai c─â...

... Hipocrate numea varza drept ÔÇ×leguma cu o mie de virtu┼úiÔÇŁ ┼či o recomanda ├«n tratamentul diareii ┼či dizenteriei? Aceasta, ├«mpreun─â cu ÔÇ×surorile ei de cruceÔÇť, conopida ┼či broccoli, erau la mare rang pentru puterea lor curativ─â, iar grecii ┼či romanii parc─â pur ┼či simplu le divinizau.

Cercetări în domeniu

├Än urma a numeroase studii efectuate pe animale, dar ┼či ┼úin├ónd cont de experimentele pe anumite celule crescute ├«n laborator, s-a descoperit c─â aceste substan┼úe pot ajuta, pe mai multe planuri, la prevenirea bolii secolului, cancerul, noteaz─â cancer.gov. Oamenii de ┼čtiin┼ú─â spun c─â printre beneficiile anticancer ale acestor legume se afl─â ┼či acestea: ac┼úioneaz─â ├«mpotriva virusurilor ┼či omoar─â bacteriile, inactiveaz─â substan┼úele cancerigene, au propriet─â┼úi antiinflamatoare, inhib─â formarea tumorilor la nivelul vaselor de s├ónge dar ┼či r─âsp├óndirea celulelor tumorale ┼či, nu ├«n ultimul r├ónd, protejeaz─â celulele de deteriorarea ADN-ului.