Leacuri uimitoare cu şofran
Sofranul a fost folosit înca din antichitate în tratamentul multor boli, iar oamenii de ştiinţă au demonstrat efectul lui terapeutic. Mirodenia de lux conţine fier, uleiuri volatile, protein, sodium, potasiu, vitaminele B1 şi B2, fitohormoni.
Afrodiziac cu istorie
Grecii şi arabii foloseau şofranul ca afrodiziac pentru că are proprietăţi asemănătoare hormonilor. Romanii îl adăugau în apa de baie iar femeile, în Evul Mediu, foloseau pomezi de păr cu şofran pentru a fi mai atrăgătoare. În zilele noastre, este indicat în tratamentul impotenţei şi sterilităţii.
Distrugătorul tumorilor maligne
Studii recente au arătat că şofranul are proprietăţi antioxidante şi anticancerigene. Curcumina, substanţa activă din şofran, are capacitatea de a distruge celulele canceroase. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea diferitelor tipuri de cancer – gură, urechi, sân, stomac, uterin sau tumori la ficat. Sub formă de tinctură, este folosit la tratarea rănilor de col sau a celor uterine.
Sedativ şi tonic al inimii
Arabii îl foloseau pentru proprietăţile lui anestezice şi ca sedativ. Este un excelent antispasmodic, ajută la digestie, creşte apetitul şi tratează colica renală. Este un tonic al inimii, are acţiune antiinflamatoare, fiind folosit sub formă de tincturi în tratamentul artritei. Este un antidepresiv şi antipsihotic eficient şi este folosit cu succes în tratarea isteriei. În medicina indiană, un amestec de şofran şi unt topit este folosit în tratarea diabetului. Oamenii de ştiinţă italieni au descoperit că şofranul poate opri orbirea la bătrâni şi poate trata diverse boli ale ochilor
Regenerator al pielii
Medicamente care conţin şofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor şi a altor boli de piele. Şofranul vindecă arsurile şi rănile superficiale, ajutând la regenerarea pielii. Vindecarea este spectaculoasă, ţesutul se reface aproape fără urme ale arsurii.
Digestiv eficient
Prepară o infuzie dintr-o jumătate de linguriţă de şofran dizolvată într-un pahar cu apă fiartă. După ce s-a răcit, bea jumătate din infuzie după masa de prânz şi jumătate după cină. Îţi va regla digestia şi activitatea intestinelor.
Atenţie!
Nu consuma mai mult de două grame de şofran pe zi.
Şofranul poate provoca avortul; femeile însărcinate ar trebui să-l evite.