Leacuri fel de fel cu trandafiri

1 2 jpg jpeg

Ne încântă aspectul lor şi e bine de ştiut că trandafirii nu au numai rol decorativ. Ceaiul, uleiul esenţial sau apa de trandafiri au multe proprietăţi benefice, fie că foloseşti remediile pentru uz intern sau extern.

Petalele de trandafir (familia Rosaceae) sunt folosite nu doar în alimentaţie – la prepararea delicioaselor dulceţuri şi siropuri – ci şi în medicina naturistă, în scopuri terapeutice. Conţin vitaminele C, A, B, D, E, P, K, minerale, precum calciu şi fosfor, acizi organici, antioxidanţi, steroli, sucroză, tanin şi pectină, potrivit dr. Ruxandra Constantina, medic apifitoterapeut.

Trandafirul stimulează imunitatea şi are proprietăţi antioxidante remarcabile: întârzie îmbătrânirea organismului şi a pielii, ajută la menţinerea sănătăţii tenului, părului şi unghiilor şi previne bolile degenerative. În plus, are efecte detoxifiante, iar apa de trandafiri, unul dintre cele mai răspândite remedii, este folosită în industria cosmetică.

Combate infecţiile şi inflamaţiile

Trandafirul are efecte benefice antiinflamatoare şi antipiretice (combate febra) în cazul astmului bronşic, faringitelor, amigdalitelor şi stomatitelor – inflamaţii ale mucoasei din cavitatea bucală. Totodată, ceaiul de trandafiri are acţiune antidiareică, un lucru util pe timp de vară, în cazul diareelor estivale sau enterocolitelor. Dacă te confrunţi cu neplăceri la stomac, remediul luptă împotriva infecţiilor din tractul digestiv şi din intestine, fie că prepari ceaiul din boboci uscaţi, petale proaspete ori uscate.

De ajutor în cazul crampelor menstruale

Pentru femei, trandafirul este deosebit de util în cazul menstruaţiilor dureroase, abundente, neregulate, precum şi în cazul sindromului premenstrual, potrivit medicului apifitoterapeut Ruxandra Constantina. Studiile arată că

poate ameliora simptomele neplăcute ale menstruaţiei, iar femeile care au consumat acest remediu mai bine de 6 luni s-au confruntat cu mai puţine crampe.

De asemenea, trandafirul tonifică şi energizează organismul, diminuează transpiraţia abundentă şi calmează durerile de cap. Iar în ceea ce priveşte sistemul nervos, uleiul esenţial de trandafir are efect relaxant şi calmant, înlătură melancolia şi depresia la persoanele care folosesc remediul în aromoterapie.

Are beneficii şi pentru ochi

Extern, la nivelul pielii şi mucoaselor, trandafirul are efecte antiseptice, antivirale şi antimicotice, dar şi cicatrizante. Apa de trandafiri este utilă în cazul iritaţiilor oculare şi inflamaţiilor pleoapei. Dacă te confrunţi cu disconfort la nivel ocular, spală-ţi ochii cu puţină apă de trandafiri, folosind o dischetă demachiantă.

Petalele de trandafir se utilizează intern şi extern sub formă de ceai, cataplasme şi comprese, dar se poate face şi gargară (1 cană de apă la 1 lingură de apă de trandafiri). În plus, uleiul de trandafir, care poate fi întrebuinţat pentru uz extern, are efecte antibiotice şi antimicotice remarcabile în cazul acneei, rănilor, arsurilor şi micozelor, potrivit dr. Ruxandra Constantina.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Ruxandra Constantina,medic specialist medicină familie, competenţă apifitoterapie, Centrul de terapii naturiste Sanavit Consult, Bucureşti

Efecte terapeutice deosebite se obţin cu apa de trandafiri preparată în casă, utilizată zilnic sub formă de comprese pentru ten, căruia îi redă luminozitatea şi tonicitatea; reglează secreţia de sebum, revigorează tenurile ofilite şi obosite, reduce ridurile, încetineşte procesul de îmbătrânire. Uleiul de trandafir, folosit în aromoterapie (în candelele ceramice, în apa de baie, la masaj), are efecte excelente de echilibrare emoţională, de amplificare a sentimentului de dragoste, compasiune şi redă starea de fericire.

Cum prepari ceaiul

Adaugă 1 sau 2 linguriţe de petale uscate sau boboci uscaţi la 1 cană de apă care nu a dat încă în clocot. Lasă-le să se înmoaie şi să fiarbă 2 sau 3 minute, strecori, apoi ceaiul poate fi consumat. Pentru al doilea tip de ceai, e recomandat să foloseşti 2 căni de petale proaspete – mai întâi îndepărtezi porţiunea albă de la bază, care poate fi amară – şi le combini cu 3 căni de apă. Pui lichidul pe foc şi laşi să fiarbă la foc mic 5 minute, apoi strecori ceaiul. Dacă vrei, poţi să îl îndulceşti cu puţin zahăr sau miere.

Bine de ştiut!

·

poate fi folosită ca

: ţine sub control excesul de uleiuri secretate de piele şi

. Tonifică uşor şi curăţă în profunzime.

· Pentru buze crăpate şi piele uscată, foloseşte cantităţi egale de glicerină, apă de trandafiri şi suc proaspăt de limetă. Le amesteci bine şi aplici balsamul pe zonele cu probleme.

· În caz de diaree, prepară-ţi o infuzie din petale de trandafiri zdrobite, adăugându-le într-o cană cu apă fierbinte. Strecoară şi bea 1 cană de ceai de 2 ori pe zi, iar simptomele se vor calma.

· Ceaiul făcut din petale (torni 150 ml de apă fierbinte peste o linguriţă de petale de trandafiri) calmează gâtul iritat.

· Când vine vorba de îngrijirea pielii, poţi să foloseşti 8 picături de ulei esenţial de trandafiri la o cantitate de 10 ml de ulei de măsline. Aplică remediul direct pe pielea uscată şi sensibilă.