Leacuri fel de fel cu pătrunjel

1 2 jpg jpeg

În medicina tradiţională, pătrunjelul este utilizat sub diverse forme pentru tratarea calculilor biliari şi pietrelor la rinichi. Frunzele, seminţele şi rădăcina de pătrunjel sunt cunoscute ca adjuvante digestive şi amelioratoare ale diareii, ulcerelor, flatulenţei şi colicilor.

Pătrunjelul este bogat în minerale şi vitaminele A, B, C, D, E şi K. 5 g de pătrunjel acoperă de obicei necesarul zilnic de vitamina A, iar 25 g din această verdeaţă pe cel de vitamina C.

Aliat al digestiei

Conform medicinei ayurvedice, pătrunjelul ajută digestia. Având proprietăţi diuretice, pătrunjelul e folosit pentru a accelera eliminarea toxinelor din sistemul digestiv. În acest scop, se foloseşte ceaiul, care se prepară astfel: se pun 2 linguriţe de frunze uscate sau de rădăcină de pătrunjel într-o cană cu apă fiartă, se lasă la infuzat 10 minute şi se strecoară. Se recomandă până la 3 căni zilnic în cure de detoxificare.

De asemenea, este benefic pentru pietrele la rinichi şi în infecţii urinare.

Uleiul esenţial de pătrunjel sporeşte secreţia de sucuri digestive, ajută la absorbţia nutrimentelor şi reduce producţia de gaze intestinale. Uleiul şi tinctura pot fi folosite ca adjuvante în colici şi diverse probleme ale aparatului digestiv, precum indigestia, constipaţia şi balonarea. Tinctura se prepară astfel: într-un recipient de sticlă se pun 2 linguri de seminţe de pătrunjel în 100 ml de alcool alimentar. Recipientul se închide ermetic, lăsându-se la macerat 10 zile, cu agitare de 3-4 ori pe zi. Apoi tinctura se filtrează prin tifon şi se lasă la decantat în frigider încă 6 zile, pentru limpezire. Lichidul limpede se transferă în alt recipient. Doza terapeutică este de 10-30 picături de tinctură de 4 ori pe zi, într-o cană cu ceai sau apă, la nevoie, sau în cure de 30 de zile.

Adjuvant în probleme dermatologice

Pentru acnee: pui 1 mână de pătrunjel într-un bol şi îl zdrobeşti cu lingura. Adaugi 2 linguriţe cu miere şi amesteci bine până când mierea devine verde. Aplici pasta pe leziunile acneice şi după 10 minute te speli.

Pentru pete pigmentare: iei 1 legătură de frunze de pătrunjel şi o afunzi în apă călduţă. O toci şi o pisezi într-o piuă. Adaugi 1 linguriţă cu suc de lămâie şi 1 lingură cu miere şi amesteci bine. Cureţi faţa şi apoi aplici mai ales pe zonele mai pigmentate. Laşi să acţioneze 20 de minute, apoi clăteşti cu apă.

Combate inflamaţiile

Pentru inflamaţia pleoapelor: pui o compresă cu suc de pătrunjel pe pleoape şi o ţii 20 minute. Frunzele au efecte antiinfecţioase, antiinflamatoare şi regenerante.

Pentru vene varicoase: tai 1 mână de frunze proaspete de pătrunjel, le pui într-o cană cu apă şi fierbi 5 minute. Iei de pe foc, acoperi şi laşi să se răcească. Strecori, adaugi 2 picături de ulei esenţial de lămâie şi ţii la frigider câteva ore. Aplici pe venele varicoase cu o dischetă de bumbac.

Sucul, remediu reumatic

Ca detoxifiant, se utilizează şi sucul proaspăt de pătrunjel, ca atare, sau amestecat cu sucul de la o lămâie. Leacul este valoros şi pentru artrită, reumatism şi retenţia de apă. Pentru prepararea sucului de pătrunjel, se pun frunzele în storcător şi apă cât să le cuprindă şi se presează compoziţia până devine o pastă. Se poate bea ca atare sau filtrat. Trebuie consumat imediat după preparare sau se ţine la frigider, maximum 5 ore. Fiindcă sucul e foarte puternic, nu e indicat să se bea mai mult de 30-60 ml, deoarece poate produce tulburări ale sistemului nervos. Se recomandă să se bea zilnic, înainte de masa principală, sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel. Poţi face o cură cu suc de pătrunjel 2 săptămâni.

Sucul proaspăt, seminţele şi uleiul esenţial de pătrunjel nu se recomandă femeilor însărcinate, celor care alăptează, copiilor şi celor ce suferă de afecţiuni ale rinichilor.

Scade tensiunea

Pentru tensiune arterială ridicată este recomandat ceaiul din seminţe. Pui 1 linguriţă de seminţe pisate într-o cană cu apă fiartă, laşi la infuzat 10 minute, apoi strecori. Cura cu ceai din seminţe se ţine cel mult 2 săptămâni.

Dacă vrei să reduci căderea părului, masează-ţi scalpul cu ulei esenţial de pătrunjel.