Leacuri externe cu spânz

1 2 jpg jpeg

Cunoscut ┼či sub denumirea de Helleborus purpurascens, sp├ónzul face parte din familia ranunculaceelor, fiind o plant─â erbacee, extrem de toxic─â. Iube┼čte umbra ┼či umezeala ┼či cre┼čte la margini de p─âdure ┼či rari┼čti. Planta este ├«nalt─â, p├ón─â la 50 cm, cu rizom lung. Sp├ónzul con┼úine saponozide, glicozide, rezine, lacton─â, minerale, mucilagii, taninuri. Are efecte antitumorale, citostatice, purgative, vasodilatatoare.

Decoctul din sp├ónz trateaz─â scabia ├Än medicina popular─â, sp├ónzul ┼či-a dovedit eficien┼úa ├«n sabie. Decoctul din plant─â se ob┼úine prin fierberea a 3 frunze proaspete pisate, la 1 can─â cu ap─â. Dup─â r─âcire se adaug─â spirt sau ap─â distilat─â. Se aplic─â pe zona afectat─â.

Maceratul, bun în varice

├Äntr-un borcan de sticl─â se adaug─â 6 linguri de r─âd─âcin─â de sp├ónz, uscat─â ┼či m─âcinat─â cu r├ó┼čni┼úa electric─â de cafea. Se toarn─â peste aceasta 1 pahar ┼či jum─âtate de alcool de 70 de grade ┼či se amestec─â bine. Recipientul se ├«nchide ermetic, iar con┼úinutul se las─â la macerat 2 s─âpt─âm├óni. Maceratul se filtreaz─â, iar preparatul se p─âstreaz─â ├«ntr-un loc ├«ntunecos. Se ├«mbib─â o bucat─â de tifon, care se aplic─â pe locurile afectate de varice. Se las─â s─â ac┼úioneze 20-30 de minute.

┼×tiai c─â...

ÔÇŽo doz─â de 5 g din sp├ónz ucide un om?

Infuzia calmeaz─â durerile articulare

Se prepar─â at├ót din frunze, c├ót ┼či din r─âd─âcini. Pune o bucat─â de 3 mm de r─âd─âcin─â de sp├ónz sau 1-2 buc─â┼úi de 3 mm de frunz─â la 1 can─â de 250 ml de ap─â clocotit─â. Las─â acoperit 2-3 minute ┼či strecoar─â. Folose┼čte infuzia pentru comprese aplicate pe locul dureros, apoi las─â descoperit, ca s─â se zv├ónte.

Tinctura stimuleaz─â cre┼čterea p─ârului

Fierbi 50 g de r─âd─âcin─â de sp├ónz ├«ntr-un pahar cu o┼úet de vin. Adaugi infuzie de nalb─â care se ob┼úine din 25 g de plant─â. Folose┼čte amestecul ob┼úinut pentru comprese pe scalp sau ca masc─â pentru p─âr, deoarece stimuleaz─â cre┼čterea. Cl─âte┼čte apoi p─ârul.

Tinctura este utilă în luxaţii

Ai nevoie de 1 sticl─â de culoare ├«nchis─â ├«n care pui r─âd─âcin─â de sp├ónz ras─â peste care torni alcool de 60 de grade (la 1 parte de plant─â, 6 p─âr┼úi de alcool). Las─â la macerat 30 de zile. Folose┼čte extern pentru comprese sau masaj delicat, ├«n caz de luxa┼úii.

Atenţie!

Toate componentele sp├ónzului sunt toxice, de la flori la r─âd─âcin─â, planta p─âstr├óndu-┼či toxicitatea ┼či ├«n stare uscat─â. Intoxica┼úia cu sp├ónz afecteaz─â sistemul nervos central.

Fragment din cartea ÔÇ×Ghidul plantelor medicinal ┼či aromatice de a A la ZÔÇť de Ovidiu Bojor, Ed. Fiat Lux Bucure┼čti, 2003

ÔÇ×Sp├ónzul, datorit─â ├«n special saponozidelor, are propriet─â┼úi iritante, purgative drastice, stimuleaz─â activitatea musculaturii uterine, put├ónd produce avort. Poate da accidente cardiovasculare ┼či neurotoxice.

Utilizarea empiric─â ├«n ÔÇ×tratamentul canceruluiÔÇť nu este justificat─â ┼čtiin┼úific, fiind chiar periculoas─â, de┼či a fost ├«n ultimul timp mediatizat─â de unele publica┼úii de nespecialitate din ┼úara noastr─â. ├Än numerose cazuri s-au produs grave intoxica┼úii.

Intoxica┼úiile cu sp├ónz se manifest─â prin saliva┼úie abundent─â, grea┼ú─â, v─ârs─âturi repetate, dificult─â┼úi la ├«nghi┼úire, colici abdominale, diaree, ame┼úeli, senza┼úie de greutate exagerat─â a capului, adinamie, sughi┼úuri, tremur─âturi, convulsii teta-niforme, sl─âbirea ┼či r─ârirea pulsului, dispnee, somnolen┼ú─â ┼či moarte.

Ca prim ajutor, ├«n caz de intoxica┼úii cu sp├ónz, se recomand─â: sp─âl─âturi stomacale, vomitive, frec┼úii, c─âldur─â, ulei camforat i.m., tonice cardiace, opiu sau alte metode moderne.ÔÇť