Leacuri din cămară pentru problemele dentare

1 2 jpg jpeg

Aşa calmezi durerile de dinţi!

Una dintre cele mai insuportabile dureri, cea de dinţi, apare de obicei în toiul nopţii, când e mai complicat să ajungi la dentist. Ajutor găseşti în cămară şi în dulapul cu condimente. Usturoiul – masezi gingia din zona dintelui sau a măselei dureroase cu usturoi pisat. Dacă durerea este intensă, poţi lăsa usturoiul pe gingie cam o oră.

Dacă durerea a apărut în urma unei extracţii, spală câteva frunze de podbal, aplică-le pe zona inflamată, iar durerea va dispărea repede. Mai poţi face o infuzie dintr-o linguriţă de seminţe de mac la o cană cu apă fiartă. Clăteşte gura cu ea, iar durerea va dispărea treptat.

Frunzele de pătrunjel proaspăt zdrobite şi puse pe gingie în zona dureroasă au efect calmant. La fel şi esenţa de vanilie. Înmoaie un tifon în această esenţă şi aplică-l pe dintele dureros.

Şi cuişoarele te scapă de durerile de dinţi cauzate de carii. Clăteşte-ţi bine dantura cu apă de gură (sau, în lipsa acesteia, cu apă cu sare) şi mestecă timp de câteva minute câteva cuişoare. Le mai poţi folosi şi sub formă de compresă, astfel: pisează câteva cuişoare şi pune-le pe un tifon, pe care îl aplici pe dintele dureros. Menţine compresa pe dinte până ce îţi dispare durerea.

Citeşte şi:

- Vă dor dinţii? Mestecaţi usturoi!

- Sfatul stomatologului pentru dinţi sănătoşi

- Soluţii la-ndemână dacă te dor dinţii

O respiraţie proaspătă toată ziua

Menta proaspătă este recomandată pentru igiena orală şi pentru periajul zilnic. Dacă mesteci câteva frunzuliţe de două-trei ori pe zi vei avea o respiraţie proaspătă.

Pentru acelaşi rezultat, bea după fiecare masă ceai de mentă neîndulcit sau mestecă seminţe de floarea-soarelui şi bea un pahar cu apă. Şi sucul de ananas înlătură mirosul neplăcut al gurii, iar merele consumate zilnic ajută la curăţarea dinţilor şi la înlăturarea bacteriilor care provoacă mirosul neplăcut.

Asezonează salatele şi mâncărurile cu pătrunjel. Acesta menţine respiraţia proaspătă şi alungă mirosul neplăcut de ceapă sau de usturoi. Dacă mirosul gurii persistă, este bine să-ţi verifici starea de sănătate, pentru că poate fi simptomul unei boli ca: diabetul zaharat, amigdalita, sinuzita, afecţiuni gastrointestinale sau ale cavităţii bucale.

Ajutor în afecţiunile gingivale

Prepară o infuzie concentrată din trei linguri cu flori de muşeţel la o cană cu apă. Ţine ceaiul călduţ în gură câteva minute. Repetă tratamentul de patru-cinci ori pe zi. La fel de eficientă este şi infuzia preparată din două linguri de sunătoare la o cană cu apă, cu care se face gargară de câteva ori pe zi.

Infuzia preparată din florile şi din vârfurile tulpinilor de sulfină, recoltate în perioada înfloririi, are efect antiseptic, antibacterian, astringent, cicatrizant şi anestezic. Este calmant şi antiinflamator gingival. Dacă totuşi gingiile tale sângerează şi după aceste tratamente, fă-i o vizită medicului stomatolog.

Doctor Click! vă sfătuieşte

Dr. Alexandru Costescu medic specialist medicină de familie, fitoterapie, homeopatie şi acupunctură, Complexul Hofimed, Bucureşti

Afecţiunile buco-dentare (stomatite, gingivite), cauzate în special de flora microbiană anormală, pot fi tratate folosind remedii din: afin, angelică, arnică, busuioc, cătină albă, dud, hrean, lemn dulce, nalbă de grădină, nuc, pătlagină, propolis, salcie, salvie, ţelină şi usturoi.