Inhalaţiile se fac cel puţin 10 minute

1 2 jpg jpeg

Inhala┼úiile sunt solu┼úii eficiente de tratament ├«n cazul multor afec┼úiuni respiratorii, datorit─â faptului c─â substan┼úele din plante se elibereaz─â ┼či ajung ├«n organism mult mai repede dec├ót dac─â am ├«nghi┼úi medicamentul/leacul.

Procedeul se bazeaz─â pe inspirarea aburilor ├«nc─ârca┼úi cu substan┼úe active. Se utilizeaz─â o infuzie sau un ceai fierbinte din plante, un vas ┼či un prosop cu care se acoper─â capul. Speciali┼čtii recomand─â inhalarea aburului cald timp de cel pu┼úin zece minute. Rozmarinul ┼či scor┼úi┼čoara aduc somnul

1 2 jpg jpeg

Pentru eliberarea c─âilor respiratorii, medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina recomand─â inhala┼úiile cu ceai de mu┼če┼úel, de ment─â, cimbru ┼či cimbri┼čor, busuioc, soc, tei sau cu uleiuri esen┼úiale de lavand─â, eucalipt, brad, pin, cedru, l─âm├óie, arbore de ceai ori de smirn─â.

Pot fi folosite ┼či sub form─â de combina┼úii de plante, pentru a cre┼čte efectele benefice pentru organism. Inhala┼úiile f─âcute seara, ├«nainte de culcare, cu ceai de ment─â sau cu ulei esen┼úial de ment─â sau de lavand─â relaxeaz─â ┼či favorizeaz─â somnul.

Inhala┼úiile cu ulei esen┼úial de cui┼čoare sunt benefice ├«n caz de infec┼úii respiratorii ├«nso┼úite de tuse. Au proprietatea de a calma tusea ┼či durerile de cap.

2 jpg jpeg

Simptomele astmului bron┼čic, ale rinitelor, ale bron┼čitelor cronice ┼či ale rinosinuzitelor pot fi ameliorate cu ajutorul inhala┼úiilor cu coada-┼čoricelului.

Se face o infuzie din 2-3 linguri de flori la o jum─âtate de litru de ap─â clocotit─â. Inhala┼úia se poate face ┼či ┼úin├ónd timp de 1 minut vasul pe foc.

Dup─â ce se mai r─âce┼čte pu┼úin se fac aspira┼úii nazale, care sunt recomandate ├«n tratamentul sinuzitelor.

2 jpg jpeg

Dac─â ai grip─â sau guturai, te ajut─â inhala┼úia cu busuioc ┼či cu chimen. ├Äntr-un vas cu ap─â clocotit─â se pun dou─â linguri┼úe cu amestec de plante ┼či se st─â cu capul deasupra vasului, p├ón─â se evapor─â aburul.

Este indicat s─â se fac─â dou─â inhala┼úii pe zi, diminea┼úa ┼či seara, ├«nainte de culcare.

Po┼úi sc─âpa de afec┼úiunile c─âilor respiratorii ┼či cu aburii de la cartofii fier┼úi f─âr─â coaj─â. Au propriet─â┼úi deosebite ┼či ├«n tratamentul guturaiului.

Inhala┼úiile, ├«n special cele cu ulei esen┼úial, NU trebuie efectuate de c─âtre femeile gravide ┼či copiii mici. Aten┼úie ┼či la persoanele astmatice, la care se poate declan┼ča bronhospasm.

Medicii fitoterapeuţi sfătuiesc ca imediat ce apar primele semne ale gripei să se facă inhalaţii cu oţet mentolat. Acesta se prepară din 200 ml de oţet în care s-au ţinut la macerat 2 linguri de mentă uscată.

Dac─â suferi de migrene, f─â inhala┼úii cu o┼úet de mere ├«n amestec cu ap─â sau cu infuzie de busuioc, ├«n p─âr┼úi egale. Trebuie s─â stai cel pu┼úin cinci minute cu capul deasupra vasului ┼či s─â inspiri c├ót mai mult abur cald pe nas.

Dac─â migrenele sunt foarte puternice, pune din nou vasul pe foc ┼či repet─â opera┼úia.

Caseta specialistului

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucure┼čti

Inhala┼úiile reprezint─â o modalitate terapeutic─â deosebit de eficient─â ┼či utilizat─â ├«nc─â din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afec┼úiuni. Acestea se pot face cu ajutorul vaporilor de ap─â fierbin┼úi, ├«n care se adaug─â c├óteva pic─âturi (5 sau 6) de ulei esen┼úial pur sau amestec de uleiuri esen┼úiale. Se pot utiliza ┼či vaporii fierbin┼úi de ceai ob┼úinut prin infuzie sau decoct. ├Än aceast─â perioad─â, c├ónd ne confrunt─âm cu o avalan┼č─â de infec┼úii respiratorii, inhalatiile pot ameliora simptomele: calmez─â tusea spastic─â, favorizeaz─â expectora┼úia, diminueaz─â congestia mucoasei c─âilor respiratorii superioare, u┼čureaz─â respira┼úia. Inhala┼úiile au ac┼úiune antiseptic─â ┼či antiinflamatorie ┼či se pot utiliza ├«n caz de rinit─â, rinofaringit─â, amigdalit─â, traheobron┼čit─â, laringit─â, sinuzit─â.