Inhalaţiile se fac cel puţin 10 minute

1 2 jpg jpeg

Inhalaţiile sunt soluţii eficiente de tratament în cazul multor afecţiuni respiratorii, datorită faptului că substanţele din plante se eliberează şi ajung în organism mult mai repede decât dacă am înghiţi medicamentul/leacul.

Procedeul se bazează pe inspirarea aburilor încărcaţi cu substanţe active. Se utilizează o infuzie sau un ceai fierbinte din plante, un vas şi un prosop cu care se acoperă capul. Specialiştii recomandă inhalarea aburului cald timp de cel puţin zece minute. Rozmarinul şi scorţişoara aduc somnul

1 2 jpg jpeg

Pentru eliberarea căilor respiratorii, medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina recomandă inhalaţiile cu ceai de muşeţel, de mentă, cimbru şi cimbrişor, busuioc, soc, tei sau cu uleiuri esenţiale de lavandă, eucalipt, brad, pin, cedru, lămâie, arbore de ceai ori de smirnă.

Pot fi folosite şi sub formă de combinaţii de plante, pentru a creşte efectele benefice pentru organism. Inhalaţiile făcute seara, înainte de culcare, cu ceai de mentă sau cu ulei esenţial de mentă sau de lavandă relaxează şi favorizează somnul.

Inhalaţiile cu ulei esenţial de cuişoare sunt benefice în caz de infecţii respiratorii însoţite de tuse. Au proprietatea de a calma tusea şi durerile de cap.

2 jpg jpeg

Simptomele astmului bronşic, ale rinitelor, ale bronşitelor cronice şi ale rinosinuzitelor pot fi ameliorate cu ajutorul inhalaţiilor cu coada-şoricelului.

Se face o infuzie din 2-3 linguri de flori la o jumătate de litru de apă clocotită. Inhalaţia se poate face şi ţinând timp de 1 minut vasul pe foc.

După ce se mai răceşte puţin se fac aspiraţii nazale, care sunt recomandate în tratamentul sinuzitelor.

2 jpg jpeg

Dacă ai gripă sau guturai, te ajută inhalaţia cu busuioc şi cu chimen. Într-un vas cu apă clocotită se pun două linguriţe cu amestec de plante şi se stă cu capul deasupra vasului, până se evaporă aburul.

Este indicat să se facă două inhalaţii pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de culcare.

Poţi scăpa de afecţiunile căilor respiratorii şi cu aburii de la cartofii fierţi fără coajă. Au proprietăţi deosebite şi în tratamentul guturaiului.

Inhalaţiile, în special cele cu ulei esenţial, NU trebuie efectuate de către femeile gravide şi copiii mici. Atenţie şi la persoanele astmatice, la care se poate declanşa bronhospasm.

Medicii fitoterapeuţi sfătuiesc ca imediat ce apar primele semne ale gripei să se facă inhalaţii cu oţet mentolat. Acesta se prepară din 200 ml de oţet în care s-au ţinut la macerat 2 linguri de mentă uscată.

Dacă suferi de migrene, fă inhalaţii cu oţet de mere în amestec cu apă sau cu infuzie de busuioc, în părţi egale. Trebuie să stai cel puţin cinci minute cu capul deasupra vasului şi să inspiri cât mai mult abur cald pe nas.

Dacă migrenele sunt foarte puternice, pune din nou vasul pe foc şi repetă operaţia.

Caseta specialistului

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist apifitoterapie

Clinica Medas, Bucureşti

Inhalaţiile reprezintă o modalitate terapeutică deosebit de eficientă şi utilizată încă din cele mai vechi timpuri pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Acestea se pot face cu ajutorul vaporilor de apă fierbinţi, în care se adaugă câteva picături (5 sau 6) de ulei esenţial pur sau amestec de uleiuri esenţiale. Se pot utiliza şi vaporii fierbinţi de ceai obţinut prin infuzie sau decoct. În această perioadă, când ne confruntăm cu o avalanşă de infecţii respiratorii, inhalatiile pot ameliora simptomele: calmeză tusea spastică, favorizează expectoraţia, diminuează congestia mucoasei căilor respiratorii superioare, uşurează respiraţia. Inhalaţiile au acţiune antiseptică şi antiinflamatorie şi se pot utiliza în caz de rinită, rinofaringită, amigdalită, traheobronşită, laringită, sinuzită.