Iedera previne virozele ┼či u┼čureaz─â respira┼úia

1 2 jpg jpeg

Faimoasă datorită lui Hipocrate, considerat tatăl medicinei, iedera a ajutat de-a lungul anilor pentru a preveni intoxicările cu alcool, ori ca parte componentă a unui anestezic folosit în secolul XII.

De asemenea, a fost utilizat─â ca tratament ├«mpotriva hemoragiilor ori a dizenteriei. Studiile recente demonstreaz─â c─â iedera poate ├«mbun─ât─â┼úi func┼úionarea pl─âm├ónilor, dar ┼či c─â este de ajutor ├«n cazul a peste 40 de afec┼úiuni.

Indicată în ambele tipuri de tuse

Datorit─â abilit─â┼úilor sale de a dilata bronhiolele ┼či de a relaxa c─âile respiratorii, iedera este ideal─â pentru cei care sufer─â de probleme respiratorii.

├Än cazul ├«n care te numeri printre ace┼čtia, po┼úi prepara un decoct din 2 linguri┼úe de frunze uscate de ieder─â fierte ├«n 250 ml de ap─â timp de 5 minute. Pentru un efect antispatic ┼či expectorant, bea 3 c─âni de ceai pe zi timp de 10 zile.

Iedera ├«┼úi poate fi de ajutor fie c─â ai tuse seac─â, fie expectorant─â. Prepar─â un ceai din 2 linguri┼úe de frunze ┼či de r─âmurele tinere de ieder─â ┼či 250 ml de ap─â clocotit─â.

Strecori ┼či bei 2-3 c─âni de ceai p├ón─â la ameliorarea simptomelor. Gra┼úie ac┼úiunii antispastice ┼či expectorante, iedera calmeaz─â tusea ┼či fluidific─â expectora┼úia.

Calmeaz─â durerile reumatismale

Compresele cu decoct sau cu tinctur─â de ieder─â sunt utile celor care sufer─â de reumatism. Po┼úi prepara un decoct din 3 linguri de frunze uscate de ieder─â care se fierb ├«n 200 ml de ap─â timp de 10 minute. ├Änmoi un tifon ├«n lichid ┼či pui pe zona afectat─â.

Po┼úi pune comprese ┼či cu 20-30 de pic─âturi de tinctur─â de ieder─â diluat─â cu pu┼úin─â ap─â c─âldu┼ú─â pe care le la┼či pe locul dureros jum─âtate de or─â. Astfel durerea se poate ameliora.

De ajutor în unele boli de piele

Dacă ai erizipel, o boală infecţioasă acută a tegumentelor produsă de streptococi, poţi aplica pe leziuni mai multe comprese cu tinctură de iederă.

Amesteci o linguri┼ú─â din aceast─â tinctur─â cu 100 ml de ap─â. ├Änmoi un tifon sau pu┼úin─â vat─â ┼či pui pe zona afectat─â ┼či bandajezi. Schimbi pansamentele de 3 ori pe zi, p├ón─â se vindec─â.

Combate celulita ┼či vergeturile

Iedera ajut─â ┼či la eliminarea apei din ┼úesuturi, calmeaz─â tegumentul ┼či red─â suple┼úea pielii. ├Än cazul celulitei ┼či vergeturilor, po┼úi folosi ieder─â sub form─â de lapte ori de decoct.

Laptele ├«l po┼úi prepara din 10 ml de tinctur─â de ieder─â, 10 ml ap─â de hamamelis ┼či 20 ml de ulei aromat de l─âm├óie, 20 ml de ulei de g─âlbenele ┼či 150 ml de lapte demachiant. Acest amestec ├«l ├«ntinzi pe zonele afectate de celulit─â ┼či masezi. Prepari un decoct din 400 g plant─â la 2 litri ap─â clocotit─â, la┼či s─â fiarb─â jum─âtate de or─â, la foc mic ┼či la┼či deoparte alt─â jum─âtate de or─â.

├Änmoi ├«n lichidul c─âldu┼ú o compres─â ┼či pui pe zona cu celulit─â sau vergeturi. Schimbi compresele la fiecare jum─âtate de or─â. Faci un tratament de 3-4 ore de 2-3 ori pe s─âpt─âm├ón─â.

Leac pentru tonifierea sânilor

Efectele benefice ale iederei asupra pielii sunt binecunoscute, tratamentul extern fiind ideal pentru s├ónii care sunt lipsi┼úi de tonus. Pui 2-3 linguri de frunze uscate ├«n 0,5 litri de ap─â ┼či la┼či la macerat c├óteva ore.

Filtrezi ┼či la┼či deoparte. Fierbi planta r─âmas─â ├«ntr-un litru de ap─â, timp de 3 ore, la foc mic apoi la┼či la r─âcit ┼či filtrezi. Combini maceratul cu extractul lichid ┼či pui pe s├óni comprese reci din acest amestec.

Bine de ┼čtiut: Iedera nu are contraindica┼úii dac─â se respect─â dozele remediilor. Alergia la ieder─â este foarte rar─â (1 om la 10.000 poate suferi de aceast─â afec┼úiune) ┼či poate produce probleme de respira┼úie sau de ├«nghi┼úit, m├ónc─ârimi ori ├«nro┼čiri ale pielii pe anumite zone.

INFO: Pentru combaterea infec┼úiilor pielii, se fac sp─âl─âturi zilnice cu decoct de ieder─â. Dr. Codru┼ú ┼óu┼úu, specialist ├«n acupunctur─â, apifitoterapie ┼či nutri┼úie Clinica Pirasan, ┼×oseaua ┼×tefan cel Mare, nr. 240, bl.59A, sc.1, etaj 1, ap.4, Bucure┼čti

Iedera are efecte benefice ├«n : afec┼úiuni pulmonare (bron┼čite, rinosinuzite, astm bron┼čic), hepatice ┼či biliare (diskinezie, litiaz─â), gut─â ┼či reumatism. Iedera este un foarte bun antitusiv ┼či ajut─â ├«n caz de febr─â.

De asemenea, are rol ├«n refacerea ┼úesuturilor prin stimularea circula┼úiei ┼či ├«n reglarea tensiunii arteriale. Tot iedera ajut─â ├«n durerile de cap, de sinusuri, urechi, din┼úi ori dureri menstruale. Extern, sub form─â de unguent, ajut─â la eliminarea celulitei.