Iedera previne virozele şi uşurează respiraţia

1 2 jpg jpeg

Faimoasă datorită lui Hipocrate, considerat tatăl medicinei, iedera a ajutat de-a lungul anilor pentru a preveni intoxicările cu alcool, ori ca parte componentă a unui anestezic folosit în secolul XII.

De asemenea, a fost utilizată ca tratament împotriva hemoragiilor ori a dizenteriei. Studiile recente demonstrează că iedera poate îmbunătăţi funcţionarea plămânilor, dar şi că este de ajutor în cazul a peste 40 de afecţiuni.

Indicată în ambele tipuri de tuse

Datorită abilităţilor sale de a dilata bronhiolele şi de a relaxa căile respiratorii, iedera este ideală pentru cei care suferă de probleme respiratorii.

În cazul în care te numeri printre aceştia, poţi prepara un decoct din 2 linguriţe de frunze uscate de iederă fierte în 250 ml de apă timp de 5 minute. Pentru un efect antispatic şi expectorant, bea 3 căni de ceai pe zi timp de 10 zile.

Iedera îţi poate fi de ajutor fie că ai tuse seacă, fie expectorantă. Prepară un ceai din 2 linguriţe de frunze şi de rămurele tinere de iederă şi 250 ml de apă clocotită.

Strecori şi bei 2-3 căni de ceai până la ameliorarea simptomelor. Graţie acţiunii antispastice şi expectorante, iedera calmează tusea şi fluidifică expectoraţia.

Calmează durerile reumatismale

Compresele cu decoct sau cu tinctură de iederă sunt utile celor care suferă de reumatism. Poţi prepara un decoct din 3 linguri de frunze uscate de iederă care se fierb în 200 ml de apă timp de 10 minute. Înmoi un tifon în lichid şi pui pe zona afectată.

Poţi pune comprese şi cu 20-30 de picături de tinctură de iederă diluată cu puţină apă călduţă pe care le laşi pe locul dureros jumătate de oră. Astfel durerea se poate ameliora.

De ajutor în unele boli de piele

Dacă ai erizipel, o boală infecţioasă acută a tegumentelor produsă de streptococi, poţi aplica pe leziuni mai multe comprese cu tinctură de iederă.

Amesteci o linguriţă din această tinctură cu 100 ml de apă. Înmoi un tifon sau puţină vată şi pui pe zona afectată şi bandajezi. Schimbi pansamentele de 3 ori pe zi, până se vindecă.

Combate celulita şi vergeturile

Iedera ajută şi la eliminarea apei din ţesuturi, calmează tegumentul şi redă supleţea pielii. În cazul celulitei şi vergeturilor, poţi folosi iederă sub formă de lapte ori de decoct.

Laptele îl poţi prepara din 10 ml de tinctură de iederă, 10 ml apă de hamamelis şi 20 ml de ulei aromat de lămâie, 20 ml de ulei de gălbenele şi 150 ml de lapte demachiant. Acest amestec îl întinzi pe zonele afectate de celulită şi masezi. Prepari un decoct din 400 g plantă la 2 litri apă clocotită, laşi să fiarbă jumătate de oră, la foc mic şi laşi deoparte altă jumătate de oră.

Înmoi în lichidul călduţ o compresă şi pui pe zona cu celulită sau vergeturi. Schimbi compresele la fiecare jumătate de oră. Faci un tratament de 3-4 ore de 2-3 ori pe săptămână.

Leac pentru tonifierea sânilor

Efectele benefice ale iederei asupra pielii sunt binecunoscute, tratamentul extern fiind ideal pentru sânii care sunt lipsiţi de tonus. Pui 2-3 linguri de frunze uscate în 0,5 litri de apă şi laşi la macerat câteva ore.

Filtrezi şi laşi deoparte. Fierbi planta rămasă într-un litru de apă, timp de 3 ore, la foc mic apoi laşi la răcit şi filtrezi. Combini maceratul cu extractul lichid şi pui pe sâni comprese reci din acest amestec.

Bine de ştiut: Iedera nu are contraindicaţii dacă se respectă dozele remediilor. Alergia la iederă este foarte rară (1 om la 10.000 poate suferi de această afecţiune) şi poate produce probleme de respiraţie sau de înghiţit, mâncărimi ori înroşiri ale pielii pe anumite zone.

INFO: Pentru combaterea infecţiilor pielii, se fac spălături zilnice cu decoct de iederă. Dr. Codruţ Ţuţu, specialist în acupunctură, apifitoterapie şi nutriţie Clinica Pirasan, Şoseaua Ştefan cel Mare, nr. 240, bl.59A, sc.1, etaj 1, ap.4, Bucureşti

Iedera are efecte benefice în : afecţiuni pulmonare (bronşite, rinosinuzite, astm bronşic), hepatice şi biliare (diskinezie, litiază), gută şi reumatism. Iedera este un foarte bun antitusiv şi ajută în caz de febră.

De asemenea, are rol în refacerea ţesuturilor prin stimularea circulaţiei şi în reglarea tensiunii arteriale. Tot iedera ajută în durerile de cap, de sinusuri, urechi, dinţi ori dureri menstruale. Extern, sub formă de unguent, ajută la eliminarea celulitei.