Ia-ţi mineralele din farmacia verde!

1 2 jpg jpeg

Orzul, surs─â generoas─â de calciu

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale, de care at├ót organismul copiilor, c├ót ┼či al adul┼úilor are nevoie pentru o bun─â func┼úionare. ┼×tim c─â acest mineral este bun pentru oase, ├«ns─â avem nevoie de calciu pentru buna func┼úionare a sistemului nervos ┼či a inimii. Apatia, insomnia, crampele musculare ┼či starea de le┼čin sunt c├óteva semne c─â ai putea avea lips─â de calciu. Una dintre cele mai bune surse de calciu este orzul. Bogat ├«n s─âruri de calciu ┼či vitamine, orzul verde con┼úine de 11 ori mai mult calciu dec├ót laptele. Pentru a trata anemia este indicat sucul de orz verde. Firele de orz se spal─â, dup─â care se dau prin ma┼čina de tocat ┼či centrifug─â p├ón─â se ob┼úine un suc verde mai ├«nchis, cu un gust am─ârui. Po┼úi lua 50 de ml de suc concentrat de orz, pe care ├«l po┼úi dilua cu 50-100 de ml de suc de mere sau ap─â. Consum─â c├óte un pahar pe zi, timp de 2-4 s─âpt─âm├óni (de dou─â ori pe an).

┼×i remediile din coada calului sunt de ajutor ├«n lipsa de calciu. Prepar─â un decoct din coada calului, din 1-2 linguri de plant─â uscat─â la un litru de ap─â, pe care le fierbi timp de 30 de minute. Po┼úi bea 2-3 c─âni pe zi. Preparatele din coada calului nu sunt recomandate femeilor ├«ns─ârcinate, celor care al─âpteaz─â ┼či nici copiilor deoarece planta poate con┼úine nicotin─â, d─âun─âtoare pentru organismul mamei, c├ót ┼či al f─âtului. ├Än caz de supradozare, pot ap─ârea dureri ├«n zona de jos a spatelui.

Anghinarea, bun─â dac─â ai lips─â de magneziu

Esen┼úial pentru s─ân─âtate, magneziul ajut─â la func┼úionarea normal─â a mu┼čchilor, a nervilor ┼či a inimii. ├Ä┼úi po┼úi da seama c─â ai lips─â de magneziu dac─â ai dureri de cap, ame┼úeli, senza┼úia persistent─â de lips─â de aer sau de presiune toracic─â ┼či dac─â ├«┼úi amor┼úesc m├óinile sau picioarele.

Bogat ├«n substan┼úe nutritive, ov─âzul este o surs─â important─â de magneziu. Pentru a suplini lipsa de magneziu, consum─â fulgi de ov─âz. ┼×i produsele din anghinare sunt de ajutor c├ónd vine vorba de caren┼úa de magneziu. Po┼úi prepara o infuzie, ad─âug├ónd o lingur─â de plant─â la un litru de ap─â, ├«ns─â amestecul trebuie consumat a doua zi, cu o jum─âtate de or─â ├«nainte de mese (diminea┼úa, pr├ónz ┼či seara).

Precauţii! Preparatele din anghinare sunt contraindicate în cazul calculilor la vezica biliară.

Murii asigur─â necesarul de fier

Fierul are un rol important ├«n producerea hemoglobinei, substan┼ú─â din globulele ro┼čii ce transport─â oxigenul c─âtre celule. Una din principalele surse de fier este murul. Frunzele acestuia con┼úin pe l├óng─â acid tanic ┼či fier. Prepara o infuzie din 2 linguri de frunze de mur de la un litru de ap─â, dup─â care po┼úi bea c├óte dou─â c─âni pe zi. ┼×i frunzele m─âcri┼čului au un con┼úinut ridicat de fier. Pulberea de m─âcri┼č o po┼úi ob┼úine acas─â prin pisarea r─âd─âcilor ├«n piu─â, dup─â care date prin r─â┼čni┼úa de cafea, fie o po┼úi procura din magazinele cu produse naturiste. Ia c├óte o jum─âtatea de linguri┼ú─â de pulbere, de patru ori pe zi.

Contraindica┼úii! Datorit─â con┼úinutului mare deacid oxalic,m─âcri┼čul este contraindicat persoanelor care sufer─â de reumatism, dar ┼či celor care au probleme renale.

INFO: Cerealele din ov─âz sunt ideale ┼či pentru curele de sl─âbire.

Specialist Cristina Bogdan,

Medic medicin─â general─â, competen┼úe fitoterapie, acupunctur─â, homeopatie, apiterapie, Centrul Naturopathya Med, Bucure┼čti

Printre sursele de calciu pe care le ofer─â natura se num─âr─â ┼či varza, frunzele de nap ┼či de sfecl─â, mugurii de lucern─â, avocado, nuca de cocos ┼či frunzele de p─âtrunjel. Pot fi consumate crude sau ├«n salate ┼či ajut─â pentru s─ân─âtatea oaselor, a unghiilor, p─ârului ┼či men┼úinerea greut─â┼úii. ├Än ceea ce prive┼čte sursele de magneziu, printre acestea se num─âr─â ┼či castanele comestibile, nucile, piersicile, merele, ardeiul verde ┼či lintea. Ajut─â la digestie, integritatea mucoaselor, c├ót ┼či la o mai bun─â func┼úionare a nervilor cranieni. Fierul poate fi luat din fructele confiate, orezul brun ┼či melas─â ┼či este necesar pentru s─ân─âtatea pl─âm├ónilor, a sistemului nervos c├ót ┼či a creierului.