Ia-ţi mineralele din farmacia verde!

1 2 jpg jpeg

Orzul, sursă generoasă de calciu

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale, de care atât organismul copiilor, cât şi al adulţilor are nevoie pentru o bună funcţionare. Ştim că acest mineral este bun pentru oase, însă avem nevoie de calciu pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi a inimii. Apatia, insomnia, crampele musculare şi starea de leşin sunt câteva semne că ai putea avea lipsă de calciu. Una dintre cele mai bune surse de calciu este orzul. Bogat în săruri de calciu şi vitamine, orzul verde conţine de 11 ori mai mult calciu decât laptele. Pentru a trata anemia este indicat sucul de orz verde. Firele de orz se spală, după care se dau prin maşina de tocat şi centrifugă până se obţine un suc verde mai închis, cu un gust amărui. Poţi lua 50 de ml de suc concentrat de orz, pe care îl poţi dilua cu 50-100 de ml de suc de mere sau apă. Consumă câte un pahar pe zi, timp de 2-4 săptămâni (de două ori pe an).

Şi remediile din coada calului sunt de ajutor în lipsa de calciu. Prepară un decoct din coada calului, din 1-2 linguri de plantă uscată la un litru de apă, pe care le fierbi timp de 30 de minute. Poţi bea 2-3 căni pe zi. Preparatele din coada calului nu sunt recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor deoarece planta poate conţine nicotină, dăunătoare pentru organismul mamei, cât şi al fătului. În caz de supradozare, pot apărea dureri în zona de jos a spatelui.

Anghinarea, bună dacă ai lipsă de magneziu

Esenţial pentru sănătate, magneziul ajută la funcţionarea normală a muşchilor, a nervilor şi a inimii. Îţi poţi da seama că ai lipsă de magneziu dacă ai dureri de cap, ameţeli, senzaţia persistentă de lipsă de aer sau de presiune toracică şi dacă îţi amorţesc mâinile sau picioarele.

Bogat în substanţe nutritive, ovăzul este o sursă importantă de magneziu. Pentru a suplini lipsa de magneziu, consumă fulgi de ovăz. Şi produsele din anghinare sunt de ajutor când vine vorba de carenţa de magneziu. Poţi prepara o infuzie, adăugând o lingură de plantă la un litru de apă, însă amestecul trebuie consumat a doua zi, cu o jumătate de oră înainte de mese (dimineaţa, prânz şi seara).

Precauţii! Preparatele din anghinare sunt contraindicate în cazul calculilor la vezica biliară.

Murii asigură necesarul de fier

Fierul are un rol important în producerea hemoglobinei, substanţă din globulele roşii ce transportă oxigenul către celule. Una din principalele surse de fier este murul. Frunzele acestuia conţin pe lângă acid tanic şi fier. Prepara o infuzie din 2 linguri de frunze de mur de la un litru de apă, după care poţi bea câte două căni pe zi. Şi frunzele măcrişului au un conţinut ridicat de fier. Pulberea de măcriş o poţi obţine acasă prin pisarea rădăcilor în piuă, după care date prin răşniţa de cafea, fie o poţi procura din magazinele cu produse naturiste. Ia câte o jumătatea de linguriţă de pulbere, de patru ori pe zi.

Contraindicaţii! Datorită conţinutului mare deacid oxalic,măcrişul este contraindicat persoanelor care suferă de reumatism, dar şi celor care au probleme renale.

INFO: Cerealele din ovăz sunt ideale şi pentru curele de slăbire.

Specialist Cristina Bogdan,

Medic medicină generală, competenţe fitoterapie, acupunctură, homeopatie, apiterapie, Centrul Naturopathya Med, Bucureşti

Printre sursele de calciu pe care le oferă natura se numără şi varza, frunzele de nap şi de sfeclă, mugurii de lucernă, avocado, nuca de cocos şi frunzele de pătrunjel. Pot fi consumate crude sau în salate şi ajută pentru sănătatea oaselor, a unghiilor, părului şi menţinerea greutăţii. În ceea ce priveşte sursele de magneziu, printre acestea se numără şi castanele comestibile, nucile, piersicile, merele, ardeiul verde şi lintea. Ajută la digestie, integritatea mucoaselor, cât şi la o mai bună funcţionare a nervilor cranieni. Fierul poate fi luat din fructele confiate, orezul brun şi melasă şi este necesar pentru sănătatea plămânilor, a sistemului nervos cât şi a creierului.