Ia-ţi energia din plante!

1 2 jpg jpeg

Specialiştii au identificat un grup de plante capabile să stimuleze rezistenţa la stres. Este vorba de plantele aşa-zis adaptogene, care au proprietatea de a normaliza echilibrul psihic, fără să creeze dependenţă şi nici măcar fără să stimuleze peste măsură activitatea sistemului nervos. În general, au efect tonic, fără acea suprastimulare pe care-o au dulciurile, cafeaua sau băuturile energizante.

Ceaiul verde

Consumatorii de ceai verde pot avea un plus la capitolul energie. Explicaţia ştiinţifică rezidă în faptul că teina din ceaiul verde impulsionează activitatea cortexului prefrontal (zona situată în spatele ochilor), asociată cu memoria activă, cea de care avem nevoie pentru rezolvarea problemelor zilnice şi pentru a sta concentraţi. Polifenolii conţinuţi de ceaiul verde produc căldura suplimentară organismului şi ajută la arderea caloriilor.

Frunzele de ceai verde conţin o substanţă denumită galat de epigalocatehină, care ajută organismul să-şi cheltuiască energia într-un ritm moderat. Studii aprofundate au demonstrat abilităţile ceaiului verde de a ţine sub control colesterolul rău (LDL) şi de a preveni riscul de accident cerebral.

În timp, a devenit o sursă importantă de materie primă pentru băuturile sănătoase, suplimente alimentare şi produse cosmetice.

Se lasă la infuzat 1-2 linguriţe de plantă uscată în apă de 80°-90°C, 5 minute. Se beau 2 căni pe zi, până-n ora 16:00 (efectul energizant poate perturba somnul).

Măceş

Îţi schimbă imediat starea de spirit şi-ţi conferă o stare pozitivă, prin faptul că atenuează depresia. Acest lucru se întâmplă datorită schimbărilor chimice care au loc în creier, la puţină vreme după ingerare – creşte nivelul de serotonină şi de dopamină. Conţinutul ridicat de vitamina C şi de antioxidanţi o recomandă pentru efectul tonic nervos. În plus, mai are betacaroten, potasiu, fosfor, magneziu, sodiu, molibden, vitaminele A, B1, B2, B6, E, K, colină, flavonoide şi pectine, care energizează întreg organismul.

La efectele benefice asupra sistemului nervos se adaugă şi cele asupra rinichilor.

Din plantă se consumă fructele, petalele, seminţele şi frunzele.

Se prepară ceai de măceşe astfel: 2 linguri de măceşe se adaugă în 200 ml de apă clocotită. Se fierbe 8-10 minute. După ce fructele de măceşe s-au înmuiat, ceaiul se strecoară şi se bea cald. Se poate îndulci cu miere când ceaiul se răceşte.

Citeşte şi: Trucuri să învingi astenia de primăvară

2 jpg jpeg

Rozmarin

Tinctura de rozmarin elimină stările de slăbiciune, fiind recomandată de fitoterapeuţi pentru calităţile de tonic nervos. Atenuează oboseala fizică şi intelectuală, măreşte capacitatea de concentrare în orice domeniu al vieţii zilnice (serviciu, casă etc...)

Tinctura se prepară astfel: într-un recipient încăpător, se amestecă 10-15 linguri de rozmarin în 250 ml de alcool rafinat şi 250 ml de apă. Se lasă la macerat 10 zile, agitându-se constant. Se strecoară şi se depozitează în sticluţe închise la culoare, care se păstrează în loc întunecos şi răcoros. Se ia câte 1 linguriţă de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.

Ginkgo biloba

Ceaiul de ginkgo biloba îmbunătăţeşte considerabil capacitatea de concentrare şi poate preveni migrenele. Acest tonic nervos extraordinar şi-a dovedit din plin eficienţa în lupta împotriva demenţei (se iau suplimente cu ginkgo biloba într-o cură de 12 săptămâni).

Pentru calităţile energizante, se consumă sub formă de infuzie (2 linguri de plantă măcinată se lasă la infuzat o jumătate de oră în 250 ml de apă fiartă). Se strecoară şi se beau 2 căni zilnic, una înainte de micul-dejun, alta înainte de prânz. Cura se ţine 3 luni.

2 jpg jpeg

Busuioc

Foarte bun energizant, busuiocul înlătură starea de somnolenţă şi moleşeală. Planta măreşte capacitatea organismului de a rezista la stres.

Se consumă 1 linguriţă rasă de pulbere de busuioc, de 4 ori pe zi (se ţine sub limbă 10 minute înainte de a o înghiţi). Tratamentul se urmează 2 săptămâni.

1 2 jpg jpeg

Maghiran

Foarte generos în con’inutul de vitamine (E, K), minerale (fier, calciu, mangan), acizi fenolici şi uleiuri esenţiale, maghiranul e recomandat pentru impulsionarea capacităţii de concentrare. Creşte rezistenţa la efortul fizic şi induce o stare de bine datorită proprietăţilor tranchilizante şi anxiolitice. Se infuzează 2-3 linguriţe de maghiran uscat în 250 ml de apă fiartă, 15-20 de minute. Se bea câte 1 cană.

2 jpg jpeg

Oregano

Plantă excelentă pentru detoxificare şi pentru creşterea vitalităţii, oregano are niveluri foarte ridicate de antioxidanţi, care protejează corpul de boli cronice. Stimulează activitatea sistemului imunitar şi ajută corpul să elimine paraziţii intestinali.

Se foloseşte mai ales sub formă de ulei. Picură 1-2 picături de ulei de oregano în 200 ml de apă, în care mai adaugi 2 linguri de oţet de mere – ai obţinut o băutură detoxifiantă, care, în plus, înlătură oboseala. Bine de ştiut!

Macca, plantă originară din Anzii peruani şi bolivieni, are efect demonstrat antioboseală. Conţinutul crescut de iod sporeşte vitalitatea organismului. Planta conţine 52 de substanţe fitochimice cu dovedite efecte energizante. La noi, se găseşte în magazinele cu produse naturiste, sub formă de pulbere sau capsule.

Pulberea se poate consuma ca atare, câte o linguriţă pe zi, înainte de activităţi intense.