Hibiscusul ţine tensiunea sub control

2 jpg jpeg

Scade tensiunea

Infuzia de hibiscus are proprietăţi antiinflamatoare şi reduce tensiunea arterială. Datorită conţinutului de fitochimicale bioactive şi antocianine, reduce presiunea arterială, protejând vasele de sânge de deteriorare. Se prepară dintr-o lingură de plantă peste care torni o ceaşcă de apă fierbinte. După 10 minute, o strecori şi o bei pe stomacul gol. Se beau zilnic 3 căni, cu jumătate de oră înaintea mesei.

Stimulează digestia

Folosit încă din cele mai vechi timpuri ca stimulent pentru stomac, hibiscusul previne constipaţia şi îmbunătăţeşte digestia. De asemenea, are efect antispasmodic şi poate fi utilizat ca tratament pentru sindromul de colon iritabil. Planta e recomandată şi celor care au probleme cu rinichii, datorită proprietăţilor sale diuretice. Se prepară o infuzie din 3 linguriţe de flori de hibiscus şi 3 căni cu apă, opţional puţină scorţisoară. Se lasă la infuzat 15-20 de minute, după care se strecoară.

Întăreşte sistemul imunitar

Datorită conţinutului bogat de vitamina C, hibiscusul îmbunătăţeşte funcţiile de autoprotecţie ale organismului. Pentru că are proprietăţi antiinflamatoare şi antibacteriene, planta ajută organismul să lupte împotriva infecţiilor şi îl fereşte de răceală. Pentru aceste beneficii este recomandat ceaiul de hibiscus.

Citeşte şi: Ce facem când avem tensiunea arterială mărită!

Reduce colesterolul

Proprietăţile antioxidante ale hibiscusului scad considerabil nivelul colesterolului, atât cel total, cât şi cel rău din sânge (LDL), crescând valorile colesterolului bun (HDL). În urma studiilor, s-a demonstrat că este eficient şi diabeticilor, datorită efectelor hipoglicemice pe care le are. Se prepară macerat la rece, dintr-o lingură de plantă şi 1 ceaşcă de apă, lăsate 6-8 ore la temperatura camerei. Se strecoară şi se bea pe stomacul gol, zilnic, câte 1 cană, înainte cu jumătate de oră înainte de mese.

Calmează tusea

Proprietăţile calmante ale plantei sunt de ajutor în cazul problemelor respiratorii precum tusea, infecţiile la nivelului tractului respirator şi febra. De asemenea, hibiscusul poate combate şi efectele negative ale stresului asupra organismului, precum oboseala cronică, ajutându-l să se refacă. Se beau 3 căni de ceai zilnic, până la îmbunătăţirea generală a stării de sănătate.

Încetineşte procesul de îmbătrânire

Datorită antioxidanţiolor, hibiscusul poate preveni îmbătrânirea prematură, ajutând pielea să îşi recapete elasticitatea. Acizii organici (malic, citric, tartric) şi acidul protocatehic stimulează regenerarea celulară şi sinteza colagenului, în timp ce antioxidanţii neutralizează radicalii liberi. Totodată, îmbunătăţeşte activitatea cerebrală şi acţionează ca un protector în cazurile de cancer.

Ajută la slăbit

Planta se recomandă şi persoanelor care ţin dietă, deoarece oferă o senzaţie de saţietate şi inhibă absorbţia de glucoză în momentul consumului de carbohidraţi. Băut la micul dejun, ceaiul de hibiscus înlocuieşte cu succes cafeaua de dimineaţă.

Combate depresia

Hibiscusul are în compoziţia sa flavonoide care stimulează eliberarea de endorfine, îmbunătăţesc tonusul psihic, prevenind şi ameliorând stările depresive şi de anxietate. Ceaiul are efect calmant şi relaxează mintea, îl poţi consuma zilnic, însă doar în urma unui consult la un doctor de specialitate.

Atenţie!

Nu este recomandat tratamentul cu hibiscus femeilor însărcinate, celor care urmează tratament de fertilitate sau iau pilule contraceptive, deoarece poate reduce nivelul de estrogen.