GRIPA: plante care grăbesc însănătoşirea
Alături de tratamentul medicamentos şi odihnă, stările gripale pot fi ameliorate şi cu ajutorul unor soluţii naturale pe bază de plante. Gripa comună, necomplicată, are o evoluţie bună la adulţii sănătoşi, cu tratament la domiciliu. La unele persoane, la care boala are un prognostic nefavorabil, medicul prescrie antivirale.
Creţuşca scade febra
Un ingredient activ important din creţuşcă este acidul salicilic, motiv pentru care planta este indicată în combaterea febrei. Se consumă sub formă de infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă la 1 cană cu apă fierbine. Se lasă în jur de un sfert de oră la infuzat. Se beau 2-3 căni zilnic. Nu lua şi aspirină dacă urmezi şi un tratament naturist cu creţuşcă.
Salcia, antiinflamator natural
Un remediu adjuvant împotriva durerilor de cap intense care însoţesc stările gripale este decoctul din coajă de salcie. Salicina din compoziţia plantei acţionează ca un analgezic. Pune peste 1 lingură de scoarţă măcinată 250 ml de apă şi lasă să fiarbă 10 minute. Strecoară şi bea amestecul îndulcit. Opreşte administrea dacă observi îmbunătăţiri. Remediul se poate lua în alternanţă cu aspirina, niciodată în asociere, din cauza riscului de supradozaj.
Echinacea susţine imunitatea
Plantă cu acţiune imunostimulatoare, echinacea creşte rezistenţa organismului în cazul infecţiilor aparatului respirator. Peste 150 ml de apă fierbinte toarnă o jumătate de lingură de pulbere de rădăcină de echinacea. Acoperă şi lasă la infuzat 15 minute, apoi filtrează. Se beau cel mult 4 ceşti pe zi, în asociere cu alte terapii contra gripei.
Eucaliptul calmează gâtul
O altă plantă recomandată în infecţiile respiratorii precum răceala şi gripa este eucaliptul. Nasul înfundat, tusea şi durerea de gât pot fi tratate cu remedii pe bază de eucalipt. Intern, se poate administra sub formă de infuzie preparată din 1 linguriţă de plantă mărunţită la 1 cană cu apă. Se pot cea 3-4 căni pe zi. Extern, infuzia de eucalipt se poate folosi ca gargară. Şi inhalaţiile cu ulei esenţial de eucalipt ajuta – se pun 4-6 picături în 150 ml de apă fierbinte şi se fac 2-3 inhalaţii pe zi.
Mentă, de la primele simptome
Cu toate că este folosită mai des în caz de nepălceri digestive, menta poate da rezultate şi în infecţii respiratorii precum gripa. Prin activarea circulaţiei sangvine, menta are efect antipiretic. Când apar primele simptome ale răcelii sau ale gripei, bea un ceai de mentă, pe care îl poţi prepara din 1 linguriţă de frunze uscate la 150 ml de apă clocotită. Se lasă să se infuzeze 10 minute. Şi inhalaţiile cu mentă dă rezultate. Se pune 1 mână de frunze în 2 litri de apă fierbinte şi se inhalează aburii 10 minute. Cand soluţia se răceşte, poate fi folosită ca apă de gură.
Şi produsele stupului îţi sunt de ajutor
Pentru a preveni şi trata stările gripale, te poţi baza şi pe produsele apicole.
Mierea este sursă de vitamine din complexul B, de minerale (potasiu, magneziu), glucide (fructoză, glucoză), enzime (implicate în digestie), amionoacizi şi antioxidanţi. Stimulează imunitatea, iar în dacă te confrunţi cu simptome specifice gripei, o poţi adăuga în infuzii (nu când acestea sunt fierbinţi, ci călduţe).
Propolisul este considerat antibiotic natural; combate primele simptome ale infecţiilor respiratorii şi stimulează apărarea naturală a organismului. Se poate administra sub formă de tinctură fără alcool, câte 30-50 de picături de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă.
Lăptişorul de matcă este un alt produs valoros al stupului. Concentrat de aminoacizi, oligoelemente şi vitamine, lăptişorul de matcă stimulează imunitatea şi reduce oboseala. În cazul adulţilor se recomandă 1-2 linguriţe pe zi (adică 0,5 g – 1 g zilnic), sublingual. Se poate consuma şi sub formă de capsule, 1 de 2 ori pe zi.