Ghimpele, de ajutor în afecţiunile prostatei

1 2 jpg jpeg

Ghimpele (Xanthium spinosum), cunoscut popular şi ca holeră, este o plantă cu tulpină ramificată, plină de ţepi. O poţi recolta din iunie până în octombrie, cu grijă, pentru că ţepii intră adânc în piele şi sunt dificil de scos.

Foloseşte mănuşi de protecţie. Se utilizează în scop terapeutic doar partea aeriană a plantei, mai precis tulpina, care conţine compuşi valoroşi (ulei esenţial, săruri de acizi graşi, calciu şi potasiu, acid cafeic, acid clorogenic, flavonoide, fitosteroli, saponine, taninuri). Tulpina uscată are acţiune diuretică, dizenfectantă, cicatrizantă şi antiinflamatoare.

Cura cu ceai, benefică pe termen lung

Remediile pe bază de ghimpe pot ajuta în tratarea bolilor prostatei şi a litiazei renale (dacă pietrele nu sunt mai mari decât un bob de piper), a microlitiazei biliare şi a hipertiroidiei. De asemenea, spălăturile locale cu infuzie de ghimpe (2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la 1 cană mare cu apă clocotită) tratează hemoroizii.

În caz că nu ştiai, extractul de ghimpe este o alternativă eficientă a celui de castan, recomandat în tratamentul varicelor. Ruscogenisul, un compus din ghimpe, ajută la menţinerea colagenului în pereţii vaselor de sânge, îmbunătăţind circulaţia.

Se recomandă o cură cu ceai de ghimpe pe termen lung, de la 6 până la 18 luni, în funcţie de afecţiune şi de precizările medicului. Ca să prepari acest ceai, pune la fiert 1 cană cu apă, iar când clocoteşte adaugă 1 lingură de plantă uscată şi mai lasă compoziţia pe foc mic încă 10 minute. Bei ceaiul cu o jumătate de oră înainte de masă.

Tinctura tratează adenomul de prostată

În adenomul de prostată, este eficient tratamentul cu tinctură de ghimpe. Cura se face la început pe o perioadă de 3 luni, timp în care se ia câte 1 linguriţă de tinctură de ghimpe, diluată în apă, de 4 ori pe zi. Are un efect mai bun dacă diluezi tinctura în ceai de pufuliţă. Din acest amestec e bine să iei câte 4 linguriţe, pe stomacul gol. După numai 10 zile începe să se simtă o îmbunătăţire, pentru că se descongestionează prostata. La finalul tratamentului, se observă o scădere a numărului de micţiuni nocturne, iar disconfortul în timpul urinării se reduce considerabil.

Planta este indicată şi în cancerul de prostată. Se bea zilnic câte 1 litru de infuzie de ghimpe şi pufuliţă. Infuzia se face din 2 linguri de plante (uscate şi mărunţite) la 1 cană mare cu apă, care se lasă deoparte 5-7 minute, cu capacul pus, după ce dă în clocot. Acest leac ajută şi în caz de cancer la testicule.

Bun şi în litiază renală

În caz de litiază renală, poţi consuma tinctură de ghimpe cu tinctură de pufuliţă, în părţi egale. Din acest amestec se iau 2 linguriţe, de 2 ori pe zi, diluate într-un pahar cu apă. Cel puţin o lună şi jumătate trebuie ţinut tratamentul, pentru a se vedea rezultatele.

Pentru microlitiaza biliară se recomandă consumul a 1 litru de infuzie de ghimpe pe zi, preparată din 2 linguriţe de plantă uscată şi mărunţită la o cană cu apă fierbinte. Tratamentul are efect şi mai bun dacă se combină ghimpele cu anghinarea. Timp de 10 zile se bea infuzia, pe parcursul zilei, din care o cană pe stomacul gol.

Reglează activitatea tiroidei

Ghimpele este un bun adjuvant în tratarea nodulilor tiroidieni. De asemenea, pentru hipertiroidism, se recomandă pulberea de ghimpe, câte 3 linguriţe pe zi, într-o cură de 3 săptămâni. Se fac pauze de 10 zile şi apoi se reia.

Are şi contraindicaţii!

Preparatele din ghimpe se iau numai cu acordul medicului. Nu trebuie combinate cu antidepresive sau cu antihipertensive şi sunt interzise în sarcină şi alăptare.

Trebuie să ştii că o supradoză poate produce vărsături şi hipotensiune arterială. În timpul tratamentelor cu ghimpe nu se mănâncă lactate fermentate, condimente, citrice, murături şi nu se bea alcool.