Feriga elimină viermii intestinali
În ţara noastră este comună în pădurile montane şi subalpine, fiind folosită cu succes în tratarea reumatismului şi a multor altor afecţiuni. Feriga conţine glucide, monoglucide, glicozide, enzime, răşini şi acid flavonic, cu efecte terapeutice.
Tratamentul pentru tratarea viermilor intestinali poate include şi feriga. Se prepară un decoct dintr-o lingură de rizomi proaspăt răzuiţi (nu uscaţi) şi 100 ml apă, iar peste decoctul rezultat, după filtrare, se adaugă 100 g zahăr şi se mai fierbe 10 minute. Se administrează dimineaţa, pe stomacul gol, câte o lingură în două reprize, la interval de 15 minute.
Rizomii conţin filicină, substanţă ce are o acţiune deparazitară, însă folosirea ferigii pe cale internă se face cu precauţie şi cu sfatul medicului, deoarece în cantităţi mari devine otrăvitoare.
Ameliorează simptomele reumatismului
Durerile cauzate de reumatism pot fi un adevarat chin pentru cine se confruntă cu această problemă, iar feriga le poate ameliora. Frunzele proaspete ale plantei se aplică pe zonele afectate, putând fi preparate şi sub formă de decot, folostite apoi sub formă de comprese calde.
Acestea se pun in 500 de ml de apă rece, se lasă la macerat o zi, apoi se fierb 10 minute. După ce se strecoară, se pun pe o compresă de bumbac, remediu menţinându-se peste noapte.Se vor observa îmbunătăţiri în ceea ce priveşte mobilitatea, iar durerea nu mai este la fel de supărătoare.
Utilă în cazul picioarelor umflate
Băile calde în care se pun rădăcini de ferigă împreună cu frunze de nuc pot fi folosite în cazul varicelor, îmbunătăţind aspectul acestora şi prevenind formarea altora. De asemenea, persoanele care petrec mult timp în picioare şi suferă de dureri sau au picioarele umflate pot încerca băi doar cu ferigă.
Frunzele plantei se pun la macerat într-un vas cu 200 de ml de apă rece, o zi. După acest interval, se fierb cu aceeaşi apă, 10 minute. Se strecoară totul printr-o sită şi se adaugă într-un lighean cu 3 litri de apă caldă. Se stă cu picioarele în acest lichid până când se răceşte.
Info
Unele specii de ferigă pot fi toxice, de aceea nu trebuie ingerate fară sfatul medicului. O doză prea mare de ferigă sub formă de extract sau pulbere poate cauza slăbiciune musculară, leziuni ale ochilor sau chiar comă.
Ajută în cazul afecţiunilor hepato-biliare
Rizomul uscat al ferigii dulci are valoare fitoterapeutică, însă este bine de ştiut că atât gustul cât şi mirosul pot fi considerate mai puţin plăcute. Acesta conţine glucide, acizi graşi, enzime şi este laxativ.
Se utilizează în afecţiuni hepato-biliare însoţite de constipaţie şi ca adjuvant în litiazele urinare, sub formă de decot. Acesta se prepară dintr-o lingură de rădăcină uscată, fiartă în 400 ml de apă, până ce un sfert din apă se evaporă. Se va bea preparatul treptat, pe parcursul câtorva ore.
Tratează durerile lombare
În cazul durerilor lombare, tot ce ai de făcut este să alegi câteva mănunchiuri de ferigi proaspete şi să le înfăşori strâns în jurul zonelor cu probleme. La început, durerea este posibil să se intensifice, însă acest lucru este normal, iar treptat simptomele se vor estompa.
De asemenea, din frunzele proaspete se poate umple o faţă de pernă din pânză, care se aplică pe locurile afectate de sciatică sau reumatism.