Farmacia verde în caz de colită

1 2 jpg jpeg

Această afecţiune cronică afectează deopotrivă bărbaţii şi femeile, în urma studiilor constatându-se că procentul este mai ridicat în rândul persoanelor de sex feminin, aflate sub 40 de ani. Există mai multe tipuri de colită, printre cele mai frecvente regăsindu-se colita ulcerativă, colita ischemică, colita microscopică şi colita infecţioasă. Printre cauzele implicate în apariţia ei se numără: infecţiile, obiceiurile alimentare sau moştenirea genetică.

Năpraznicul are rol antiinflamator

Năpraznicul este folosit în medicina tradiţională pentru a ameliora efectele colitei şi pentru a combate diareea. Datorită substanţelor active pe care le conţine precum vitamina C, sărurile minerale şi taninul, acesta revitalizează întreg organismul, având efect reminalizant. Pune la înmuiat, peste noapte, o mână de flori uscate şi frunze de năpraznic, într-o cană cu apă plată. A doua zi strecori cu ajutorul unui tifon, pui planta la fiert în 200 ml de apă şi după ce a dat în clocot laşi să se răcească 30 de minute. Apoi strecori şi amesteci infuzia împreună cu maceratul. Bei 3-4 căni în fiecare zi, pe stomacul gol.

Muşeţelul tratează inflamaţia

Graţie proprietăţilor antiseptice pe care le are şi a conţinutului ridicat de azulenă, muşeţelul grăbeşte procesul de vindecare al inflamaţiilor din colon, ajutând la cicatrizarea rănilor. De asemenea, este de folos şi pentru îmbunătăţirea digestiei. Prepară o infuzie din 2 linguriţe cu flori de muşeţel, peste care torni 1 cană cu apă clocotită. După 10 minute o strecori. Pentru a da rezultate, este recomandat să bei 1 cană în fiecare zi, după fiecare masă principală.

Mărarul împiedică dezvoltarea bacteriilor

Mărarul ameliorează tulburările digestive şi contribuie la împiedicarea înmulţirii bacteriilor din intestin. Previne formarea gazelor, combate apariţia colicilor şi restabileşte echilibrul florei intestinale. Consumă într-o cură de o 1-2 luni, 2 linguriţe de mărar proaspăt tocat, în fiecare zi, înainte de masă.

Leac din 5 plante

Amestecul de muşeţel, roiniţă, coada-şoricelului, mentă şi sunătoare ajută la calmarea durerilor abdominale şi a spasmelor intestinale, combate diareea şi tratează tulburările digestive. Pentru a prepara remediul, adaugă într-un vas câte 1 linguriţă din fiecare plantă la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă 20 de minute la infuzat. Se recomandă consumul a 2-3 căni, în fiecare zi, pe stomacul gol, cu înghiţituri mici.

Cimbrişorul, bun sedativ

Deoarece cimbrişorul este prin excelenţă un antiseptic intestinal, planta este folosită în cazul colitei, reuşind să calmeze durerile abdominale. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă peste care adaugi 250 ml de apă, iar după 10 minute o strecori. Bea zilnic 2 căni.

De reţinut!

Deşi leacurile din plante sunt folositoare în cazul colitei, este necesar consultul unul medic care să identifice tipul şi stadiul în care se află boala, pentru a recomanda o schemă de tratament personalizată.