Dureri de stomac? Calmează-le cu tătăneasă!

1 2 jpg jpeg

Tătăneasa are acţiune antiinflamatoare şi cicatrizantă, fiind benefică în caz de dureri articulare, nevralgii, luxaţii, fracturi şi inflamaţie a tendoanelor.

În caz de reumatism, planta se poate utiliza sub formă de unguent, tinctură diluată, cataplasme (planta mărunţită şi înmuiată în alcool medicinal), infuzie sau decoct concentrat din frunze, care se adaugă în apa de baie.

Bursita (inflamaţie a mucoasei care căptuşeşte zonele în care oasele, tendoanele sau ligamentele au mişcări de frecare) se tratează cu unguent de tătăneasă. Cataplasmele cu decoct de tătăneasă ( obţinut din 4-5 linguri de rădăcină de plantă la 250 ml cu apă) sunt de ajutor în contuzii. În caz de fractură şi luxaţie pui pe zona afectată comprese cu infuzie concentrată.

Utilă în mai multe afecţiuni ale pielii

Unguentul preparat din tătăneasă ajută la refacerea şi cicatrizarea pielii, dacă ai avut o rană, o arsură sau dacă ai suferit o intervenţie chirurgicală. Decoctul ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului (se pun comprese), dar şi a abceselor dentare (faci gargară de câteva ori pe zi) şi a hemoroizilor.

Durerile şi sângerările cauzate de hemoroizi sunt diminuate în urma unor băi de şezut cu infuzie călduţă concentrată sau cu decoct de tătăneasă (în asociere cu coajă de stejar, gălbenele, muşetel, coada-şoricelului, coada-calului, pelin), efectuate de 2-3 ori pe zi“, explică dr. Ruxandra Constantina, medic specialist în medicină de familie şi apifitoterapie. Ca să prepari decoctul, pui la fiert 2 linguri de rădăcină uscată, la 400 ml de apă.

Ameliorează simptomele ulcerului

Tătăneasa poate fi administrată şi intern, sub formă de infuzie, macerat la rece, decoct, pulbere, comprimate, potrivit dr. Ruxandra Constantina. Este utilă în caz de gastrită şi ulcer duodenal, având efect cicatrizant şi calmant, datorită alantoinei, substanţă care se găseşte în rădăcinile plantei.

Este benefică în tratarea colitelor şi enteritelor, pentru că are efect antidiareic şi astringent. Datorită proprietăţilor expectorante, decongestive şi emoliente, ameliorează simptomele bronşitei. De asemenea, are şi efecte antitumorale.

Atenţie!

Tratamentele interne se fac numai la recomandarea şi sub observaţia medicului.

Sfatul specialistului

2 jpg jpeg

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, apifitoterapie, naturopatie

Ovulele sau supozitoarele cu tătăneasă (în asociere cu alte plante sau produse apicole) sunt utile în caz de iritaţii, inflamaţii şi infecţii genitale. Şi granulele homeopate cu tătăneasă, în diferite diluţii, au acţiune excelentă în caz de fracturi şi osteoporoză. Este bine să se ceară avizul unui medic apifitoterapeut înaine de administrare.

În caz de supradozare poate afecta ficatul, poate să scadă absorbţia vitaminei B12 şi a fierului. Nu se administrează femeilor însărcinate, celor care alăptează şi nici copiilor.