De ce să bei mai des ceai de Rooibos
Deşi nu se vorbeşte foarte mult despre ceaiul de Rooibos, acesta este bogat în polifenoli: flavonoide şi lignani , nu conţine cofeină cum se întâmplă în cazul ceaiului verde, are o cantitate mică de taninuri şi mai este cunoscut şi sub denumirea de “ceaiul roşu”.
Frunzele de Rooibos vin de la un arbust cu flori galbene, din regiunile muntoase ale Africii de Sud, şi a fost folosit de localnici din zona respectivă de sute de ani atât ca infuzie cât şi ca răcoritoare.
Despre Rooibos se cunoaşte şi faptul că în anul 1932 a fost inclus în topul plantelor africane cu efect medicinal fără a i se preciza cu exactitate beneficiile sale asupra organismului.
Remediu pentru alergii
Băştinaşii foloseau acest ceai pentru a trata colicii sugarilor, alergiile, crizele de astm, diferite iritaţii la nivelul pielii dar şi tot soiul de probleme dermatologice.
Nici problemele cardiovasculare, respiratorii sau gastrointestinale se pare că nu rezistă împotriva acestei plante, mai ales că studiile efectuate în baza compoziţiei sale au scos la iveală faptul că ajută la eliminarea substanţelor cancerigene şi reduce riscul mutaţiilor, fiind un antiinflamator natural.
La fel ca şi ceaiul verde însă într-o doză mai mică oferă protecţie împotriva radicalilor liberi, deoarece se bucură de o cantitate bună de antioxidanţi.
Află cum se pot reutiliza pliculeţele de ceai AICI
Uşurează simptomele menopauzei
Fitoestrogenii din ceaiul de Rooibos sunt de mare ajutor persoanelor aflate la menopauză, ajutând la diminuarea simptomelor resimţite, şi mai mult de atât aceştia în combinaţia cu antioxidanţii conţinuţi par a fi metoda ideală de a combate efectul îmbătrânirii premature.
Fără a mai pune la dezbatere şi acţiunea sa antimicrobiană, extrem de eficientă mai ales în combaterea colibacililor, a stafilococului auriu sau a candidei.
Acţiunea sa antivirală se pare a fi eficientă şi împotriva virusului HIV, în urma unor studii efectuate în vitro.
Cum se prepară corect infuzia?
Rooibos îl poţi găsi cu uşurinţă la plafar sau în orice magazin de produse naturiste, şi pentru a te bucura de toate efectele sale benefice adaugă o cană de apă clocotită peste o linguriţă plină de plantă şi lasă apoi la infuzat nu mai mult de 5 minute.
Poţi să consumi maxim 2 căni pe zi la care poţi să adaugi în funcţie de preferinţe iasomie, mentă sau coaja de la o lămâie.