Cum să ţii la distanţă bolile specifice iernii

1 2 jpg jpeg

Cimbrişorul ne fereşte de răceli

Cimbrişorul de câmp este un aliat de încredere când vine vorba despre întărirea sistemului imunitar. Remediile obţinute din cimbrişor de câmp au acţiune stimulatoare, făcându-ne mai rezistenţi în faţa răcelilor.

Prepară o infuzie din cimbrişor de câmp din 1-2 linguriţe de plantă la o cană cu apă clocotită. După ce s-a răcit, bea câte două căni pe zi, timp de o săptămână.

Mai poţi încerca şi uleiul esenţial de cimbrişor, pe care îl poţi procura din magazinele cu produse naturiste. Adaugă două picături de ulei de cimbrişor într-o linguriţă cu miere.

Ca să previi infecţiile respiratorii, poţi lua de trei ori pe zi acest preparat, timp de 1-2 săptămâni.

Contraindicaţii: Uleiul esen­ţial de cimbrişor este contraindicat femeilor însărcinate şi copiilor, deoarece poate provoca alergii sau chiar iritaţii. Trebuie evitat contactul cu pielea.

Echinacea, ajutor de nădejde

Echinacea a devenit de-a lungul timpului recunoscută pentru beneficii­le pe care le aduce sistemului imunitar. Produsele din echinacea ajută la creşterea capacităţii organismului de a rezista la diferitele infecţii.

Prepară infuzia de echinacea din două linguriţe de rădăcini mărunţite, pe care le adaugi în 150 ml de apă clocotită.

Lasă la infuzat timp de 15 minute, după care bea câte trei căni pe zi, însă treptat. Şi comprimatele cu pulbere sau cu ulei de echinacea sunt indicate pentru un sistem imunitar rezistent. Ia 1-2 capsule pe zi, timp de 30 de zile, după care faci pauză.

,,Sistemul imunitar nu trebuie să fie doar stimulat, ci şi susţinut. Cel mai indicat este să se consume cât mai multe fructe şi legume proaspete de sezon, însă, în acelaşi timp, să se înceapă şi o cură de 10 zile pe lună cu echinacea”, spune Cristina Bogdan, medic de medicină generală, competenţe în homeopatie şi în apifitoterapie, Centrul Naturopathya Med.

: Tratamentul cu echinacea impune pre­cauţii în cazul celor care suferă de boli autoimune (lupus, scleroză în plăci) sau de hepatită, de tuberculoză ori leucemie. Este contraindicat copiilor sub 2 ani.

Încearcă şi cura cu propolis!

Propolisul este recunoscut pentru nenumăratele sale efecte terapeutice. Tinctura de propolis este recomandată de fitoterapeuţi pentru întărirea sistemului imunitar.

Pentru a o prepara, ai nevoie de 20-30 g de propolis şi 100 ml de alcool de 80-86 de grade. Adaugă propolisul peste alcool, încălzeşte vasul la 30-40 de grade C şi amestecă bine.

Agită amestecul zilnic, timp de o săptămână, după care toarnă-l într-o sticlă. ,,Pentru creşterea imunităţii, poţi face o cură de 10 zile pe lună, timp în care iei 30-40 de picături, de 4 ori pe zi”, sfătuieşte medicul Cristina Bogdan.