Creţuşca calmează durerile reumatice
În medicina naturistă, sunt utilizate părţile aeriene ale plantei şi rădăcina. Sub formă de infuzie, decoct sau tinctură, are acţiune antireumatismală, datorită unor compuşi derivaţi ai acidului salicilic.
Tratează răceala
Planta conţine flavonoide, taninuri, dar şi substanţe ce se găsesc în compoziţia acidului salicilic. În combinaţie cu alte plante, precum busuiocul, cătina sau florile de soc, tratează răceala, scade temperature, favorizând transpiraţia. Pentru scăderea febrei este foarte bună tincture , din care se iau 30 de picături diluate în puţină apă. Planta nu are acelaşi efect în cazul când febra este provocată de o infecţie virală.
Bună în reumatism
Infuzia de creţuşcă, din care se beau 2-3 căni pe zi, are efect diuretic. Pentru reumatism, te ajută o infuzie din flori, din care se beau 2 căni pe zi.
Are acţiune antiinflamatoare. În uz extern, pentru aceeaşi afecţine, se fac fricţiuni cu tinctură în zonele dureroase.
Bun detoxifiant, este un tratament eficient în curăţarea sângelui şi în eliminarea excesului de apă din ţesuturi.
Creţuşca se foloseşte şi contra celulitei, se frecţionează zona afectată cu tinctură, iar în dureri musculare, cu decoct.
Află AICI ce poţi face pentru creşterea imunităţii!
Florile şi frunzele de creţuşcă sunt des folosite în industria cosmetică şi în dermatologie. În unele ţări, pentru aroma sa specială, creţuşca este folosită la prepararea unor băuturi cum sunt berea, vinul sau lichiorul.
Atenţie!
Femeile însărcinate trebuie să evite creţuşca deoarece planta poate provoca naşterea prematură.