Condurul-Doamnei, un tonic din natur─â

1 2 jpg jpeg

I se mai spune ┼či c─âl┼úuna┼č sau nem┼úoaic─â, iar denumirea ┼čtiin┼úific─â este Tropaeolum majus. Planta este originar─â din America latin─â, reg─âsindu-se ├«n special ├«n Bolivia ┼či Peru.

Compu┼čii activi ai plantei

├Än zilele noastre, planta este folosit─â fie de decor fie ├«n scopuri terapeutice. Dac─â nu ┼čtiai, frumoasa plant─â este comestibil─â, ├«ns─â trebuie s─â ai grij─â de unde o procuri, c─âci este posibil s─â fi fost stropit─â cu substan┼úe chimice. De la ea se utilizeaz─â frunzele, florile dar ┼či mugurii. C─âl┼úuna┼čul este bogat ├«n vitamina C, carotenoide ┼či glucozinola┼úi.

Proprietăţi laxative

Mugurii usca┼úi ai nem┼úoaicei au un efect puternic laxativ ┼či nu irit─â flora intestinal─â. Totu┼či ├«nainte de a folosi acest remediu trebui s─â ceri sfatul specialistului.

Combate oboseala

Dac─â te sim┼úi obosit, bea o can─â de ceai de Condurul-Doamnei ┼či te vei revigora. Aten┼úie, nu-l consuma seara c─â s-ar putea s─â nu mai po┼úi s─â dormi. Pui o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â. La┼či la infuzat 5-10 minute, apoi bei.

Dezinfectant natural

Condurul-Doamnei ajut─â la dezinfectarea r─ânilor ├«ns─â are ┼či proprietatea de a vindeca leziunile minore. Fitoterapeu┼úii spun c─â aceast─â plant─â reprezint─â un puternic antibiotic din natur─â, av├ónd ┼či func┼úii de ├«nl─âturare a microbilor.

Tratează infecţiile urinare

Se recomandă pentru ameliorarea simptomelor survenite în cazul infecţiilor tractului urinar. De asemenea, este considerată un leac în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii.

├Änt─âre┼čte sistemul imunitar

Datorit─â con┼úinutului ridicat de vitamina C este considerat─â o plant─â benefic─â pentru sistemul imunitar. O po┼úi utiliza ca leac pentru a preveni apari┼úia ┼či recidiva unei r─âceli.

Contraindica┼úii: femeile ├«ns─ârcinate, cele care al─âpteaz─â ┼či cei care sunt alergici la una dintre substan┼úele plantei, nu au voie s─â o utilizeze ├«n scop terapeutic. Nici cei care sufer─â de boli ale rinichilor, afec┼úiuni ale stomacului ┼či intestinelor nu trebuie s─â o consume.