Condurul-Doamnei, un tonic din natură
I se mai spune şi călţunaş sau nemţoaică, iar denumirea ştiinţifică este Tropaeolum majus. Planta este originară din America latină, regăsindu-se în special în Bolivia şi Peru.
Compuşii activi ai plantei
În zilele noastre, planta este folosită fie de decor fie în scopuri terapeutice. Dacă nu ştiai, frumoasa plantă este comestibilă, însă trebuie să ai grijă de unde o procuri, căci este posibil să fi fost stropită cu substanţe chimice. De la ea se utilizează frunzele, florile dar şi mugurii. Călţunaşul este bogat în vitamina C, carotenoide şi glucozinolaţi.
Proprietăţi laxative
Mugurii uscaţi ai nemţoaicei au un efect puternic laxativ şi nu irită flora intestinală. Totuşi înainte de a folosi acest remediu trebui să ceri sfatul specialistului.
Combate oboseala
Dacă te simţi obosit, bea o cană de ceai de Condurul-Doamnei şi te vei revigora. Atenţie, nu-l consuma seara că s-ar putea să nu mai poţi să dormi. Pui o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Laşi la infuzat 5-10 minute, apoi bei.
Dezinfectant natural
Condurul-Doamnei ajută la dezinfectarea rănilor însă are şi proprietatea de a vindeca leziunile minore. Fitoterapeuţii spun că această plantă reprezintă un puternic antibiotic din natură, având şi funcţii de înlăturare a microbilor.
Tratează infecţiile urinare
Se recomandă pentru ameliorarea simptomelor survenite în cazul infecţiilor tractului urinar. De asemenea, este considerată un leac în tratarea afecţiunilor căilor respiratorii.
Întăreşte sistemul imunitar
Datorită conţinutului ridicat de vitamina C este considerată o plantă benefică pentru sistemul imunitar. O poţi utiliza ca leac pentru a preveni apariţia şi recidiva unei răceli.
Contraindicaţii: femeile însărcinate, cele care alăptează şi cei care sunt alergici la una dintre substanţele plantei, nu au voie să o utilizeze în scop terapeutic. Nici cei care suferă de boli ale rinichilor, afecţiuni ale stomacului şi intestinelor nu trebuie să o consume.