Cimbrul te fereşte de balonare

Printre substanţele care dau cimbrului ((Satureja hortensis) valoare terapeutică se numără uleiul volatil, taninurile, mucilagiile şi substanţele amare.
Ajută în tratamentul unor afecţiuni precum viroza, bronşita şi sinuzita, şi combate unele tulburări digestive. Remediile cu cimbru oferă protecţie cardiacă şi au acţiune antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală.
Cimbrul este un remediu digestiv
Calităţile antiseptice ale cimbrului, cât şi cele digestive şi diuretice combat fermentaţia intestinală. Stimulează pofta de mâncare, reduce spasmele şi este de ajutor în caz de digestie lentă.
Colitele, spasmele digestive, balonarea şi enterocolitele pot fi tratate cu pulbere de cimbru, pentru că are efect antiinflamator. Iei câte o jumătate de linguriţă de pulbere, de 4 ori pe zi, timp de 2 săptămâni.
De asemenea, poţi bea după fiecare masă o cană de infuzie pe care o prepari astfel: torni peste o lingură de plantă uscată, o cană de apă fierbinte. Tratamentul se ţine 2 săptămâni. Aceleaşi remedii le poţi folosi şi pentru stimularea vezicii biliare.
Cimbrul curăţă plămânii
Cimbrul este o plantă deosebit de utilă pe timpul iernii, pentru că poate fi folosită cu succes în tratarea virozelor şi bronşitei acute ori cronice. Tusea, simptom frecvent al acestor afecţiuni, poate fi redus cu tinctură de cimbru.
Tinctura se prepară astfel: 400 g de plantă se lasă la macerat într-un litru de alcool alimentar ori de ţuică. După 2 săptămâni, strecori şi torni în sticlă. Iei câte 10-15 picături pe zi, până când se ameliorează simptomele.
Tratamentul cu tinctură de cimbru are acţiune bronhodilatatoare, expectorantă şi calmantă. În cazul astmului şi pneumoniei foloseşte ulei volatil la inhalaţii pentru decongestionarea căilor respiratorii.
Cimbrul calmează spasmele musculare
Infuziile de cimbru sunt utile în tratarea şi alinarea spasmelor musculare. Poţi prepara o infuzie din 2 linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte (250 ml).
Poţi adăuga şi puţină miere dacă vrei, dar doar când lichidul s-a răcit. La fel de bine, poţi opări o linguriţă de pulbere la o cană de apă, lăsând lichidul acoperit 10-15 minute şi apoi îl filtrezi.
Cimbrul stimulează creşterea părului
Cimbrul poate întări firul de păr, pentru că activează circulaţia capilară (utilizat sub formă de loţiune sau ulei). Persoanele care se confruntă cu rărirea firelor de păr, căderea părului şi calviţie pot încerca şi acest remediu: la interval de câteva zile, se aplică ulei de cimbru, direct la rădăcină, apoi se fricţionează zona, pentru stimularea circulaţiei sangvine la nivelul scalpului. Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist apifitoterapie, Clinica Medas, Bucureşti Cimbrul are proprietăţi antibiotice, antiseptice şi antiinflamatoare, la nivel respirator şi digestiv. De asemenea, stimulează şi îmbunătăţeşte digestia, calmează colicile abdominale şi balonarea şi ajută la normalizarea valorilor colesterolului sangvin „bun“.
Pe lista cu proprietăţile cimbrului se numără şi acţiunea de eliminare a paraziţilor intestinali, efectele bronhodilatatoare, expectorante, acţiunea benefică de la nivel cerebral, pentru că favorizează circulaţia cerebrală şi fluidifică sângele.
Mai mult, cimbrul poate creşte puterea de concentrare, are efecte antioxidante la nivelul neuronilor, reglează tensiunea arterială şi combate starea de oboseală.
INFO: Împotriva oboselii, foloseşte 30 g de cimbru la un litru de apă sau o rămurică la o ceaşcă. Lasă să dea într-un clocot şi apoi infuzează 10-15 minute.
Atenţie! Nu folosi uleiul esenţial de cimbru pe cale internă, fără acordul medicului! Din cauza unor substanţe din componenţa sa, poate irita mucoasele. Este interzis hipertensivilor pentru că poate creşte tensiunea arterială.