Chimenul îmbunătăţeşte digestia
Planta se evidenţiază printr-un gust distinct, uşor amărui şi iute, dar totuşi plăcut. Are un aspect similar cu cel al mărarului, cu frunze fin ramificate, care cresc pe tulpini de 20-30 cm. Frunctele sunt achene mici de circa 5 mm lungime, cafenii, ovalare, alungite, uşor curbate, cu un gust şi miros aromate.
poate fi folosit într-o multitudine de forme, cele mai răspândite fiind pulberea de chimen, infuzia, tinctura, uleiul volatil şi uleiul pentru uz extern.
Este recomandată administrarea de ceai de chimen pentru tratarea afecţiunilor stomacale, precum reglarea sucurilor gastrice acide sau pentru gaze la stomac. Una dintre utilizările sale împortante constă în tratarea tulburărilor gastro - intestinale şi digestive. Pentru prepararea ceaiului de chimen ai nevoie de o linguriţă de seminţe de chimen la o cană cu apă. Pune seminţele în ibric şi încălzeşte-le la foc mare timp de 5 secunde. Lasă ceaiul să dea în clocot, apoi ia-l de pe foc şi lasă-l deoparte câteva minute, ibricul îl acoperi cu o farfurioară. Ceaiul se strecoară şi se foloseşte simplu sau cu miere. Se beau 2-3 căni pe zi.
Seminţele de chimen conţin uleiuri eterice care alungă crampele şi ajută la relaxare. Efectul lor este asemănător cu cel al mentei şi muşeţelului. Seminţele de chimen se pisează şi se pun 2 linguriţe la 1 cană cu apă fierbinte. Se lasă acoperit 10 minute, se strecoară şi se bea. Dacă ai dureri menstruale, bea ceaiul imediat ce simţi un uşor disconfort. Poţi bea 2 căni de ceai pe zi, dintre care, una înainte de culcare.
Ceaiul de chimen este un aliat de nădejde în lupta cu kilogramele în plus. Consumat în mod regulat, contribuie la scăderea în greutate. Pe lângă faptul că acţionează ca un supresor al apetitului, ceaiul de chimen dulce este un bun diuretic şi laxativ, cât şi un antioxidant şi stimulent al metabolismului. Datorită acestor proprietăţi, ceaiul de chimen este recomandat în curele de slăbire. Pentru a prepara un ceai de chimen toarnă 4 linguri de seminţe în apă care deja a dat în clocot, după care lasă ceaiul să fiarbă încă 5 minute, iar apoi ia-l de pe foc şi lasă-l la infuzat 5 minute. Ceaiul se poate bea atât cald, cât şi rece, de 3-4 ori pe zi.
Află AICI cât de dăunători sunt hamburgerii!
Ceaiul de chimen este eficient şi împotriva răcelilor. Astfel, fitoterapia cu chimen este indicată în caz de astm bronşic şi de dureri de cap. Pentru afecţiuni respiratorii de sezon – răceală sau gripă, poţi face o infuzie obţinută dintr-o linguriţă de fructe uscate la o cană cu apă. Se beau 2-3 căni pe zi.
S-a demonstrat că o mână de seminţe de chimen după o masă grea poate îmbunătăţi capacităţile digestive ale stomacului. De asemenea, este benefic în ceea ce priveşte reducerea stării de balonare pe care o resimţi după o masă copioasă.