Ceaiul de rozmarin, bun pentru digestie şi boli de inimă
Preparatele din rozmarin stimulează secreţia sucurilor digestive, au proprietăţi coleretice, colagoge, antiseptice şi diuretice. Uleiul volatil stimulează activitatea psihică şi îmbunătăţeşte oxigenarea creierului.
Folosite intern, frunzele de rozmarin sunt recomandate pentru tratarea problemelor digestive precum crampele abdominale, balonările şi senzaţia de plin. În acelaşi timp, rozmarinul este recunoscut pentru stimularea apetitului şi producţia de sucuri gastrice.
Folosit extern, rozmarinul calmează durerile reumatice şi problemele sistemului circulator. În mod tradiţional, se crede că rozmarinul stimulează circulaţia la nivelul sângelui, iar în combinaţie cu alte mijloace, sprijină funcţia sistemului circulator al inimii.
Experienţele au demonstrat că
poate fi utilizat cu succes şi în tratarea bolilor coronariene. În medicina populară, rozmarinul obişnuia să fie folosit pentru stimularea digestiei, a apetitului, pentru tratarea rănilor şi împotriva balonărilor.
Frunzele de rozmarin sunt rareori consumate sub formă de ceai, însă se regăsesc sub forma de ingredient în diferite combinaţii de ceaiuri. Rozmarinul are mai multe întrebuinţări externe şi se regăseşte în numeroase preparate de baie, creme, uleiuri, şampoane.
Pentru pregătirea ceaiului de rozmarin, toarnă o cană de apă clocotită peste 2 grame frunze de rozmarin tăiate mărunt. Lasă să infuzeze şi strecoară după 15 minute. Preparatele din frunze de rozmarin trebuie evitate în timpul sarcinii şi alăptării ca urmare a efectelor secundare ale uleiului esenţial. Rozmarinul trebuie păstrat în spaţii uscate, reci şi protejate împotriva luminii, în recipiente de sticlă sau metal cu închidere etanş.
Rozmarinul are un efect antispastic asupra tactului biliar şi a intestinului subţire, dar şi un efect antiinflamator şi calmant, sporind circulaţia din vasele inimii şi puterea muşchiului cardiac. Tot la nivel experimental, s-a dovedit şi efectul antiviral împotriva virusului herpetic HSV-1 şi -2.
Extractele pe bază de rozmarin sunt utilizate în industria cosmetică pentru obţinerea loţiunilor ajută la combaterea mătreţii, regenerează părul şi previne căderea excesivă a acestuia, precum şi la tratarea tenusului uscat, matur, cuperotic. De asemenea, preparatele pe bază de rozmarin sunt frecvent folosite în combaterea celulitei.
Poţi face o baie de rozmarin: fierbe 50 grame de frunze de rozmarin într-un litru de apă şi lasă deoparte timp de 15-30 minute. Adaugă soluţia astfel obţinută în apa de baie.