Ceai din coajă de gutui – proprietăţi
Ceaiul din coajă de gutui reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru organism, datorită faptului că acesta este bogat în vitamine şi minerale: provitamina A, vitaminele B1, B2, B6, C, E, PP, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, sulf, cupru.
Ceaiul din coajă de gutui are numeroase proprietăţi
În medicina alternativă, ceaiul de gutui este utilizat pentru proprietăţile sale antiinflamatorii, astringente, analgezice, antispastice, emoliente, digestive, diuretice, expectorante şi tonice.
Ceaiul din coajă de gutui este un bun remediu contra tusei şi răguşelii. În plus, ceaiul din coajă de gutui, în amestec cu flori de tei, este indicat în amigdalite şi răceli. Această licoare este şi un excelent adjuvant în caz de insuficienţă cardiacă şi în bolile de ficat.
În plus, printre proprietăţile ceaiului din coajă de gutui se numără şi faptul că această licoare stimulează apetitul şi, din acest motiv, poate fi consumat de persoanele anemice, slăbite, aflate în convalescenţă.
Pe de altă parte, ceaiul din coji de gutui face minuni în vindecarea pancreatitei. În aceste cazuri se bea de trei ori pe zi câte o cană din această licoare , în cure de minimum trei săptămâni.
Studiile ştiinţifice au demonstrat faptul că anumite substanţe din gutui ajută la distrugerea celulelor maligne, fără a le afecta pe cele normale. Aşadar, şi în cazul persoanelor care au cancer le este recomandat să bea ceai din coji de gutui.
Şi pentru hepatită şi insuficienţă hepatica, se face o cură cu ceai din coji de gutuie, din care se bea câte două căni, zilnic. Acest tratament naturist ar trebui să se desfăşoare pe o perioadă de minimum o lună de zile. Cercetări efectuate în Japonia au pus în evidenţă existenţa în coaja gutuilor a unor substanţe antivirale, care se pare că inhibă dezvoltarea microorganismelor ce declanşează hepatita de tip A, B şi C.
Ceaiul din coji de gutuie – proprietăţi: bun calmant în cazul insomniilor şi a stărilor de agitaţie
Ceaiul din coji de gutuie aşa cum am mai spus are numeroase proprietăţi. Acesta este şi un bun calmant în cazul insomniilor, a stărilor de agitaţie şi a nevrozelor. Îl prepari din coaja de la două-trei gutui şi un litru de apă. Le pui la fiert timp de 20 de minute, după care filtrezi şi bei câte o cană pe zi, până la reducerea simptomelor.
Şi senzaţia de greaţă şi de greutate în stomac pot fi combătute dacă consumi dimineaţa, pe stomacul gol, o cană de ceai din coji de gutui. Neapărat neîndulcită. Această licoare este neîntrecută ca remediu antivomitiv şi ca stimulent al digestiei.
În plus, ceaiul din coji de gutuie este recomandat şi în sarcină. Pe de o parte, este printre puţinele remedii împotriva greţurilor matinale datorită efectului lor anti-vomitiv, pe de altă parte, coaja de gutuie este bogată în vitamine din complexul B, care ajută la dezvoltarea normală a fătului.