Ce putem trata cu ajutorul florilor
Extractele din flori, diluate, acţionează asupra stărilor emoţionale ale unei persoane. Practic, prin această terapie cu flori se ameliorează viaţa psihoactivă şi relaţională, se induce o stare de bine, este prevenită îmbolnăvirea şi este stimulată vindecarea. Cum acţionează elixirele florale Medicul britanic Edward Bach a inventat 38 de elixire pe bază de flori, menite să amelioreze şi să vindece 38 de stări de spirit negative.
Toate formulele florale au proprietăţi de a transforma emoţiile legate de suferinţe într-unele pozitive, spre exemplu ura va deveni bunăvoinţă.
Cu această metodă se pot completa tratamentele bolilor cronice, precum este artroza, hipertensiunea, alergiile, dar şi a dereglărilor psihoactive, cum sunt: angoasele, anxietatea, insomnia, depresia.
De asemenea, terapia tulburărilor comportamentale, precum agresivitate şi pasivitate, poate fi asociată cu floriterapia pentru rezultate mai bune.
Elixirele pe bază de flori nu tratează direct bolile, ci acţionează asupra gândurilor negative şi grăbesc însănătoşirea.
După ce sunt recoltate, în funcţie de perioada lor de înflorire, florile sunt selectate, urmând a fi îndepărtate cele ofilite. Petalele se pun apoi la macerat în apă pură de izvor şi sunt lăsate pentru câteva ore la soare, aproximativ 3-4 ore.
În situaţia în care vremea nu este însorită, amestecul se fierbe timp de o jumătate de oră. Maceratul care se obţine se amestecă cu alcool, astfel încât să rezulte tinctură ori esenţă.
În acest mod sunt şi comercializate, sub formă de tincturi ori esenţe.
Sunt anumite laboratoare care propun comercializarea elixirelor sub formă de granule. Medicul fitoterapeut recomandă, în funcţie de necesităţile tale, dozele şi formulele florale de ajutor.
Printre cele 38 de elixire special create pentru cele 7 categorii de stări emoţionale se numără: caprifoiul, mugurii de castan, castanul alb, castanul roşu, castanul dulce, diocul, cicoarea, fagul, genţiana, măslinul, muştarul, nucul, ovăzul sălbatic, pinul, plopul tremurător, salcia, stejarul, trandafirul sălbatic, ulmul, violeta, vişinul, viţa-de-vie.
Cele 7 categorii de stări emoţionale sunt:
Prima dereglare psihoactivă este frica. Pentru a trata simptomele de teamă se folosesc trandafirii sălbatici, creţişoara, prunul, plopul tremurător şi castanul roşu.
Toate alungă sentimentele de teamă acută, teroare, panică, timiditate, coşmaruri. Spre exemplu, elixirul din castan roşu are proprietăţi de a atenua teama pentru ceilalţi, teama de moarte, teama de a fi o mamă exagerată.
Castanul roşu poate şterge aceste emoţii negative, pe care le înlocuieşte cu: încredere în viaţă, în ceilalţi şi în alegerile lor, respect pentru libertatea celorlalţi.
Următoarea tulburare psihoemoţională este starea de incertitudine şi de descurajare.
Pentru aceste probleme sunt folosite plombangina, scleranthusul, genţiana, grozama, carpenul, ovăzul sălbatic.
Acestea sunt utilizate pentru îndepărtarea emoţiilor precum sunt îndoiala asupra propriei puteri de judecată, nehotărâre, difucultate în a lua decizii, pesimism, disperare, epuizare deznădejde. În locul lor, terapia aduce echilibru interior, gândire pozitivă, ambiţie şi încredere în forţele proprii.