Ce poţi trata cu plantele aromatice
Pătrunjelul reduce inflamaţiile
Pătrunjelul este una dintre cele mai folosite plante aromatice din bucătăria românească. Virtuţile sale vindecătoare sunt uneori ignorate, deşi pătrunjelul ascunde o comoară de vitamine şi de minerale (vitamina C, betacaroten, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi zinc).
Preparatele pe bază de pătrunjel reduc inflamaţiile, stimulează pofta de mâncare, sunt diuretice şi depurative, combat viermii intestinali şi au efect vasodilatator.
Dacă ai hipertensiune arterială, prepară o infuzie din două linguriţe de pătrunjel proaspăt tocat, la 200 ml de apă clocotită. Lasă să se infuzeze 5-10 minute şi strecoară.
Bea 2-3 căni pe zi. Cura cu infuzie de pătrunjel este indicată şi în perioadele de convalescenţă, pentru că asigură organismului cantităţi mari de vitaminele B şi C. Contraindicaţii. Infuzia de pătrunjel poate duce la oprirea lactaţiei, de aceea nu este indicată femeilor care alăptează. Mărarul înlătură balonarea
Conţine potasiu, fosfor, calciu şi sulf, iar în stare proaspătă este o sursă foarte bună de vitamina C. Sub formă de ceai, mărarul stimulează digestia şi te scapă de balonare. Dacă ai aceste probleme, bea o ceaşcă de infuzie de mărar după fiecare masă.
Tot infuzia de mărar este indicată mamelor care alăptează, pentru că stimulează lactaţia. În caz de conjunctivită, pune comprese cu infuzie de mărar, răcită şi bine filtrată. Compresele se schimbă de mai multe ori pe zi. Contraindicaţii. Nu consuma ceai de mărar dacă ai ciclu menstrual abundent.
Ceaiul din frunze de salvie scade febra şi calmează durerile, fiind indicat şi în diabet. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de plantă la o cană cu apă fierbinte şi se îndulceşte cu puţină miere. Totodată, infuzia de salvie cu care îţi clăteşti gura stopează sângerarea gingiilor. Vinul de salvie este recomandat în caz de oboseală cronică.
Într-un litru de vin natural alb, amestecă 100 g de frunze de salvie. Lasă la macerat 8-10 zile, apoi filtrează. Zilnic, ia câte patru linguri de vin după mesele principale. Tratamentul durează zece zile. Contraindicaţii. Ceaiul de salvie nu este indicat în sarcină şi în epilepsie.
Busuiocul face minuni în cazul stărilor de nervozitate, anxietate şi de teamă, combate insomniile şi migrenele. Ceaiul alungă crampele, este antiseptic şi tonic. Alături de oregano, busuiocul previne apariţia aterosclerozei, menţinând elasticitatea vaselor sanguine datorită antioxidanţilor conţinuţi.
Totodată, apără sistemul cardiovascular de efectele stresului şi nu protejează de bolile respiratorii. Dacă treci printr-o perioadă de stres intens, ţine o cură de 20 de zile cu ceai de busuioc preparat dintr-o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită (consumă o jumătate de litru de infuzie pe zi).
În cazul sindromului oboselii cronice, pulberea de busuioc face minuni. Amestecă patru linguri de pulbere cu 12 linguri de miere şi patru linguri de polen. Ia în fiecare zi 4-6 linguri de amestec. Contraindicaţii. Această plantă nu este indicată copiilor sub 3 ani şi femeilor însărcinate.
Rozmarinul alungă oboseala
Rozmarinul are numeroase valenţe terapeutice: alungă oboseala psihică, stresul şi starea de nervozitate. Uleiul de rozmarin sporeşte capacitatea de concentrare şi de memorare, relaxează şi tonifică. Ca infuzie, poate fi folosit pentru calmarea crampelor şi a durerilor menstruale, dar şi în caz de răceală. Înlătură durerile de cap, este folositoare în caz de indigestie sau de balonare.
Loţiunile cu extract de rozmarin stimulează circulaţia periferică, au un efect antiinflamator şi calmează durerile reumatismale. Contraindicaţii. Rozmarinul nu este recomandat femeilor însărcinate, deoarece, consumat în cantităţi mari, poate provoca avort.