Ce nu ştiai că poţi trata cu castane
Mai întâi, este necesar să ştii să deosebeşti castanele comestibile de cele sălbatice. Castanele comestibile au coajă spinoasă şi deasă, care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiţă, sunt mai mari şi mai rotunde decât cele comestibile, iar coaja lor are spini rari şi mai mici.
Dacă primele pot fi consumate fierte sau prăjite, datorită gustului deosebit şi al proprietăţilor benefice pentru organism, castanele sălbatice pot face minuni, dacă sunt administrate cu precauţie, la recomandarea medicului.
Acestea din urmă conţin o substanţă toxică, numită esculină, care are efect anticoagulant, de aceea trebuie evitate de femeile însărcinate, de cele care alăptează şi de persoanele care suferă de afecţiuni renale sau de ficat şi care iau anticoagulante.
Ceaiul calmează crizele de tuse
Când eşti răcit, iar tusea devine insuportabilă, bea un ceai concentrat din castane mărunţite (5 castane la 250 ml de apă). Acesta calmează căile respiratorii şi este un remediu eficient în bronşitele acute.
Se mai poate prepara o infuzie din frunze uscate şi pisate de castan, o lingură la o cană cu apă fiartă, care se lasă acoperită un sfert de oră.
Până când dispar simptomele bronşitei, se consumă în fiecare zi 3 ceşti de infuzie. În caz de febră, se iau câte 10 picături de tinctură din scoarţă de castan, care se găseşte la magazinele cu produse naturiste.
Cataplasmele alină durerile articulare
Sezonul rece intensifică şi durerile reumatice. Iată ce poţi face când articulaţiile încep să provoace dureri. Se fierb 30 de castane în 3 litri de apă şi se lasă să scadă până la jumătate.
Se strecoară, se spală zonele dureroase din două în două zile, timp de un sfert de oră. Se mai pot face cataplasme locale cu piure de castane, care se ţin aproximativ 20 de minute pe locul dureros.
Escina din compoziţia castanelor comestibile are acţiune antiinflamatoare. Piureul se prepară din făină de castane şi făină de grâu, în părţi egale, peste care se adaugă oţet şi se amestecă bine. Cataplasmele se ţin 20 de minute.
Piureul este leac şi pentru varice
Se fierb 10 castane în coajă, timp de trei sferturi de oră, apoi se descojesc şi se pisează. Piureul se poate consuma în caz de hemoroizi. Este bine să se consume câte un bol de două ori pe zi, îndulcit cu miere, după preferinţă.
Cu creme care au în compoziţie extract din castan se pot masa zonele dureroase cu varice. După doar câteva aplicări se va simţi o îmbunătăţire a circulaţiei periferice.
Tinctura vine de hac hemoroizilor
Pentru tratamentul hemoroizilor, se recomandă tinctura de castane, cu care se tamponează local. Aceasta se prepară din 250 g de castane cu coajă şi un litru de alcool de 40 de grade, care se lasă la macerat 2 săptămâni.
Se strecoară apoi şi se toarnă într-un vas ermetic. Leacul se poate utiliza şi pentru reducerea simptomelor varicelor. În acest caz, se recomandă 10-15 picături pe zi.
Unguentul, bun pentru tenul sensibil
Extractul din castane sălbatice are efecte deosebite asupra circulaţiei sangvine şi este adesea utilizat în cremele pentru îngrijirea tenului sensibil şi a celui cuperozic.
Escina şi alte substanţe binefăcătoare din castane reduc vinişoarele roşii vizibile, accelerând circulaţia sângelui şi fortificând venele. Unguentul se prepară din castane fierte şi curăţate de coajă, pasate şi amestecate cu un unt vegetal, de exemplu unt de shea sau de cocos, nerafinat şi fără parfum, în părţi egale.
Info: Castanele comestibile au o cantitate mare de zaharuri, de aceea nu sunt indicate persoanelor cu diabet sau obeze. În plus, dacă se administrează medicamente anticoagulante, care subţiază sângele, trebuie să se evite piureurile de castane sau alte preparate, care pot intensifica acţiunea.
Pont: În convalescenţă, castanele ajută corpul să se refacă mai repede. Ştiai că... ...există şi o legendă românească a castanului? Se spune că un tânăr dobrogean, pe numele Castan, rămas fără tată şi cu o mamă grav bolnavă, îşi spunea necazurile unui pom falnic de la marginea pădurii.
Când s-a stins şi mama sa, Castan i s-a plâns copacului că n-a avut bani nici de lumânări. Din a doua zi pomul a început să facă flori de forma unor lumânări. Minunea l-a făcut pe Castan să creadă că petalele, frunzele şi fructele sunt de la Dumnezeu şi le-a trasformat în tot felul de leacuri. Locuitorii satului i-au pus pomului numele castan, după băiatul care i-a descoperit puterile vindecătoare.
Dr. Ruxandra Constantina,
medic specialist apifitoterapie
Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, Bucureşti,
Telefon: 0733.299.355
Castanele sălbatice şi cele comestibile, administrate sub formă de extracte din muguri, ajută la îmbunătăţirea circulaţiei venoase şi limfatice. De asemenea, principiile active pe care le conţin au efect decongestionant şi tonifiant al pereţilor vasculari.
Poţi face cure periodice de 1-2 luni, cu 10-15 picături de tinctură de castan, de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. Remediile pe bază de frunze ori de tinctură de castan au acţiune antiinflamatoare, astringentă, antioxidantă, antiedematoasă şi capilaro-protectivă.