Ce nu ştiai că poţi trata cu borş. Plus cum îl prepari acasă
Folosit îndeosebi la acrirea ciorbelor, borșul are numeroase beneficii pentru sănătate. În plus, datorită proprietăților sale poate fi folosit cu succes și în curele de slăbire.

1. Leac împotriva mahmurelii
Borşul se formează în urma fermentaţiei tărâţelor de grâu. Acest produs natural conţine vitamina C, complexul de vitamine B, minerale şi are capacitatea de a te trezi din beţie. Astfel, dacă ai exagerat cu alcoolul, bea 1 litru de borş de putină pentru a scăpa de ameţeală, durerea de cap şi de senzaţia de vomă. Fă acest lucru şi a doua zi.
2. Ţine la distanţă bolile respiratorii
Consumul de borş în fiecare zi ajută în tratarea bronşitei, a astmului şi a sinuzitei. În plus, acest remediu previne apariţia complicaţiilor. Cura cu borş se ţine 3 săptămâni, în care se beau 2 căni de borş, cu 15 minute înainte de masă.
3. Alungă oboseala
Dacă te simţi epuizat şi fără chef de viaţă, bea jumătate de litru de borş dintr-o dată, pentru revigorarea rapidă a organismului. În plus, dacă vrei să fii în formă, bea 250 ml de borş cu un sfert de oră înainte de fiecare masă principală, 20 de zile. Fă o pauză de 7 zile, după care repetă cura.
4. Te scapă de durerile de cap
Dacă migrenele nu-ţi dau pace şi te simţi şi ameţit, bea un litru de borş în decursul unei zile. Este bine ca acest remediu să fie însoţit şi de masarea tâmplelor cu oţet de mere.
5. Te ajută să slăbeşti
Borşul de putină îţi vine în ajutor şi dacă te lupţi cu kilogramele în plus. Dacă vrei să slăbeşti, bea 7 zile la rând, un tonic pe care ţi-l poţi prepara chiar la tine acasă. Pune într-un vas încăpător 500 ml borş proaspăt, 2 litri de apă plată, zeama de la o lămâie şi 3 linguri de miere. Amestecă bine ingredientele şi apoi toarnă amestecul în sticle, pe care le ţii la temperatura camerei. Bea 500 de ml în fiecare zi. Vei vedea primele rezultate după 3-4 zile.
6. Calmează crizele de fiere
Dacă ai dureri abdominale, ţi-e greaţă, te simţi balonat şi ai senzaţia de „gură amară“ este posibil să suferi o criză de fiere. Poţi să scapi de aceste simptome dacă bei pe stomacul gol o cană cu borş de putină, cu 15 minute înainte de masă.
7. Ţine glicemia sub control
O cană de borş consumată înaintea meselor principale reglează nivelul glicemiei. În plus, leacul este indicat şi persoanelor care se află în convalescenţă.
Atenţie! Consumul de borş nu este recomandat persoanelor care au probleme gastrice, întrucât este posibil să nu-l tolereze.
Aşa îl prepari acasă
Ai nevoie de Pentru drojdia de borş 250 g tărâţe 1 felie de pâine albă Pentru borş 400 g tărâţe 100 g mălai 1 creangă de vişin 2 fire leuştean 5 l apă
Pune într-un vas încăpător 250 g de tărâţe de grâu şi o felie de pâine albă ruptă în bucăţi. Toarnă apă rece peste compoziţie, până obţii o pastă groasă. Nivelează, acoperă vasul şi lasă-l la temperatura camerei 2 zile, până fermentează.
Într-un recipient din lemn sau un borcan de 10 litri (în niciun caz nu folosi vase metalice!) adaugă huştile, cele 400 g de tărâţe şi mălaiul. Toarnă 4-5 litri de apă clocotită, amestecă şi pune creanga de vişin şi leuşteanul. Acoperă cu un capac şi lasă deoparte 24 de ore, amestecând din când în când.
Trece borşul printr-o pânză de bumbac şi toarnă-l în sticle sau borcane pe care le ţii la frigider. Aşa se păstrează 1-2 săptămâni, până când borşul îşi schimbă culoarea. Tărâţele care rămân le pui într-un borcan şi le dai la rece pentru 2 luni. Poţi să le foloseşti pentru prepararea unui alt borş.