Ce boli ţine deoparte lucerna

1 lucerna jpg jpeg

Cunoscută mai mult ca sursă de hrană pentru animale şi mai puţin pentru calităţile terapeutice, lucerna oferă surprize deloc de neglijat. Frunzele plantei conţin o adevărată farmacie de substanţe binefăcătoare pentru sănătate.

Bogaţia de enzime din luceră, de substanţe esenţiale pentru sănătate, cum sunt betacarotenul, vitaminele B6, C, E, K şi U, dar şi minerale (calciu, fosfor, potasiu, magneziu) recomandă lucerna într-o serie de probleme de sănătate. De exemplu, leacurile din plantă pot diminua disconfortul apărut la nivelul coloanei vertebrale, pot ajuta în caz de hemoragie şi favorizează activitatea glandei pituitare. Fitoestrogenii din frunze au proprietăţi de reglare a simptomelor în timpul menstruaţiei şi menopauzei, iar în perioada alăptării, aceştia ajută prin stiluarea lactaţiei.

În farmacii găseşti lucernă sub formă de ceai, suplimente naturale tinctură, pulbere sau tablete. De asemenea, din magazinele naturiste poţi achiziţiona lăstari sau germeni de lucernă din care poţi face salate cu efect revigorant. Atenţie! Înainte de administrarea produselor cu lucernă este bine să ceri sfatul medicului, pentru că această plantă are şi câteva contraindicaţii.

Cum se prepară ceaiul de lucernă

Ca să faci infuzia de lucernă ai nevoie de 1 linguriţă de plantă uscată şi mărunţită şi de 200 ml de apă fierbinte. Torni apa peste plantă şi laşi amestecul la infuzat, un sfert de oră, acoperit. Strecori şi bei câte câte 2 căni de infuzie pe zi, o dată la 2 zile, aproximativ 3 luni, apoi faci pauză de 1 lună. Dacă nu poţi consuma infuzia ca atare, poţi să faci un amestec de lucernă cu altă plantă, mai aromată, ca să îmbunătăţeşti aroma infuziei.

Îmbunătăţeşte sistemul digestiv

Printre vitaminele conţinute de lucernă se numără şi vitamina U, cunoscută şi ca vitamina antiulcer. Graţie acestei substanţe nutritive, lucerna poate fi adjuvant în tratamentul împotriva problemelor digestive. Vitamina U acţionează pozitiv asupra stomacului, reînnoind mucoasa afectată de ulceraţii. Practic, prin efectul alcalin al lucernei este anihilată reacţia dăunătoare a sucului gastric. Infuzia din lucernă are efect uşor laxativ, prin urmare poate combate şi constipaţia. La nevoie, bea o ceaşcă de infuzie. Pentru constipaţii cronice, tratamentul poate dura până la 7 zile, când trebuie să bei 2 căni de infuzie zilnic.

Are efect detoxifiant 

Infuzia de lucernă poate fi recomandată şi pentru proprietăţile tonice şi de întărire a imunităţii, însă, cel mai des, este indicată în detoxificare. Cantitatea ridicată de fibre favorizează absorbţia şi eliminarea toxinelor din organism, purificând sângele şi îmbunătăţind starea generală de sănătate, în special funcţia ficatului.

Pentru rezultate bune, bea 1 lună infuzie de lucernă şi vei resimţi o creştere a rezistenţei fizice şi psihice, şi te vei bucura de efecte pozitive la nivelul sistemului imunitar.

Opreşte hemoragiile

Dacă ciclul menstrual este abundent, ceaiul de lucernă ar putea fi un remediu de ajutor. Datorită compoziţiei binefăcătoare, această licoare ajută la prevenirea sângerărilor abundente. Bogată în clorofilă, lucerna oferă corpului şi beneficii antimicrobiene şi antifungice. În acest sens, dacă ai o rană deschisă, aplică pe piele o cataplasmă cu frunze crude, zdrobite, de lucernă şi las-o să acţioneze cel puţin 10 minute. În caz de hemoragii, cere sfatul medicului înainte de a lua remedii pe bază de lucernă. Dacă iei anticoagulant (heparină, warfarină), evită remediile pe bază de lucernă

Bine de ştiut!

Ceaiul de lucernă aduce beneficii şi în caz de artrită, astm, respiraţie urât mirositoare, infecţii, diabet, leziuni ale pielii, febră, osteoporoză, chiar şi în caz de carii dentare. 

Este bine să ştii că lucerna poate interfera cu acţiunea anticoncepţionalelor şi, deci, efectul de prevenire a unei sarcini nedorite poate fi anulat.

@herbco.com