C─âtina te pune pe picioare dup─â boal─â

1 2 jpg jpeg

Lipsa poftei de m├óncare, oboseala ┼či sl─âbiciunea sunt c├óteva dintre st─ârile pe care le avem atunci c├ónd ne refacem dup─â o boal─â.

Pentru c─â suntem mai vulnerabili ├«n convalescen┼ú─â, at├ót fizic, c├ót ┼či psihic, este mai mult dec├ót necesar s─â ne ÔÇ×hr─ânimÔÇŁ imunitatea cu vitamine ┼či cu minerale.

Pe l├óng─â o alimenta┼úie care s─â includ─â toate grupele de nutrien┼úi, putem ├«ncerca ┼či diverse remedii din plante, care s-au dovedit eficiente ├«n convalescen┼ú─â.

Unul dintre acestea este c─âtina, pe care o po┼úi consuma sub form─â de suc (100 ml de dou─â ori pe zi, se bea p├ón─â ├«n ora 14.00), infuzie (o linguri┼ú─â de fructe la 250 ml de ap─â clocotit─â; se infuzeaz─â 10 minute ┼či se beau dou─â c─âni pe zi, timp de 20 de zile) sau sirop (copii ÔÇô dou─â linguri┼úe/zi, adul┼úi, dou─â linguri/zi, p├ón─â la ora 14.00).

M─âce┼čele te vitaminizeaz─â

Sl─âbit din cauza bolii, organismul are nevoie de ÔÇ×├«nt─âritoriÔÇŁ. Un aliat de n─âdejde sunt m─âce┼čele, fructe cu un con┼úinut bogat de vitamina C ┼či de betacaroten, substan┼úe care ajut─â imunitatea.

Timp de 20 de zile, bea zilnic c├óte dou─â c─âni cu infuzie de m─âce┼če, preparat─â dintr-o linguri┼ú─â de fructe la 250 ml de ap─â clocotit─â (las─â la infuzat 10 minute).

┼×i fructele scoru┼čului de munte ├«┼úi redau vitalitatea pierdut─â ├«n convalescen┼ú─â. Cu un con┼úinut apreciabil de vitamine (C, B1, B2, B3) ┼či de s─âruri minerale, aceste fructe ne m─âresc capacitatea natural─â de ap─ârare, reduc oboseala ┼či sunt tonic nervos.

Infuzia o ob┼úii dintr-o linguri┼ú─â de fructe la 250 ml de ap─â fiart─â. La┼či la infuzat 20 de minute ┼či o bei la temperatura camerei, trei c─âni zilnic, ├«ntr-o cur─â de 20 de zile.

Lichenul de piatră redă pofta de mâncare

Dacă ai avut o infecţie virală sau bacteriană, lichenul de piatră este remediul de care ai nevoie.

┼×i pentru c─â dup─â boal─â ai putea avea mai pu┼úin─â poft─â de m├óncare, afl─â c─â aceast─â plant─â ├«┼úi stimuleaz─â apetitul.

Po┼úi lua lichenul de piatr─â sub form─â de pulbere (o ob┼úii dac─â dai planta prin r├ó┼čni┼úa electric─â) ÔÇô o linguri┼ú─â de trei ori pe zi sau de infuzie, pentru care ai nevoie de o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â. Se infuzeaz─â jum─âtate de or─â ┼či se beau trei c─âni pe zi, ├«nainte de mese.

Mai po┼úi citi ┼či:

- Uleiul de cătină, recomandat pentru îngrijirea corporală

- 5 boli tratate cu c─âtin─â

- Avantajele terapiei cu c─âtin─â

Lipsă de vlagă? Încearcă traista-ciobanului!

Starea de mole┼čeal─â este frecvent─â ├«n convalescen┼ú─â. ├Än acest caz, dau rezultate bune plante precum traista-ciobanului, angelica ┼či urzica.

Traista-ciobanului o consumi ca infuzie (o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â clocotit─â, dou─â c─âni pe zi, p├ón─â la dispari┼úia simptomelor), angelica - sub form─â de decoct (o linguri┼ú─â de r─âd─âcin─â la 250 ml de ap─â, se fierb 5 minute ┼či se las─â la infuzat 10 minute, se beau dou─â c─âni pe zi), iar urzica se administreaz─â ca tinctur─â (10 pic─âturi de trei ori pe zi, timp de o lun─â).

Dac─â ai anemie, po┼úi consuma urzica ┼či ca infuzie, pe care o prepari dintr-o lingur─â de plant─â la 150 ml de ap─â fierbinte. Po┼úi bea c├óte trei c─âni pe zi, o s─âpt─âm├ón─â.

Ce mai poţi încerca în convalescenţă

Reflexoterapie

Acupunctur─â

Homeopatie (Arnica, Avena sativa, Pulsatilla, Thuya)

Aromaterapie (ulei de portocale, de santal sau de ienup─âr ÔÇô 3 pic─âturi ├«n lamp─â)

Meloterapie (ÔÇ×Lacul lebedelorÔÇť ÔÇô Ceaikovski)

Doctor Click! S─ân─âtate v─â sf─âtuie┼čte

Dr. Cristina B─âl─ânescu, medic primar medicin─â general─â, cu competen┼úe ├«n terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucure┼čti

2 jpg jpeg

Cura cu l─âpti┼čor de matc─â, de ajutor

Convalescen┼úa reprezint─â o perioad─â de tranzi┼úie prin care trece bolnavul, din momentul ├«n care ├«ncepe procesul de vindecare ┼či p├ón─â la ├«ns─ân─âto┼čirea deplin─â.

├Än aceast─â perioad─â, pot exista urm─âtoarele manifest─âri care pot fi comb─âtute naturist: apetit redus, stare de sl─âbiciune ┼či oboseal─â.

├Än cazul absen┼úei poftei de m├óncare, sunt recomandate: acupunctura, kinetoterapia ┼či tratamentul fitoterapeutic.

Se poate face o cur─â cu l─âpti┼čor de matc─â (o lun─â, se administreaz─â diminea┼úa, pe stomacul gol, c├óte dou─â capsule de 300 mg, zilnic) sau cu polen (timp de trei luni, se ia c├óte o lingur─â cu v├órf de polen, pus ├«ntr-un pahar mare, cu suc proasp─ât de citrice, ├«ndulcit cu miere).

Mai sunt indicate infuzia de busuioc (o linguri┼ú─â de plant─â la 200 ml de ap─â clocotit─â) sau cea de coada-┼čoricelului (o linguri┼ú─â de plant─â la 250 ml de ap─â fierbinte).