Cătina te pune pe picioare după boală

1 2 jpg jpeg

Lipsa poftei de mâncare, oboseala şi slăbiciunea sunt câteva dintre stările pe care le avem atunci când ne refacem după o boală.

Pentru că suntem mai vulnerabili în convalescenţă, atât fizic, cât şi psihic, este mai mult decât necesar să ne „hrănim” imunitatea cu vitamine şi cu minerale.

Pe lângă o alimentaţie care să includă toate grupele de nutrienţi, putem încerca şi diverse remedii din plante, care s-au dovedit eficiente în convalescenţă.

Unul dintre acestea este cătina, pe care o poţi consuma sub formă de suc (100 ml de două ori pe zi, se bea până în ora 14.00), infuzie (o linguriţă de fructe la 250 ml de apă clocotită; se infuzează 10 minute şi se beau două căni pe zi, timp de 20 de zile) sau sirop (copii – două linguriţe/zi, adulţi, două linguri/zi, până la ora 14.00).

Măceşele te vitaminizează

Slăbit din cauza bolii, organismul are nevoie de „întăritori”. Un aliat de nădejde sunt măceşele, fructe cu un conţinut bogat de vitamina C şi de betacaroten, substanţe care ajută imunitatea.

Timp de 20 de zile, bea zilnic câte două căni cu infuzie de măceşe, preparată dintr-o linguriţă de fructe la 250 ml de apă clocotită (lasă la infuzat 10 minute).

Şi fructele scoruşului de munte îţi redau vitalitatea pierdută în convalescenţă. Cu un conţinut apreciabil de vitamine (C, B1, B2, B3) şi de săruri minerale, aceste fructe ne măresc capacitatea naturală de apărare, reduc oboseala şi sunt tonic nervos.

Infuzia o obţii dintr-o linguriţă de fructe la 250 ml de apă fiartă. Laşi la infuzat 20 de minute şi o bei la temperatura camerei, trei căni zilnic, într-o cură de 20 de zile.

Lichenul de piatră redă pofta de mâncare

Dacă ai avut o infecţie virală sau bacteriană, lichenul de piatră este remediul de care ai nevoie.

Şi pentru că după boală ai putea avea mai puţină poftă de mâncare, află că această plantă îţi stimulează apetitul.

Poţi lua lichenul de piatră sub formă de pulbere (o obţii dacă dai planta prin râşniţa electrică) – o linguriţă de trei ori pe zi sau de infuzie, pentru care ai nevoie de o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită. Se infuzează jumătate de oră şi se beau trei căni pe zi, înainte de mese.

Mai poţi citi şi:

- Uleiul de cătină, recomandat pentru îngrijirea corporală

- 5 boli tratate cu cătină

- Avantajele terapiei cu cătină

Lipsă de vlagă? Încearcă traista-ciobanului!

Starea de moleşeală este frecventă în convalescenţă. În acest caz, dau rezultate bune plante precum traista-ciobanului, angelica şi urzica.

Traista-ciobanului o consumi ca infuzie (o linguriţă de plantă la 250 ml de apă clocotită, două căni pe zi, până la dispariţia simptomelor), angelica - sub formă de decoct (o linguriţă de rădăcină la 250 ml de apă, se fierb 5 minute şi se lasă la infuzat 10 minute, se beau două căni pe zi), iar urzica se administrează ca tinctură (10 picături de trei ori pe zi, timp de o lună).

Dacă ai anemie, poţi consuma urzica şi ca infuzie, pe care o prepari dintr-o lingură de plantă la 150 ml de apă fierbinte. Poţi bea câte trei căni pe zi, o săptămână.

Ce mai poţi încerca în convalescenţă

Reflexoterapie

Acupunctură

Homeopatie (Arnica, Avena sativa, Pulsatilla, Thuya)

Aromaterapie (ulei de portocale, de santal sau de ienupăr – 3 picături în lampă)

Meloterapie („Lacul lebedelor“ – Ceaikovski)

Doctor Click! Sănătate vă sfătuieşte

Dr. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe în terapii complementare, Centrul Medical Clar Med, Bucureşti

2 jpg jpeg

Cura cu lăptişor de matcă, de ajutor

Convalescenţa reprezintă o perioadă de tranziţie prin care trece bolnavul, din momentul în care începe procesul de vindecare şi până la însănătoşirea deplină.

În această perioadă, pot exista următoarele manifestări care pot fi combătute naturist: apetit redus, stare de slăbiciune şi oboseală.

În cazul absenţei poftei de mâncare, sunt recomandate: acupunctura, kinetoterapia şi tratamentul fitoterapeutic.

Se poate face o cură cu lăptişor de matcă (o lună, se administrează dimineaţa, pe stomacul gol, câte două capsule de 300 mg, zilnic) sau cu polen (timp de trei luni, se ia câte o lingură cu vârf de polen, pus într-un pahar mare, cu suc proaspăt de citrice, îndulcit cu miere).

Mai sunt indicate infuzia de busuioc (o linguriţă de plantă la 200 ml de apă clocotită) sau cea de coada-şoricelului (o linguriţă de plantă la 250 ml de apă fierbinte).