Cât de sigure sunt remediile naturale?

1 2 jpg jpeg

Există foarte multe controverse în privinţa siguranţei remediilor din plante. Sunt cercetări care au evidenţiat riscuri potenţiale şi efecte adverse care în trecut nici nu erau bănuite. Însă, acelaşi lucru este valabil şi pentru medicamente, alimente sau băuturi şi pentru multe dintre produsele pe care le folosim zi de zi. Adevărul este că, dacă sunt consumate cu grijă şi dacă se respectă doza, remediile din plante sunt extrem de benefice pentru organism. Identificarea corectă a plantelor, esenţială Ce trebuie să se facă ca remediile din plante să nu ne pună în pericol sănătatea? În primul rând, identificarea corectă este esenţială atunci când culegem plante pentru a le folosi în prepararea remediilor naturale. Trebuie avut în vedere că unele plante toxice seamănă cu altele, care sunt inofensive. De exemplu, pătrunjelul câinelui şi cucut, care sunt otrăvitoare, le puteţi confunda cu mare uşurinţă cu smirna, o plantă care poate fi folosită în prepararea a numeroase mâncăruri , dar care se regăseşte şi în unele remedii.

Aşa că, dacă nu vă pricepeţi la pante, ar trebui să încercaţi să le procuraţi din surse sigure. Nu le culegeţi de pe marginea drumului şi nici nu le cumpăraţi din piaţă de la oameni neautorizaţi.

Este adevărat şi că unele plante pot provoca efecte adverse, precum tulburări gastrointestinale, dureri de cap sau urticarie. Câteva dintre acestea chiar pot avea efecte adverse grave, cum ar fi leziuni hepatice; deobicei acest lucru se întâmplă foarte rar şi asta dacă sunt luate în cantităţi mari. La primul semn de reacţie adversă trebuie să mergi de urgenţă la un spital pentru a fi văzut de un medic sau să vizitezi un fitoterapeut acreditat.

Mai sunt şi situaţii în care, alte plante, aparent inofensive, cum ar fi gălbenelele, le pot provoca reacţii alergice unor persoane. Celor predispuşi la alergii li se recomandă să înceapă cu o cantitate mică din orice produs de plante, apoi să mărească doza dacă totul este în regulă.