Brânca-ursului reglează tensiunea
Brânca-ursului creşte în România dar şi în restul Europei, în zonele montane. La magazinele naturiste se găseşte sub formă de ceai, comprimate, tinctură şi pulbere.
Planta acţionează ca antispastic digestiv şi uterin, calmant general, carminativ, hipotensor, afrodisiac. De asemenea, reglează activitatea nervoasă, este puternic stimulent al activităţii gonadelor, al imunităţii locale nespecifice (la nivel renal şi genital). Este tonic general şi digestiv, vasodilatator genital şi periferic, dar şi vermifug.
Un bun remediu contra hipertensiunii arteriale
Acest „ginseng natural“ este un hipotensor excelent, previne şi combate hipertensiunea arterială, ajutând şi în ameliorarea simptomelor circulaţiei periferice deficitare, adică îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul mâinilor şi picioarelor care sunt reci. Pentru reglarea tensiunii arteriale se iau 4-6 comprimate de brânca-ursului zilnic, timp de 6 săptămâni, apoi 2 săptămâni se face pauză. Trebuie luate regulat la aceleaşi ore, (06.00, 12.00, 18.00 şi 22.00).
Tratează infertilitatea
Bărbaţii şi femeile pot încerca remedii pe bază de brânca-ursului dacă au probleme legate de procreere. Dă rezultate în reglarea ciclului menstrual, anexită, sterilitate masculină şi feminină, frigiditate, amenoree, impotenţă vasculară şi hormonală şi simptome apărute la menopauză. Pentru stimularea fertilităţii la femei se procedează astfel: fie iei 3 capsule pe zi, fie 1 linguriţă de tinctură diluată în 100 ml de apă, de 3-4 ori pe zi. Fitoterapeuţii recomandă ca tratamentul cu brânca-ursului să dureze între 3 şi 6 luni. Pentru doamne, comprimatele se iau începând din ultima zi a menstruaţiei şi se continuă până la ovulatie, când se întrerupe tratamentul pentru a nu pune în pericol eventualul embrion format. Dacă după acest tratament cu capsule nu obţii rezultate, poţi folosi tinctura astfel: 2 linguriţe diluate în apă, de 3 ori pe zi, pornind din ultima zi a ciclului, până la ovulaţie.
În cazul sterilităţii masculine se recomandă să iei, pe stomacul gol, 1 linguriţă de pudră de brânca-ursului diluată într-o cană cu apă. Acest leac stimulează secreţia gonadelor şi dilată vasele genitale. De asemenea, creşte numărul spermatozoizilor şi abilitatea lor de mişcare.
Sub formă de tinctură, planta are o putere de acţiune mult mai mare şi mai rapidă. Cum se prepară: pune în râşniţa de cafea o cantitate egală de flori şi seminţe de brânca-ursului. Umple apoi un borcan cu 1/3 de pudră de plantă, iar restul cu alcool de 70 de grade obţinut din cereale. Pune capacul şi lasă la macerat 8-10 zile, amestecând din când în când. După aceea, strecoară conţinutul şi păstrează-l în sticle mici, închise la culoare. Pe stomacul gol, ia 1 linguriţă de tinctură diluată într-o jumătate de pahar cu apă, de 3 ori pe zi. Ţine această cură minim 6 luni, având grijă să ai un stil de viaţă sănătos.
Afrodiziac din natură
Prin efectul său antispasmodic, brânca-ursului stimulează activitatea ovariană, ajutând în relaxarea muşchilor de la nivelul vaginului şi uterului. Brânca-ursului are efectul de reducere a anxietăţii, crescând dorinţa sexuală şi reglând menstruaţia. Femeile cu probleme legate de frigiditate pot lua 2 comprimate în doză unică, cu 15 minute înaintea actului sexual. Cei cu tulburări de erecţie pot lua brânca-ursului sub formă de tinctură, cu 10-30 de minute înaintea actului sexual.
Doză recomandată este de 1-3 linguriţe (adică 4-12 ml), care se administrează de preferat diluate în apă şi pe stomacul gol. Acţionează ca un vasodilatator puternic la nivelul vaselor care alimentează cu sânge zona genitală. Pentru a avea efectul scontat este indicat să renunţi la vicii, (fumat şi alcool) dar şi la alimentele bogate în grăsimi animale. În caz de amenoree, infertilitate la femei şi insuficienţă ovariană, se ia pe stomacul gol, 1 linguriţă de pudră de brânca-ursului cu puţină apă, de 3 ori pe zi. Efectele devin vizibile după prima lună de tratament.
Previne apariţia bolilor aparatului genital
Femeile care au consumat această plantă au fost mai ferite de bolile transmise pe cale sexuală (gonoree, sifilis, chlamydia), dar şi de alte probleme apărute în zona intimă: anexite şi metroanexite. În timpuri străvechi, brânca-ursului era folosită de ambele sexe pentru a se feri de boli genitale. Totuşi în zilele noastre, din cauza agresivităţii germenilor nu trebuie să te bazezi doar pe acest remediu. Femeile cu anexite şi metroanexite pot lua 3-6 comprimate pe zi, în cure de 21 de zile cu 10 zile pauză.
Precauţii şi contraindicaţii
Nu trebuie să depăşeşti doza zilnică recomandată deoarece planta poate declanşa reacţii alergice, hipotensiune şi vasodilataţie periferică. Cei care au probleme cu prostata (ştiute sau manifestate) trebuie să aibă grijă cu această plantă, deoarece se pot activa sau agrava. Gravidele şi cele care alăptează nu au voie să o consume.
Sfatul specialistului
Dr. Daniela Buşneag, specialist în medicină generală, apifitoterapie şi homeopatie, Centrul de Sănătate şi Viaţă Armonia, Bucureşti
Brânca-ursului reglează tensiunea datorită uleiurilor sale volatile şi furano-cumarinelor. Pentru tratament se pot folosi comprimate din seminţe şi rădăcină. În caz de hipotensiune se poate asocia tinctura de brânca-ursului cu ceaiul de maghiran. Are efect vasodilatator periferic, mărind circulaţia sângelui la mâini şi picioare. Se iau 4 linguriţe pe zi, pe stomacul gol, timp de 26 de luni. Este un produs ce poate fi folosit şi în astenie sexuală şi infertilitate.