Beneficiile ceaiului de scumpie

1 2 jpg jpeg

În scop terapeutic, de la scumpie se folosesc frunzele şi scoarţa, care conţin substanţe cu proprietăţi antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice, astringente, antihemostatice etc.

Frunzele conţin taninuri cu rol eficient în bolile de ficat iar scoarţa este indicată îndeosebi în tratamentul incontinenţei urinare dar nu numai.

Iată în ce tratamente poţi folosi ceaiul de scumpie!

Beneficiile ceaiului de scumpie - ameliorează problemele digestive

Diareea, senzaţia de vomă, gastrita, enterocolita - sunt doar câteva dintre problemele digestive ce pot fi ameliorate cu ajutorul ceaiului de scumpie. Pentru tratarea afecţiunilor digestive, se fierb două linguriţe de plantă în 250 de ml de apă şi se beau două căni pe zi, cu înghiţituri mici.

Beneficiile ceaiului de scumpie - are efecte pozitive asupra stării interioare

Ceaiul de scumpie are efecte pozitive şi asupra stării interioare, oferă posibilitatea de a avea o atitudine mai calmă, elimină stresul, agitaţia şi anxietatea.

Beneficiile ceaiului de scumpie - dermatite, eczeme, răni, psoriazis

Pentru vindecarea afecţiunilor dermatologice se amestecă câte 2 linguri frunze de scumpie, salvie, conuri de hamei, câte 4 linguri rădăcini de iarbă mare şi de pir târâtor, fructe de păducel, iarbă de dentiţă. Trei linguri de amestec se fierb în 500 ml apă, timp de 10 minute, pe un foc mic. După primul clocot, se infuzează ceaiul 4 ore în termos sau într­un vas învelit în plapumă. Intern, se beau câte 50 ml, de 3 ori pe zi, la 2 ore după masă, iar extern, se aplică pe locurile afectate, de 2 ori pe zi, un prosop de bumbac îmbibat cu infuzia obţinută. Ceaiul se adaugă în cadă când bolnavul (în special cu psoriazis) face băi.

Beneficiile ceaiului de scumpie - pneumonie şi bronşite (cu dureri în piept)

Se amestecă câte 2 linguri de frunze de scumpie, eucalipt, isop, flori de muşeţel şi o lingură de sună­toa­­re. Se infuzează 6 linguri pline de amestec, în 2 litri de apă, timp de o oră, în termos. Se bea călduţ, câte 100-150 ml, de 7-9 ori pe zi.

Beneficiile ceaiului de scumpie - alte utilizări

De asemenea, ceaiul concentrat de scumpie poate ajuta în tratamentul incontinenţei urinare şi al candidozei vaginale. Aplicat sub formă de cataplasme, ceaiul de scumpie poate ajuta la vindecarea rapidă a rănilor, eczemelor, mâncărimilor pielii, urticariei şi alergiilor iar gargara cu ceai de scumpie ameliorează gingivita, durerile de gât şi tusea.