7 plante care scad colesterolul
Colesterolul este o substanţă grasă, indispensabilă bunei funcţionări a organismului. În mod normal, ficatul este cel care sintetizează cea mai mare parte din colesterolul de care ai nevoie, restul provenind din alimentaţie. Totuşi, când concentraţia sa din sânge nu este ţinută sub control, se poate transforma într-un duşman pentru sănătate.
Un nivel ridicat de colesterol LDL poate provoca atac de cord sau accident vascular celebral, pentră că el se depune în artere, ducând la arteroscleroză.
O valoare mare a
HDL este considerată bună pentru că împiedică depunerile de calcar pe pereţii vaselor de sânge.
Remediile cu rădăcină de brusture au proprietatea de a proteja ficatul şi de a reduce concentraţia de colesterol din sânge. Fierbe, 2 minute, 2 linguriţe de rădăcină tocată mărunt într-o cană cu apă. Acoperă apoi şi lasă la infuzat 10 minute. Bea 2 căini pe zi.
Cunoscută şi sub denumirea de Iarbă de negi, rostopasca este bună pentru scăderea colesterolului şi are rol de protector hepatic. Fierbe 2 linguriţe de plantă uscată (doza maximă fiind de 1 g la 24 ore) într-o cană cu apă clocotită. Bea lichidul treptat, pe parcursul unei zile. Bea ceaiul cel mult 7 zile consecutive, cu pauze de 2 săptămâni.
Spală o linguriţă de fructe şi opăreşte-le într-o cană de apă clocotită. Strecoară lichidul după 15 minute, îndulceşte cu miere şi bea pe parcursul unei zile.
Toarnă o cană de apă clocotită peste 2 linguri de frunze de trifoi, acoperă cu un capac şi lasă la infuzat o oră. Bea câte 2 linguri de ceai, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Urmează tratamentul timp de 20 de zile.
Conţinutul bogat în vitamine şi substanţe nutritive recomandă urzica nu doar pentru efectul tonifiant, ci şi pentru dizolvarea colesterolului de pe artere. Peste 1 lingură de frunze uscate toarnă 1 cană de apă clocotită şi lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Bea 3 ceaiuri pe zi.
Anghinarea este recomandată pentru reducerea colesterolului, în problemele digestive, precum şi în detoxificarea şi asigurarea funcţionarii corecte a ficatului. Opăreşte 1 lingură de frunze mărunte, timp de 5 minute, în 2 căni de apă clocotită. După răcire, strecoară şi îndulceşte cu miere. Bea o parte din ceai dimineaţa, pe stomacul gol – restul, pe parcursul zilei.
Datorită substanţelor amare din compoziţie, ventrilica are proprietatea de a scădea colesterolul rău ( LDL-ul). Fierbe 2 linguri de frunze şi florile de ventrilică, timp de 30 de minute, într-un litru de apă. După ce s-a răcit, strecoară, adaugă miere şi amestecă. Toarnă într-un recipient din sticlă şi ţine siropul la frigider. Ia câte 3 linguriţe pe zi, înainte de mesele principale.
Află AICI ce să nu mănânci când ai colesterolul crescut!
Dafinul nu este doar o plantă aromatică bună în bucătărie, ci şi un remediu eficient anticolesterol. O linguriţă de plantă măcinată se opăreşte cu 250 ml de apă clocotită. Se consumă cîte o ceană de ceai după fiecare masă importantă a zilei.