6 beneficii ale pulberii de muştar
Pudra sau făina de muştar se face din 3 tipuri de boabe de muştar: cele galbene, maro şi negre. Nutriţioniştii spun că aceasta conţine aceleaşi substanţe nutritive ca seminţele.
Previne cancerul
Seminţele de muştar au minerale ca magneziul, fierul, calciul, zincul şi fosforul. De asemenea, sunt bogate în acizi graşi Omega-3 şi o substanţă numită glucozinat. Aceasta se regăseşte în multe plante care înfloresc. Glucozinaţii, explică specialiştii, sunt molecule de bază ale substanţelor care întăresc sistemul imunitar, crescând rezistenţa oamenilor la cancer. Potrivit studiilor, glucozinolaţii din plante pot combate creşterea tumorilor cancerigene.
Printre plantele care conţin glucozinolaţi se află şi hreanul japonez, cunoscut sub denumirea de wasabi, dar şi cruciferele, precum broccoli. În anul 2002 a fost publicat în revista „International Journal of Vitamin and Noutrition“ un studiu legat de proprietăţile anticancerigene ale pudrei de muştar, iar rezultatul a fost că aceşti glucozinolaţi ar ajuta în lupta împotriva unor tipuri de cancer, în special al celui pulmonar, notează cei de la livestrong.com
Ştiai că...
... pudra uscată din seminţe de muştar nu are miros, însă, atunci când e adăugată în apă, capătă o aromă iute?
Încetineşte îmbătrânirea
Atât seminţele de muştar cât şi pudra sunt bogate în cisteină. Această substanţă are rolul de antioxidant, adică te protejează de efectul radicalilor liberi eliberaţi în atmosferă. Radicalii liberi duc la îmbătrânirea timpurie a pielii şi a întregului organism.
Previne deficitul de minerale
Acest remediu pe bază de seminţe de muştar îi ajută pe cei care duc lipsă de anumite substanţe minerale în organism, spre exemplu magneziu sau calciu, suplimentând lipsa lor. De asemenea, dacă vei consuma această pudră este posibil să nu mai ajungi să ai un deficit de minerale.
Alungă durerea de gât
Fitoterapeuţii recomandă acest leac pentru a scăpa de obişnuitele dureri de gât care apar în orice sezon. În acest sens, poţi face o gargară cu pudră de muştar, puţină sare, câteva picături de suc proaspăt de lămâie şi o linguriţă de miere naturală. Le mixezi bine şi le pui în 250 ml de apă clocotită. Laşi să mai fiarbă până se reduce cantitatea la jumătate. O vei lăsa să se răcească puţin, ca să nu fie fierbinte, apoi faci gargară. Nu mănânci nimic timp de 1-2 ore. Gâtul se va calma, iar durerea se va reduce.
Hidratează pielea
Pentru a obţine o piele curată, fină, catifelată şi pentru a scăpa de ridurile fine poţi încerca această pudră amestecată cu apă ori cu gel de Aloe Vera. Nu numai că îţi curăţă în profunzime tenul dar îl şi hrăneşte.
Stimulează creşterea părului
Este bună şi pentru păr fiindcă accelerează creşterea lui. Specialiştii în fitoterapie recomandă pentru un păr des şi sănătos următoarea mască: 1 linguriţă de pudră de muştar, puţin zahăr, 1 gălbenuş crud şi 2 linguriţe de ulei de măsline. Le amesteci bine apoi le aplici la rădăcina firelor de păr. Emulsia nu se aplică dacă ai răni la nivelul scalpului şi nici dacă eşti alergic la unul dintre aceste ingrediente.
Atenţie!
Pudra de muştar nu este recomandată femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Nici persoanele alergice la seminţe de muştar nu au voie să o consume.