5 remedii bune pentru memorie
Ginkgo biloba, aliat al memoriei
Originară din China, planta ginkgo biloba este un aliat de încredere al memoriei. Ceaiul din frunzele plantei îmbunătăţeşte microcirculaţia cerebrală şi ajută la stimularea memoriei. Pune 40 g de frunze la un litru de apă şi fierbe timp de 20 de minute.
După ce s-a răcit, filtrează ceaiul şi bea câte o cană dimineaţa, la prânz şi seara. Dacă nu-ţi place ceaiul poţi lua capsulele cu pulbere de ginkgo biloba, câte trei pe zi, după mesele principale.
Rădăcina de ginseng ,,protejează” celulele neuronale
Pentru stimularea memoriei, fitoterapeuţii recomandă şi remediile din rădăcină de ginseng, care ajută la întârzierea procesului de îmbătrânire a celulelor neuronale. Ginsenosidele sunt considerate principalele ingrediente active ale ginsengului, care ajută în cazul problemelor de memorie.
Prepari ceaiul din 3 g de pulbere de rădăcină la 500 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit pentru 10 minute, după care strecoară şi bea câte o cană de două ori pe zi, pentru două săptămâni. Tratamentul nu este recomandat femeilor însărcinate, celor care alăptează, persoanelor care suferă de hipertensiune sau de insomnie.
Te-ar mai putea interesa:
- Reguli simple pentru o viaţă lungă a memoriei
- Cum previi deteriorarea memoriei
- Aşa poţi preveni pierderile de memorie
Cafeina din ceaiul verde stimulează memoria
Un studiu recent, realizat în Japonia, pe 1.000 de persoane, a arătat că două căni de ceai verde pe zi ,,ţin la distanţă” problemele de memorie. Mai mult, specialiştii sunt de părere că persoanele care consumă frecvent ceai verde au un risc cu 30% mai redus de a fi diagnosticate cu astfel de tulburări.
Explicaţia? Cafeina din ceaiul verde stimulează mai bine memoria decât alte băuturi. Pune o linguriţă de frunze uscate la o cană de apă fierbinte şi lasă la infuzat timp de 5-10 minute. Bea câte două căni de ceai pe zi, însă nu după ora 17 pentru a nu avea probleme cu somnul.
Masaj cu ulei de chiparos, pentru o memorie mai bună
Folosit în aromaterapie, uleiul esenţial de chiparos ajută la calmarea stărilor nervoase, a celor de oboseală, îmbunătăţeşte memoria şi ajută la reglarea somnului. Ia câte o picătură de ulei de două ori pe zi (le poţi pune într-o lingură de ulei vegetal), fie poţi face un masaj energic cu uleiul de chiparos. Tratamentul nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează.
Uleiul esenţial de pin ajută la concentrare
Uleiurile esenţiale de mentă, de busuioc sau de pin te energizează rapid şi sunt recomandate şi în problemele de memorie sau de concentrare. În plus, masajul regulat cu ulei esenţial de pin sau de mentă ajută şi la ameliorarea anxietăţii sau a tensiunii nervoase.
Ia câte două picături de ulei pe zi, una înainte de micul dejun şi una înainte de masa de prânz, timp de 10 zile. Uleiul îl mai poţi folosi pentru masaj, fie poţi adăuga 3-4 picături şi în apa de baie. Specialiştii nu recomandă uleiul esenţial de pin sau cel de mentă femeilor însărcinate sau celor care alăptează.