VIDEO: Plante pentru un somn lini┼čtit

1 2 jpg jpeg

Insomnia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, aproximativ unul din trei oameni confruntându-se cu tulburări ale somnului.

Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii, mai ales dacă au trecut de 40 de ani. Insomniile pot fi cauzate de o afecţiune fizică, stres, consum excesiv de cafea, durere cronică sau poate fi rezultatul unor obiceiuri de somn nesănătoase, cum este dormitul la ore neregulate.

P─âducelul

Antispastic ┼či calmant, p─âducelul amelioreaz─â problemele de ritm cardiac ┼či scade tensiunea. Este recomandat ├«n caz de stres ┼či angoas─â datorit─â efectului s─âu u┼čor sedativ, care stimuleaz─â somnul. Ceaiul se prepar─â dintr-o linguri┼ú─â de flori de p─âducel l─âsate la infuzat pentru 10 minute.

Teiul

Florile de tei destind, calmeaz─â ┼či induc un somn lini┼čtit. Uleiul volatil din florile de tei are o ac┼úiune relaxant─â ┼či sedativ─â. Pentru a prepara ceaiul este suficient s─â la┼či 4-5 flori de tei la infuzat pentru cinci minute.

Valeriana

Este poate cea mai folosit─â plant─â pentru tratamentul tulbur─ârilor de somn. Ac┼úiunea ei tranchilizant─â o recomand─â ├«n tratarea nervozit─â┼úii ┼či a stresului, dar ┼či pentru destinderea organismului ┼či ameliorarea somnului.

Eficien┼úa ei este demonstrat─â ┼či prin faptul c─â extractul de valerian─â constituie principiul activ al mai multor tranchilizante ┼či somnifere. Ceaiul se prepar─â prin infuzarea unei linguri┼úe de plant─â pentru trei-patru minute ├«ntr-o can─â de ap─â fierbinte.

Spre deosebire de somnifere, valeriana nu produce ame┼úeli diminea┼ú─â ┼či nu creeaz─â dependen┼ú─â. Se poate folosi ┼či sub form─â de tinctur─â: 20 de pic─âturi ├«ntr-o can─â de ap─â, administrate ├«nainte de culcare.

Ghizdeiul

Calmeaz─â nervii ┼či combate temerile, fiind indicat ├«n perioadele de stres intelectual sau emo┼úional. Pentru prepararea ceaiului, pune o lingur─â de plant─â ├«ntr-o can─â cu ap─â clocotit─â ┼či las─â amestecul la infuzat timp de dou─â minute.

Hameiul

Ceaiul din conuri de hamei are o puternic─â ac┼úiune sedativ─â. Este indicat ├«n caz de hiperexcitabilitate ┼či insomnii. Ceaiul se prepar─â sub form─â de infuzie, din dou─â linguri de plant─â la o can─â de ap─â fierbinte.

Talpa-g├ó┼čtei

Are o ac┼úiune antispasmodic─â ┼či sedativ─â, fiind indicat─â ├«n cazul tulbur─ârilor de ritm cardiac. Datorit─â efectelor tonice, poate fi utilizat─â ┼či ca remediu ├«mpotriva st─ârilor depresive. Se administreaz─â sub form─â de infuzie: dou─â linguri de plant─â la o can─â de ap─â clocotit─â.

Floarea pasiunii

Ac┼úiunea sa u┼čor sedativ─â asigur─â adormirea rapid─â, de aceea este utilizat─â pentru tratarea depresiei ┼či a insomniilor. Efectul tranchilizant u┼čor este dat de alcaloizii pe care ├«i con┼úine ┼či care dau o stare de bine. Ceaiul se prepar─â dintr-o lingur─â de plant─â la o can─â de ap─â. Fierbe-le ├«mpreun─â pentru dou─â minute.

Sun─âtoarea

Este eficient─â ├«n tratarea st─ârilor de anxietate ┼či stres ┼či ├«mbun─ât─â┼úe┼čte calitatea somnului. Are un efect sedativ foarte pronun┼úat ┼či se folose┼čte ├«n tratamentul depresiilor u┼čoare. Ceaiul se prepar─â sub form─â de infuzie: o linguri┼ú─â de sun─âtoare la o can─â de ap─â.

Click! de la cititori

Pentru un somn lini┼čtit eu prefer o baie de plante. Folosesc tei, rozmarin, valerian─â, mu┼če┼úel ┼či roini┼ú─â. Fierb 100 g de plante ├«n patru litri de ap─â pentru 10 minute. Torn acest ceai ├«n apa de baie, iar plantele r─âmase le pun ├«ntr-un s─âcule┼ú pe care-l pun ├«n cad─â. Mariana Vod─â, Or─â┼čtie