VIDEO: Plante pentru un somn liniştit

1 2 jpg jpeg

Insomnia este una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate, aproximativ unul din trei oameni confruntându-se cu tulburări ale somnului.

Femeile sunt de două ori mai afectate decât bărbaţii, mai ales dacă au trecut de 40 de ani. Insomniile pot fi cauzate de o afecţiune fizică, stres, consum excesiv de cafea, durere cronică sau poate fi rezultatul unor obiceiuri de somn nesănătoase, cum este dormitul la ore neregulate.

Păducelul

Antispastic şi calmant, păducelul ameliorează problemele de ritm cardiac şi scade tensiunea. Este recomandat în caz de stres şi angoasă datorită efectului său uşor sedativ, care stimulează somnul. Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de flori de păducel lăsate la infuzat pentru 10 minute.

Teiul

Florile de tei destind, calmează şi induc un somn liniştit. Uleiul volatil din florile de tei are o acţiune relaxantă şi sedativă. Pentru a prepara ceaiul este suficient să laşi 4-5 flori de tei la infuzat pentru cinci minute.

Valeriana

Este poate cea mai folosită plantă pentru tratamentul tulburărilor de somn. Acţiunea ei tranchilizantă o recomandă în tratarea nervozităţii şi a stresului, dar şi pentru destinderea organismului şi ameliorarea somnului.

Eficienţa ei este demonstrată şi prin faptul că extractul de valeriană constituie principiul activ al mai multor tranchilizante şi somnifere. Ceaiul se prepară prin infuzarea unei linguriţe de plantă pentru trei-patru minute într-o cană de apă fierbinte.

Spre deosebire de somnifere, valeriana nu produce ameţeli dimineaţă şi nu creează dependenţă. Se poate folosi şi sub formă de tinctură: 20 de picături într-o cană de apă, administrate înainte de culcare.

Ghizdeiul

Calmează nervii şi combate temerile, fiind indicat în perioadele de stres intelectual sau emoţional. Pentru prepararea ceaiului, pune o lingură de plantă într-o cană cu apă clocotită şi lasă amestecul la infuzat timp de două minute.

Hameiul

Ceaiul din conuri de hamei are o puternică acţiune sedativă. Este indicat în caz de hiperexcitabilitate şi insomnii. Ceaiul se prepară sub formă de infuzie, din două linguri de plantă la o cană de apă fierbinte.

Talpa-gâştei

Are o acţiune antispasmodică şi sedativă, fiind indicată în cazul tulburărilor de ritm cardiac. Datorită efectelor tonice, poate fi utilizată şi ca remediu împotriva stărilor depresive. Se administrează sub formă de infuzie: două linguri de plantă la o cană de apă clocotită.

Floarea pasiunii

Acţiunea sa uşor sedativă asigură adormirea rapidă, de aceea este utilizată pentru tratarea depresiei şi a insomniilor. Efectul tranchilizant uşor este dat de alcaloizii pe care îi conţine şi care dau o stare de bine. Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă la o cană de apă. Fierbe-le împreună pentru două minute.

Sunătoarea

Este eficientă în tratarea stărilor de anxietate şi stres şi îmbunătăţeşte calitatea somnului. Are un efect sedativ foarte pronunţat şi se foloseşte în tratamentul depresiilor uşoare. Ceaiul se prepară sub formă de infuzie: o linguriţă de sunătoare la o cană de apă.

Click! de la cititori

Pentru un somn liniştit eu prefer o baie de plante. Folosesc tei, rozmarin, valeriană, muşeţel şi roiniţă. Fierb 100 g de plante în patru litri de apă pentru 10 minute. Torn acest ceai în apa de baie, iar plantele rămase le pun într-un săculeţ pe care-l pun în cadă. Mariana Vodă, Orăştie