Usturoiul, condimentul toamnei

1 2 jpg jpeg

Usturoiul are gust picant, astringent, cu efect încălzitor. Este un excelent antibiotic, calmant al sistemului nervos, stimulent digestiv şi circulator, revitalizant, antireumatic.

Facilitează digestia, absorbţia elementelor nutritive din intestin şi are efect de întinerire. Datorită senzaţiei de căldură pe care o provoacă, este util toamna şi iarna, căci calmează durerile articulare şi tonifică organismul împotriva răcelii.

Busuiocul este picant, aromat, cu efect fierbinte. Este purificator, stimulează sistemul imunitar şi întăreşte memoria. Este recomandat în cazuri de răceală, febră, tuse, migrenă, artrită, reumatism.

Ceapa este iute şi aromată. Are un efect de încălzire. „Lacrimile de ceapă” sunt provocate de vaporii de amoniac pe care aceasta îi conţine şi care irită ochii. Facilitează digestia şi este afrodiziacă.

Febra mare şi crampele abdominale pot fi combătute prin aplicarea unei cepe crude tocate, învelită într-o bucată de pânză, pe frunte, respectiv pe abdomen. De asemenea, consumul de ceapă determină scăderea nivelului de colesterol din sânge, încetinirea pulsului şi tonifică inima.

Hreanul este picant şi are efect puternic încălzitor. Are acţiune expectorantă, diuretică, antispasmodică. Curăţă plămânii şi sinusurile. Este util în cazurile de gripă, dureri şi inflamaţii ale gâtului, digestie slabă, circulaţie deficitară, reumatism.

Mărarul este picant, amar, cu efect răcoritor. Este recunoscut pentru efectul său detoxifiant, expectorant, stimulent, antispasmotic. Specialiştii îl recomandă în cazurile de colici, crampe şi diaree la copii.

Salvia are un gust picant, amar, astringent, cu efect încălzitor. Reduce secreţiile excesive din corp şi, astfel, curăţă plămânii, capul, gâtul, sinusurile şi reduce transpiraţia.

image